De laatste paar jaren zijn Reggefiber en andere partijen in Nederland glasvezel flink aan het promoten. Zoals ze zelf zeggen: “Glasvezel biedt ruimte aan vooruitgang. Nu en in de toekomst. Nederland is klaar voor glasvezel.” Maar zijn we dat eigenlijk wel? En is het ook wel nodig? In dit korte artikel probeer ik te omschrijven hoe het in elkaar zit, wat we nog kunnen verwachten van het huidige ‘coax’ netwerk en of het op dit moment al zin heeft om over te stappen.

Internet en de toekomst

Nederland heeft op dit moment een ruime keuze aan mogelijkheden om het huis aan te sluiten op het Internet. Via het koperen KPN lijntje, dat bij sommigen nog word gebruikt voor ADSL, of via Coax van Ziggo of UPC, via Satelliet of via Glasvezel. Al sinds de 90’er jaren zijn de ‘telefoonlijn’ en coax de meest gekozen aansluitingen om met het internet te verbinden. En sinds een aantal jaren bieden verschillende providers ook andere diensten aan over ditzelfde lijntje, zoals Digitale Televisie en Telefonie. Iedere mogelijkheid heeft voor- en nadelen maar wat voor u thuis en in het Midden- en kleinbedrijf misschien nog wel belangrijker is, is stabiliteit en opties.

Maar eerst even iets anders….

Het netwerk van Ziggo bestaat voor 98% uit glasvezel

Footprint Ziggo

Footprint Ziggo

Wist je dat het netwerk van Ziggo voor 98% bestaat uit glasvezel, tot op gemiddeld 300 meter van de voordeur van je huis of kantoor? Alleen het laatste stukje is de daadwerkelijke coax kabel die uw huis binnenkomt. Daarmee heeft Ziggo het grootste glasvezelnetwerk van Nederland. Dit Hybrid Fibre Coax-netwerk (HFC) met een constante capaciteit per aansluiting van 3-4 Gbit/s vormt 98% van het totale netwerk van Ziggo. Met de implementatie van EuroDocsis 3.0 in 2009 zijn de internetsnelheden aanzienlijk verhoogd, en kunnen klanten uiteenlopende producten en diensten krijgen, zoals High Definition-televisie, interactieve televisie (Video-on-Demand), analoge televisie, (digitale) radio, hoge snelheid breedbandinternet (nu tot 150 Mbit/s en in de toekomst tot 1000 Mbit/s) en telefonie.

Ziggo is op dit moment zelfs bezig met alweer de opvolger van het zogeheten EuroDocsis 3.0, namelijk 3.1. De kabelmodemstandaard brengt onder andere verbeterde efficiëntie en hogere up- en downstreams. De eerste testen met modems op basis van de nieuwe generatie worden dit jaar gehouden, waarna de release in 2015 volgt. Docsis 3.1 ondersteunt downstream- en upstreamsnelheden van respectievelijk maximaal 10Gbit/s en 1Gbit/s. Dus we zijn nog lang niet klaar met het coax netwerk in Nederland.

Op de kaart hiernaast is de omvang van het Ziggo verzorgingsgebied in rood aangegeven en met de mogelijke fusie van Ziggo en UPC zal dit alleen nog maar groter worden.

Reggefiber en de rest

En ja, dan is er nu Reggefiber, een bedrijf dat de focus legt om zoveel mogelijk gemeenten en consumenten te overtuigen om glasvezel aan te laten leggen in hun wijk of straat. Reggefiber is een open netwerk waar op dit moment 24 providers hun diensten over kunnen leveren. Dit zijn onder andere Vodafone, KPN, Tele2, Telfort, Trined, Scarlet en XS4All. Al deze providers proberen zoveel mogelijk diensten aan te bieden over de glasvezel verbinding, maar omdat glasvezel voor consumenten nog in de kinderschoenen staat, zijn er al een hoop fora te vinden op het internet waar mensen die de dienst al hebben, klagen over uitval van verbindingen, slechte beeldkwaliteit of andere vervelende zaken. Maar het heeft natuurlijk ook een aantal voordelen, een up- en downstream die gelijk zijn, lagere ping tijden en een zeer hoge capaciteit voor de toekomst zijn 3 van de dingen die glasvezel direct in huis zeer interessant maken.

Reggefiber

Reggefiber

Ja, glasvezel is zeker de toekomst want daar zit een behoorlijke capaciteit in, die we op dit moment nog niet eens voor een kwart gebruiken, maar de komende jaren is het nergens voor nodig om al een eigen glasvezel kabel naar binnen te laten leggen, mits je het goedkoop kunt laten doen en de aansluiting via een goede provider kunt realiseren. Daarintegen heeft bijna iedereen al een Coax kabel in huis liggen, die gewoon werkt en waar je zelf kunt bepalen welke diensten je wel en niet wilt gebruiken via bijv Ziggo of UPC, en wat blijkt? Hun hele netwerk bestaat uit glasvezelverbindingen, alleen het laatste stukje bij jou naar binnen, dat is coax en diezelfde coax kabel doet al jaren goed zijn werk en is nog lang niet klaar.

Nee, dit artikel is zeker geen advertentie voor Ziggo, maar als ik zie waar Ziggo en UPC nog mee moeten gaan komen alleen al dit jaar, en welke snelheidsverhogingen eraan zitten te komen, dan zijn we nog lang niet klaar. Het Ziggo netwerk voldoet al aan de eisen die de Europese Commissie stelt voor 2020! En Ziggo wil voorop blijven lopen. Ze verhogen de internetsnelheden ieder jaar, om altijd aan de vraag te blijven voldoen. Dus blijf vooral nog even zitten waar je zit, en wacht af wat er de komende jaren nog allemaal gaat gebeuren…. it has only just begun.

Meer informatie over het Ziggo netwerk en de vergelijking met Glasvezel vind je onder meer op deze website en een artikel van de consumenten bond over glasvezel hier. Vandaag nog een Ziggo Zakelijk aansluiting bij jou thuis of op de zaak? Klik hier en bekijk het aanbod, t/m April een half jaar voor 30 euro per maand!

Blijf op de hoogte Informeer mij als het product weer leverbaar is: