De auto-industrie maakt ieder jaar weer flinke stappen. Zo rijden we steeds meer elektrisch, stijgt de populariteit van autodelen en zijn auto’s steeds autonomer en onderling verbonden. Dit zijn enkele opvallende ontwikkelingen in de auto-industrie.

Autonoom rijden

Autonoom rijdende auto’s zijn vooralsnog toekomstmuziek, maar er wordt hard gewerkt om dit innovatieve idee werkelijkheid te maken. De zelfstandigheid van auto’s wordt uitgedrukt in cijfers. Een klasse 1 is hierbij zo goed als niet autonoom, terwijl klasse 5 staat voor een volledig autonome auto. Audi had als doel om dit jaar een klasse 3 autonome auto op de markt te zetten, maar heeft hier toch van afgezien. Op dit moment is de wetgeving nog niet klaar voor autonoom rijdende voertuigen, wat ook vraagstukken oproept op het gebied van de autoverzekering. Tot nu toe bestaat er nog geen polis voor dit type auto.

Connected rijden

Tegenwoordig is het belangrijk om altijd en overal verbonden te zijn. Dit zie je ook steeds meer terug in de auto. Niet alleen wordt communicatie tussen verschillende auto’s in het verkeer mogelijk gemaakt, ook zijn moderne auto’s gericht op communicatie tussen de automobilist en de buitenwereld. Zo voorziet Volvo diverse modellen al een aantal jaren van Skype, zodat er ook in de file vergaderd kan worden. Daarnaast kun je jouw iPhone 12 mini eenvoudig koppelen met je auto, zodat je draadloos kunt bellen, maar bijvoorbeeld ook naar je favoriete muziek kunt luisteren via Spotify. In de toekomst verwachten we vooral innovaties op het gebied van realtime delen van data via blockchain. Hierdoor kunnen auto’s onderling informatie uitwisselen. Denk bijvoorbeeld aan het projecteren van actuele file-informatie op je voorruit en het aanpassen van je route door het navigatiesysteem wanneer geselecteerde parameters veranderd zijn.

Elektrisch rijden

In 2021 is te zien dat veel automerken een elektrisch model op de markt brengen. Hierdoor wordt elektrisch rijden bereikbaarder en betaalbaarder. Er zijn alleen nog altijd een aantal hindernissen die overwonnen moeten worden voordat de gemiddelde Nederlander kiest voor elektrisch. Zo is het bereik nog te beperkt en wacht een groep mensen totdat er occasions beschikbaar komen die elektrisch zijn. Voor de doorsnee automobilist zijn de gemiddelde aanschafkosten nog altijd te hoog. De Nederlandse overheid zet al langer in op slim en duurzaam rijden. Dit kan helpen bij het reduceren van de CO2-uitstoot. Om dit proces te versnellen, heeft de overheid zich allereerst op de zakelijke markt gericht en ervoor gezorgd dat elektrisch rijden fiscaal aantrekkelijk is. De komende jaren verdwijnt geleidelijk het verschil in bijtelling tussen elektrische en conventionele auto’s.

Blijf op de hoogte Informeer mij als het product weer leverbaar is: