Slimme thermostaten, inmiddels zijn er behoorlijk wat te krijgen op de markt. Nest, Toon, Netatmo, Tado en Honeywell zijn een aantal merken waar je veel over leest. Al sinds 2010 zijn we bij TechConnect bezig om constant in de gaten te houden welke thermostaat goed werkt, wat ie kan en wat de voor- en nadelen zijn.

Door je woning slim te verwarmen, kun je (mits dit goed word gebruikt) flink besparen op de energierekening. Daarnaast kun je op ieder gewenst moment de thermostaat aan en uitzetten of de temperatuur aanpassen via een app. Met een normale thermostaat is het vaak lastig om de verwarming precies af te stemmen op het leefritme.

Verder is het natuurlijk gaaf om je thermostaat samen te laten werken met bijv de airco in je huis. Gaat de temperatuur boven de 24 graden in de woonkamer? dan gaat de airco aan en begint met koelen en hij gaat natuurlijk weer uit als de temperatuur is gezakt. Dit soort dingen kun je dus regelen met een domotica station zoals bijv de Homey.

Hieronder onze ervaringen met een aantal thermostaten en een korte conclusie:

1) Nest Thermostaat v3

De Nest Thermostaat (onderdeel van Google) is al enige tijd op de markt te krijgen. Na jaren van updates is het inmiddels een goed werkende, stabiele thermostaat met behoorlijk wat fijne functies. De Nest heeft een geofence functie waarmee hij weet wanneer iemand van het gezin in de buurt is en het zo comfortabel mogelijk maakt.

De thermostaat word bedraad aangesloten op de CV ketel en communiceert met zijn eigen ‘Weave’ protocol daarnaast draadloos en gebruikt WiFi voor het verbinden met het netwerk. Geen batterijen nodig dus!

Qua design vinden wij het een van de mooiste, hij is in meerdere kleuren verkrijgbaar en werkt met apps op zowel iPhone, iPad, Android en andere apparaten. Inmiddels is er ook een Nest Plugin voor Homey verkrijgbaar. Wil je hem gebruiken in de Woning app van Apple? Dan dien je ofwel de Homey plugin te gebruiken icm de Homeykit plugin, de Starling Home Hub of volg een van instructies zoals beschreven in onze vorige post.

Standaard werkt de Nest met Google Home en Alexa. (Met plugins ook met Apple Homekit)

Voordelen op een rij:

  • Bedraad aangesloten (dus geen batterijen nodig), voeding via cv ketel
  • Nest is onderdeel van Google en bevat tal van handige functies en integratie met bijv de Home Hub
  • Opentherm ondersteuning (handig voor gemoduleerd aansturen van de cv ketel)
  • Geofencing, Sunblock functie (voor het herkennen van de zon), Farsight (Bewegingssensor voor het weergeven van data op het scherm)
  • Werkt met vrijwel alle CV ketels (bij Nefit is een Nefit opentherm module nodig!)
  • Kan goed overweg met een combinatie van vloerverwarming en radiatoren en/of een van beiden
  • Werkt met Homey
  • Geen abonnement

Nadelen:

  • Kleine temperatuursafwijking van 1 graden. Zet de thermostaat dus op 21 als je het 20 wilt hebben in huis.

Voor Nefit ketels heb je een EMS-OT Converter nodig om deze te laten werken via het Opentherm protocol.

2) Honeywell Lyric T6 

Honeywell is natuurlijk al jaren bekend van al hun thermostaten en andere producten. Het merk heeft met de Evohome een zeer goed werkende thermostaat die met meerdere zones goed overweg kan. De Lyric T6 is het neefje van de Evohome en is een meer basis slimme thermostaat met een aantal fijne functies.

De Lyric is vrij eenvoudig te installeren op de plek waar je huidige thermostaat hangt, werkt met opentherm voor modulatie en werkt standaard met Apple Homekit, Google Home en Homey. Er is ook een draadloze versie verkrijgbaar, deze kun je overal neerzetten.

Voordelen op een rij:

  • Bedraad aangesloten (geen batterijen nodig), voeding via cv ketel (220V kabel meegeleverd)
  • Opentherm en aan/uit ondersteuning
  • Geofencing aanwezig
  • Geen abonnement
  • Homekit, Google Home ondersteuning
  • Homey ondersteuning
  • Werkt met vrijwel alle CV ketels (bij Nefit is een Nefit opentherm module nodig!)

Nadelen:

  • Kan soms langer doorgaan met stoken, bij onze test icm Nefit ketel (en OT converter)
  • Minder instellingen mogelijk

TIP: Krijg je bij de installatie constant een fout bij het configureren met Apple Homekit? Rond de installatie in de app af en tik op de Thermostaat display, ga onderin naar de 3 streepjes (kies instellingen) en kies Reset Homekit. Daarna kun je em in de Home app van Apple weer toevoegen.

Deze thermostaat is verkrijgbaar in onze webshop.

Voor Nefit ketels heb je een EMS-OT Converter nodig om deze te laten werken via het Opentherm protocol.

3) Tado Thermostaat v3

Tado is een Europees merk dat al een aantal jaren goed mee doet op de markt van thermostaten. Bij Tado heb je allerlei handige extra’s (zoals radiator knoppen en uitbreidingen voor airco’s). Het toevoegen van meerdere zones is dan ook vrij eenvoudig te regelen.

Bij activatie van de Tado thermostaat dien je contact op te nemen met de Tado helpdesk om de juiste instellingen te krijgen en om de activatie compleet te maken. De thermostaat werkt op batterijen en stuurt bedraad de cv ketel module aan. Hij ondersteunt ook Opentherm voor modulatie, maar voor bepaalde slimme functies is tegenwoordig een abonnement nodig (geofencing bijv.). De kosten hiervan zijn ca 2,99 per maand. Wij vinden het alleen jammer dat er aparte batterijen in moeten.

Standaard werkt deze thermostaat met: Google Home, Alexa, Homey, IFTTT, Apple Homekit

Voordelen op een rij:

  • Systeem eenvoudig uit te breiden met radiator knoppen
  • Luchtkwaliteit word bijgehouden
  • Opentherm ondersteuning
  • Uitbreidingen in overvloed

Nadelen:

  • Abonnement nodig voor sommige functies
  • Bij sommige configuraties dien je contact op te nemen met de Tado helpdesk voor dat ie goed werkt
  • Werkt op batterijen (die ca 2 jaar mee gaan – AAA)

4) Nefit Easy

Nefit/Bosch heeft al tijden een Easy thermostaat op de markt. Deze werkt ook via WiFi en kun je met een app eenvoudig bedienen. Je kunt hem standaard koppelen met IFTTT maar ondersteuning voor Apple Homekit en andere domotica platforms is niet aanwezig. Wel kun je de Easy gebruiken met Homey en via Homey dan weer toevoegen aan andere systemen.

Het is een vrij simpele thermostaat, maar hij werkt behoorlijk goed en ziet er prima uit, ideaal voor mensen met een Nefit ketel. Geen gekke dingen, hij doet gewoon wat ie moet doen. Let wel op; hij werkt standaard alleen met Nefit en Bosch ketels, er is een adapter nodig voor andere merken (EasyControl Adapter).

Er is ook een nieuwere variant beschikbaar, de Bosch EasyControl CT200. Deze hebben we ook getest maar is op dit moment alleen met IFTTT en Google Assistent te gebruiken en kan verder met ‘nog’ geen enkel domotica systeem gekoppeld worden. Deze werkt wel weer met andere merken.

Voordelen:

  • Geen abonnement
  • Bedraad aangesloten, voeding via cv ketel
  • Goed voor Nefit/Bosch CV ketels
  • Geofencing optioneel te gebruiken

Nadelen:

  • Geen Homekit ondersteuning, behalve via Homey
  • De nieuwe EasyControl CT200 werkt niet met Homey
  • Een adapter nodig voor andere merken cv ketels
  • Alleen bij Nefit ketels meer informatie beschikbaar in de app

5) Toon

En dan is er natuurlijk nog Toon. Dit is een tablet achtige thermostaat die naast de thermostaat functie tevens het huidige verbruik van energie en gas weer kan geven en een aantal basis domotica elementen kan schakelen (bijv Philips Hue en Fibaro stekkers).

Wel is er een abonnement nodig (4,50 per maand) en dat vinden we jammer, want het is een mooi apparaat en hij werkt verder best goed. Vooral voor klanten van Eneco kan dit een mooie optie zijn.

Als je geen abonnement hebt bij Toon kun je de app niet gebruiken en kun je deze ook niet koppelen met domotica systemen. Dan is dus eigenlijk meteen 90% van het apparaat overbodig.

Voordelen:

  • Bedraad, geen batterijen nodig, voeding via cv ketel
  • Mooi design
  • Opentherm ondersteuning
  • Meer dan een thermostaat, geeft bijv ook huidige stroom en gas verbruik weer
  • Geofencing

Nadelen:

  • Abonnement nodig om app te kunnen gebruiken (4,50 euro per maand)
  • Geen Homekit/Assistent ondersteuning

En dan

Natuurlijk zijn er nog andere merken verkrijgbaar, maar dit zijn voor ons de meest opvallende, bruikbare geteste thermostaten.

Het is belangrijk dat je nieuwe thermostaat goed kan samenwerken met je cv ketel. Een modulerende (opentherm) thermostaat zal je het meeste geld besparen omdat deze geleidelijk aan kan stoken ipv volledig aan of uit.

De slimme thermostaat kan veel functies hebben. Zoals bijv geofencing waardoor de thermostaat weet wanneer je thuis bent en wanneer je het huis verlaat, zodat de temperatuur daarop kan worden aangepast. Voeg daar een zelflerende thermostaat aan toe, dan maakt deze automatisch een routine waardoor er nog meer bespaard wordt omdat de thermostaat weet wanneer er wat moet gebeuren.

De meeste apps van de thermostaten geven je inzicht in het energieverbruik en laten je de thermostaat aan en uitzetten en natuurlijk de temperatuur bepalen en sommigen hebben andere handige functies, zoals bijvoorbeeld het koppelen met domotica systemen.

Koppelingen

Je thermostaat koppelen met bijv je Airco systeem kan heel erg handig zijn. Is het in de woonkamer (of de ruimte waar de thermostaat hangt) in een keer een stuk warmer? dan kun je bijv automatisch de Airco aan laten gaan. Zakt de temperatuur weer onder een bepaald niveau dan gaat de airco automatisch uit.

Dit soort dingen kun je dus bijv met Homey heel goed koppelen doormiddel van flows (scenes). Zo hebben wij al meerdere malen dit soort zaken via Nest, Honeywell of Tado gekoppeld aan Daikin airco’s.

Ditzelfde kun je ook in de Woning app van Apple doen of de Google Home assistent als natuurlijk de apparaten dit ook ondersteunen. Let er dus bij aanschaf altijd goed op dat je airco met Apple Homekit, Google Home, Homey en/of met andere domotica platforms kan werken. Alleen al WiFi is vaak al genoeg om het apparaat in ieder geval aan te kunnen sturen.

Vloerverwarming, radiatoren etc.

Daarnaast is het ook nog van belang hoe je stookt en of het met radiatoren of vloerverwarming of een combinatie is. Maak je ‘gedeeltelijk’ gebruik van vloerverwarming? Zijn er radiatoren aanwezig? moeten er op de cv ketel zelf instellingen nog worden aangepast om alles optimaal te laten werken? Allemaal vragen die van belang kunnen zijn voor een juiste afstelling van je cv ketel en thermostaat. In het geval van de Nest en Tado kun je eenvoudig weg Vloerverwarming optimalisatie toepassen ook in combinatie met Radiatoren. De Honeywell Lyric past zichzelf aan en werkt met beiden.

Installatie

Het is vaak goed mogelijk om zelf je nieuwe thermostaat te installeren, maar je moet wel weten wat je doet. Het niet juist installeren van een thermostaat kan grote gevolgen hebben zoals het niet naar behoren functioneren van je verwarming. In het geval van een Nefit ketel kan het nodig zijn dat er een Nefit Opentherm converter word geplaatst als je bijvoorbeeld de Honeywell Lyric T6 of Nest wilt gebruiken icm Opentherm.

Weet je niet zeker of je het zelf kunt? Laat je thermostaat dan installeren door TechConnect of je lokale CV installateur.

Blijf op de hoogte Informeer mij als het product weer leverbaar is: