Misschien is het opgevallen, maar misschien ook niet. We hebben een verandering aangebracht in ons assortiment van thermostaten, rookmelders, camera’s en dergelijken.

Vanaf heden verkopen wij geen Nest en Tado meer, en dat heeft te maken met een aantal zaken:

  • De producten van Nest zijn inmiddels (door het gesloten systeem van Google) bijna niet meer te gebruiken in combinatie met andere domotica systemen, maar ook niet met Apple Homekit waar we veel mee werken. Daarnaast kunnen wij niet achter de abonnementen staan die nodig zijn voor een aantal producten en hebben wij de keuze dus gemaakt om te stoppen met de verkoop. Los van dat alles, werken de Nest producten (camera’s) alleen via de cloud en als er geen internet tijdelijk is door bijv een storing, kun je er helemaal niks mee. Daarom raden wij voor camera’s ten alle tijden die van UniFi of Netatmo aan.
  • Wat Tado betreft zijn er een aantal zaken waarom we ook deze niet meer verkopen. De voornaamste reden is dat de Tado thermostaat werkt op batterijen, terwijl andere producten (zoals de Lyric T6 van Honeywell) volledig gevoed worden via de kabels van de thermostaat (die in de muur uitkomen). Daarnaast werkt Tado vaak niet meteen met bepaalde type CV ketels en vinden we hier ook weer het feit dat een abonnement nodig is voor basis functionaliteiten (zoals geofencing) niet juist. In het geval dat de CV ketel niet meteen herkend word, dien je als klant te wachten op een reactie van de helpdesk, en deze zijn s’avonds en in het weekend vaak niet bereikbaar of pas uren later.
  • In de praktijk is dat voor ons dus onhandig en willen wij niet producten installeren bij een klant die niet meteen werken.

De keuze voor Thermostaten is belangrijk, zeker als je er een aantal jaren mee vooruit wilt kunnen. Na jaren van testen en vooral ook kijken naar de compatibiliteit met andere systemen (zoals Fibaro, Homey en Homekit van Apple) blijkt dat voor nu alleen de Honeywell Lyric T6 een goede optie is. Ook qua functionaliteit doet deze zeker niet onder aan de andere merken.

En de Netatmo thermostaat dan?

Netatmo maakt mooie producten, maar de huidige Thermostaat van Netatmo ondersteunt geen Opentherm en werkt ook weer op batterijen.
Opentherm is in Europa belangrijk, het zorgt ervoor dat een CV Ketel kan moduleren (gelijkmatig verwarmen) op basis van de huidige en de gewenste temperatuur door het brander-niveau aan te passen. Dit is een vooruitgang op de reeds bestaande aan/uit thermostaten, welke de ketel altijd de opdracht geven om op 100% te gaan branden tot deze op de retour temperatuur moduleert. Uiteindelijk heb je dus meer comfort en een lager verbruik als er Opentherm word gebruikt.

Conclusie

De conclusie van het hele verhaal is dus eigenlijk simpel. We proberen in ons assortiment rekening te houden met zoveel mogelijk factoren, maar vrijheid en openheid zijn heel erg belangrijk voor ons, maar ook voor de andere producten waar we mee werken.

Voor nu raden wij qua thermostaten dus de Lyric T6 aan van Honeywell. Deze ondersteunt standaard Google Assistant, Apple Homekit en Amazon Alexa en werkt met Fibaro en Homey zonder problemen. Verder is er ook geen abonnement nodig.

Heb je camera’s nodig? Kijk dan naar de Netatmo Presence voor buiten of het UniFi Protect assortiment (indien je meer dan 1 camera wilt gebruiken).
En wat de deurbel betreft? Wij wachten nog altijd op de Netatmo Slimme deurbel die lokale opslag heeft, ook werkt met Apple Homekit en tevens geen abonnement vereist. Voor zover wij weten zou deze nog dit jaar beschikbaar komen voor iedereen.