Regelmatig krijgen we de vraag gesteld; Ik wil mijn (nieuwe of bestaande) huis slimmer maken en wil met verlichting beginnen, maar wat moet je dan doen en wat is een goede optie om toe te passen voor verlichting en schakelaars.

In deze korte blogpost een uitleg over wat wij als de ideale oplossing zien en wat je daarvoor moet doen.

Systemen

Er zijn natuurlijk verschillende slimme domotica systemen te krijgen op de markt. Zo heb je Loxone, Niko, Home Assistant maar ook andere basis stations en systemen. Wij blijven toch bij het Nederlandse Homey omdat deze enorm veel ondersteuning bied voor allerlei verschillende merken en apparaten. Of het nu gaat om Nest, Netatmo, Sony, Philips, Sonos, Satel (Alarm), SMA (Zonnepanelen) of welk merk dan ook, er is gegarandeerd een plugin voor die werkt met Homey.

Daarbij is het modulair en kun je het uitbreiden en het maakt niet uit welk protocol, Homey ondersteunt tenslotte tal van domotica protocollen (Z-Wave, Zigbee, RTS, WiFi, Bluetooth, Infrarood).

Verlichting

Ben je bezig om je huis slimmer te maken of ben je begonnen met de bouw van een huis? Dan raden wij aan om naar alle punten waar lampen komen te hangen direct 230V kabels te trekken zodat er dus altijd spanning op staat. Je kunt op die punten dan bijvoorbeeld Hue lampen (or armaturen) of Ikea Tradfri lampen gebruiken. En ja, dat is even anders dan het tot nu toe altijd werd gedaan, maar het is wel de toekomst.

Er zijn tal van Hue spots, lampen en allerlei vormen te verkrijgen, maar ook complete armaturen voor binnen en buiten.

Heb je al lampen met schakelaars? dan is er meestal de mogelijkheid om de schakeldraad los te koppelen zodat je lamp constant spanning heeft.

Schakelen

Het schakelen van de verlichting doe je standaard met de apps (van Hue en/of Homey) maar er zijn nog meer opties om alles aan en uit te kunnen zetten. Zelf maken we veel gebruik van de Gira Senic schakelaars. Het mooie van deze schakelaars is dat ze zonder batterij werken en ook geen voeding nodig hebben (dus geen 230V kabels nodig!). Ze werken met kinetische energie (oftewel door aanraking). Dankzij deze kinetische energie hoef je dus ook nooit een batterij te vervangen in de schakelaar. Door deze technologie kun je op iedere door jou gewenste plek in jouw huis een schakelaar bevestigen, zonder afhankelijk te zijn van bestaande contactpunten.

En deze schakelaars kun je zelf op een bestaand potje in de muur bevestigen (zonder kabels dus!) waarna je ze dan kan configureren met de Hue app en bijvoorbeeld in Homey dmv scenes kunt koppelen aan het apparaat dat je wilt. Zo heb je dus alle vrijheid en bepaal je zelf wat de schakelaar doet. Je kunt dus bijvoorbeeld de linker knop gebruiken voor het aan en uitzetten van de lamp in die kamer en de 2e knop om iets anders mee te schakelen (hele huis of de garagepoort).

Tevens kun je ook dimmen door de knoppen even in te houden.

Als alternatief zijn er natuurlijk de Hue schakelaars, zoals bijv de Dimmer switch. Deze werken wel op batterijen en kun je letterlijk overal ophangen of neerleggen waar je maar wilt. Maar er zijn ook schakelaars van Busch Jaeger en Jung te krijgen. Check deze allemaal in de Hue store. Keuze zat dus!

En als je dan eenmaal alles hebt geinstalleerd kun je al deze schakelaars ook weer toevoegen in Homey en hier bepaalde scenes aan koppelen zodat dingen automatisch uitvoeren wanneer jij dat wilt.

De keuze is aan jou en de toekomst ziet er mooi uit, alles is mogelijk!