TechConnect > Blog > Page 14

Beveilig je internet met OpenDNS

Posted by on Apr 17, 2015 in Blog | 0 comments

Beveilig je internet met OpenDNS

De meeste mensen denken er eigenlijk nooit over na, het fenomeen DNS. Wil je een bepaalde internetpagina bezoeken, dan type je simpelweg de domeinnaam (bijvoorbeeld google.nl) in de adresbalk van je webbrowser, waarna de website ‘vanzelf’ wordt geopend. Het openen van een website lijkt heel eenvoudig, maar er gebeurt toch meer dan je denkt. Je internet browser moet namelijk eerst zien te achterhalen op welke server een website wordt gehost. Iedere server op het internet waar websites op worden gehost heeft een uniek IP adres. En zo’n IP adres is natuurlijk veel te moeilijk om allemaal te onthouden. Daarvoor gebruiken we DNS (Domain Name System).

Simpelweg, we koppelen een naam aan een IP adres (bijvoorbeeld www.google.com verwijst eigenlijk naar 74.125.136.94). Voor deze vertaalslag zijn alle domeinnamen met bijbehorende IP-adressen in een database opgeslagen welke toegankelijk worden gemaakt via zogenaamde DNS-servers. Met het IP-adres kan de computer of telefoon vervolgens contact leggen met de webserver van de betreffende website zodat deze in de browser kan worden geopend.

DNS

Voor iedere website die u bezoekt, maar ook voor ieder plaatje op een website en eigenlijk alle aanvragen die men doet die via het internet lopen, wordt dus gebruik gemaakt van deze DNS servers. Standaard gebruiken de meeste mensen de DNS servers van hun Internet provider. Deze worden namelijk standaard meegegeven via het modem/router die je van de provider in kwestie hebt gekregen.

Maar dat heeft soms ook zo zijn nadelen. Zo’n DNS server van een internet provider is een dienst die men erbij doet en kan wel eens tegen problemen aanlopen. In het verleden is het vaker voorgekomen dat bij grotere partijen zoals KPN, Ziggo etc de DNS servers tijdelijk niet werken waardoor men dus geen website op kan vragen en het lijkt alsof internet ‘plat’ ligt.

OpenDNS

Maar er zijn ook nog hele mooie alternatieven, zoals OpenDNS.
OpenDNS is een bedrijf dat zich al jaren inzet als pure DNS service provider. Met andere woorden, ze richten zich op alles wat met DNS te maken heeft en voegen daar nog wat extra (handige) functies aan toe.

OpenDNS heeft namelijk servers staan over de hele wereld die aan elkaar gelinkt zijn en zorgen voor de snelst mogelijke overdracht van gegevens met betrekking tot domeinnamen (hieronder kaartje met puntjes waar servers van OpenDNS zich bevinden).

OpenDNS map

Daarnaast hebben ze bij OpenDNS ook nog een database die constant wordt bijgehouden door medewerkers en de ‘community’ met websites die spyware, spam, virussen en andere gevaren bevatten. Deze websites worden automatisch geblokkeerd, zodra men gebruik maakt van de DNS servers van OpenDNS.

Speciaal voor families met kinderen heeft men dan ook nog de OpenDNS familie filter waarbij je specifieke websites of categorieën kunt filteren voor de kids.

Het verdien model? Zakelijke klanten boven de 20 medewerkers kunnen een Enterprise OpenDNS account afsluiten waarvoor wordt betaald. De basis versie is gratis voor iedereen, dus ook voor ZZP’ers, en particulieren.

Hoe kan ik OpenDNS gebruiken?

OpenDNS biedt twee gratis DNS-servers: OpenDNS FamilyShield en OpenDNS Home/Standaard. OpenDNS FamilyShield is het eenvoudigst in te stellen maar biedt qua filterniveau geen afstelmogelijkheden: alleen de door OpenDNS als kindonvriendelijk bestempelde websites (waaronder ook malware en phishing websites) worden geblokkeerd. Wil je liever zelf bepalen welke (categorieën) websites moeten worden geblokkeerd dan kun je beter gebruik maken van OpenDNS Home. Met dit filter kunnen namelijk zo’n 60 verschillende categorieën websites onafhankelijk van elkaar worden geselecteerd (desgewenst aangevuld met individuele websites).

Het instellen:

  • Klik hier voor handleidingen voor het instellen op verschillende apparaten (engels)
  • Via de internetinstellingen van het modem/router (handleidingen)
    De ingestelde DNS-servers zijn te wijzigen via het modem (of eventueel de router), log hiervoor in op de admin pagina van het apparaat (omdat deze methode bij elk type modem weer anders gaat, is hier geen eenduidige handleiding voor te geven). De gewijzigde DNS-instellingen zijn automatisch op alle aangesloten computers, telefoons etc van toepassing.

OpenDNS Family Shield: 208.67.222.123 en 208.67.220.123
OpenDNS Home/VIP/Normaal: 208.67.222.222 en 208.67.220.220

Je kunt hier altijd een gratis account aanmaken voor meer opties, statistieken en nog veel meer.

Alternatieven

Uiteraard zijn er ook nog alternatieve opties zoals Google DNS (8.8.8.8 en 8.8.4.4), Norton DNS en vele anderen. De keus is uiteraard aan u zelf, maar wij hebben de beste (en snelste ervaring met OpenDNS):

OpenDNS 208.67.222.222 208.67.220.220
Google DNS 8.8.8.8 8.8.4.4
OpenNIC 31.220.43.191 151.236.29.92
Norton 199.85.126.10 199.85.127.10
Comodo 8.26.56.26 8.20.247.20

Hulp nodig? TechConnect kan je altijd helpen bij het ‘extra’ beveiligen van je computer netwerk. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op.

Ransomware, het hoe en wat

Posted by on Jan 24, 2015 in Blog | 0 comments

Ransomware, het hoe en wat

Er is een nieuwe trend ontstaan in de wereld van computer virussen, malware en spyware. Ransomware, de benaming van software die je computer als het ware gijzelt, gaat het internet over, onder andere met de naam CTB Locker. Door middel van een melding midden op het computerscherm word er verzocht te betalen, anders worden je persoonlijke bestanden verwijderd.

Wat is dit dan precies?
Meestal krijg je dit soort ransomware via e-mails (met een bijlage), chat of bestandsoverdracht van andere computers. Als men de bijlage opent gaat de ransomware aan de slag en begint de software met het versleutelen van al je belangrijke bestanden zoals foto’s, documenten en muziek.

Zodra de bestanden ‘aangepast’ zijn (en dus versleuteld), komt er een waarschuwing in beeld met hierop een teller die een tijd aangeeft hoelang je nog hebt om te betalen, voordat al de bestanden worden gewist.

CTB Locker

De ‘hackers’ ofwel criminelen dwingen je nu eigenlijk om te betalen, via bitcoins meestal. Er zijn al veel bedrijven en particulieren slachtoffer geworden van dit soort criminaliteit. De schade loopt in de miljoenen en de daders zijn nauwelijks te pakken.

Hoe kun je dit voorkomen?
Natuurlijk is het, net als met alle virussen het geval, het beste om nooit e-mails te openen van afzenders die onbekend zijn of waar je bij twijfelt. Open ook absoluut nooit zomaar bijlages die in e-mails zitten.

Zorg er verder voor dat je een goed Antivirus programma hebt geinstalleerd (Ziggo klanten krijgen dit bij hun abonnementen in de vorm van F-Secure) zoals Norton van Symantec, F-Secure, AVG of NOD32. En zorg ervoor dat deze altijd up to date is. Controleer verder ook altijd dat Windows alle updates heeft geinstalleerd en gebruik het liefst een web browser zoals Google Chrome, Firefox of Safari ipv Internet Explorer.

Kijk verder of het mogelijk is om uw meest belangrijke bestanden op te slaan in de vorm van een backup naar een netwerk schijf of ander extern apparaat dat u altijd los kunt koppelen van uw Windows pc.

Wat te doen als de ransomware al binnen is?
Als je de Ransomware, zoals bijv CTB Locker al binnen hebt en dus aktief is op de computer, dan kan er bijna niets meer aan gedaan kan worden. Helaas is de manier hoe deze programma’s worden gemaakt nauwelijks of niet meer op te lossen, zodra een systeem geinfecteerd is, zonder alles kwijt te raken.

Een ding is zeker: Betaal de criminelen nooit! Als je wel betaalt geef je ze precies wat ze willen hebben en wordt het probleem alleen nog maar groter en groter, daarnaast weet je ook nooit zeker of je dan de oplossing aangeboden krijgt. In plaats daarvan kun je beter je PC uitzetten en een IT bedrijf er nog naar laten kijken (voor zover dit nog mogelijk is), voordat alles verwijderd is.

Conclusie van het verhaal… wees altijd voorzichtig met wat je opent in e-mails van onbekenden, open nooit zomaar een bijlage en onthoud dat een bank of andere instantie nooit naar uw prive gegevens zal vragen via e-mail. Bij twijfel, even bellen met de instantie.

Het bovenstaande is voornamelijk van toepassing bij Windows computers, Mac OSX, iOS en Linux worden tot nu toe nog niet aangevallen via deze methode.

4G Storing bij kabeltelevisie?

Posted by on Mar 30, 2014 in Blog | 0 comments

4G Storing bij kabeltelevisie?

Sinds vorig jaar zijn er een aantal Providers in Nederland begonnen met de opbouw van hun 4G netwerken (Vodafone, KPN etc). Dit is de nieuwste generatie mobiele netwerken geschikt voor snel mobiel internet. Sinds de start van de aanleg van deze 4G netwerken is de kans groot dat u last heeft gekregen van storing op uw analoge en digitale televisie signaal.  (more…)

Glasvezel… hoe zit dat nou?

Posted by on Mar 24, 2014 in Blog | 0 comments

Glasvezel… hoe zit dat nou?

De laatste paar jaren zijn Reggefiber en andere partijen in Nederland glasvezel flink aan het promoten. Zoals ze zelf zeggen: “Glasvezel biedt ruimte aan vooruitgang. Nu en in de toekomst. Nederland is klaar voor glasvezel.” Maar zijn we dat eigenlijk wel? En is het ook wel nodig? In dit korte artikel probeer ik te omschrijven hoe het in elkaar zit, wat we nog kunnen verwachten van het huidige ‘coax’ netwerk en of het op dit moment al zin heeft om over te stappen. (more…)

TV Kijken, maar dan anders…

Posted by on Feb 20, 2014 in Blog | 0 comments

TV Kijken, maar dan anders…

Tegenwoordig zijn er nogal wat opties om Televisie te kijken waar, wanneer en hoe je maar wilt. Naast het digitale TV aanbod van Ziggo en andere providers zijn partijen als Netflix en HBO steeds harder aan de kar aan het trekken om zoveel mogelijk unieke programma’s op de Nederlandse buis te krijgen.

Het aanbod wordt hierdoor natuurlijk een stuk breder maar soms ook gecompliceerd, want wat moet je nu pakken en waarvoor ga je het gebruiken, en hoe vaak? (more…)