Tegenwoordig zijn er nogal wat opties om Televisie te kijken waar, wanneer en hoe je maar wilt. Naast het digitale TV aanbod van Ziggo en andere providers zijn partijen als Netflix en HBO steeds harder aan de kar aan het trekken om zoveel mogelijk unieke programma’s op de Nederlandse buis te krijgen.

Het aanbod wordt hierdoor natuurlijk een stuk breder maar soms ook gecompliceerd, want wat moet je nu pakken en waarvoor ga je het gebruiken, en hoe vaak?

Een simpele oplossing hiervoor is er simpelweg (nog) niet. Er bestaat simpelweg gewoon niks wat overal kan, wanneer jij het wilt en vooral wat betreft de allernieuwste series en films. Maar er zijn wel goede oplossingen te krijgen, alleen… hoe zie je door de bomen het bos, en wat moet je nu pakken?

In dit artikel probeer ik duidelijk te omschrijven welke diensten er beschikbaar zijn, wat je ervoor nodig hebt, en of je er nu echt wel iets aan hebt.

Digitale TV en de toekomst

Digitale TVZiggo, KPN en andere partijen bieden inmiddels al enige tijd Digitale Televisie aan, maar hier zijn dan ook weer grote verschillen in. Heb je bijvoorbeeld al eens gekeken naar Digitenne van KPN ten opzichte van Digitale TV van Ziggo? Voor kleine TV’s maakt dat niet veel uit maar als je naar nieuwere televisies gaat kijken die groter zijn dan 40″ zie je wel degelijk een heel groot verschil. Het beeld van Digitenne is blokkerig, vaag en geeft buiten normale analoge TV maar weinig echte HD kwaliteit. Dat kan natuurlijk ook niet anders, het is een draadloos signaal, dat omgezet wordt naar je televisie.

De toekomst van Digitale TV zit niet alleen in het aanbieden van Digitale Televisie, maar ook in het aanbieden van extra’s zoals TV On Demand. Simpelweg: kijk jouw favoriete programma waar, wanneer en hoe jij dat wilt. Dit kan al voor een groot gedeelte bij een boel providers met een Interactieve HD Decoder of, bij nieuwere Televisies (2013 en nieuwer) met een CI+ Interactief kaartje, rechstreeks in je TV. Ziggo biedt op dit moment een compleet platform aan (Ziggo On Demand), waar je kunt kijken wat je wilt, waar je maar wilt en gesorteerd op programma, dag of per aanbieder.

CIMaar voor sommige mensen gaat dit nog niet ver genoeg. Zij willen de series die vandaag uitkomen in Amerika liefst vandaag nog zien hier op de televisie. En als het ook nog even kan, met ondertiteling natuurlijk 🙂 Partijen zoals HBO spelen hier goed op in. Hun unieke series worden de dag na Amerikaanse uitzending direct via de kabel in Nederland getoond. Maar ja, dat is maar een gering aantal programma’s, series en films en daar moet dan maar precies tussen zitten wat jij leuk vindt.

Downloaden, of toch niet?

En dan komt de discussie van het downloaden van films en series, want tenslotte vind je in het aanbod van HBO, Film1 en dergelijken nog niet alles wat jij wilt kijken. Het aanbod is beperkt, en je zit vaak te ping-pongen tussen verschillende aanbieders, dus iedere keer weer een ander extra abonnement afsluiten en dan maar hopen dat je serie er toevallig bij zit. En dan? Degenen die ‘slim’ genoeg zijn en hun weg weten, downloaden alles via het internet. Soms is de kwaliteit lager, andere keren is het niet compleet maar vaak werkt het ook gewoon en kan men eindelijk kijken wanneer men wilt, waar men wilt en HOE men wilt. Alhoewel je daar niet echt de film industrie mee helpt en het soms zelfs verboden is. Downloaden mag, maar de manier hoe je aan de programma’s komt is vaak weer niet legaal.

NetflixEn dan is er Netflix, sinds September 2013 in Nederland nu eindelijk ook verkrijgbaar. Een dienst die je voor 8 euro per maand ongelimiteerd series, films, documentaires en meer laat kijken. En MET Nederlandse ondertiteling. Als je Netflix voor het eerst gebruikt wordt je compleet gebombardeerd met films, series en nog veel meer. Maar na een paar weken is daar het nieuwe ook weer vanaf. Dan heb je het ook wel weer gezien. Netflix voegt ongeveer 5-10 nieuwe films per week toe, waarvan 90% ouder is dan 2 jaar. Ook weer niet echt ideaal dus, behalve als je houdt van wat ‘oudere’ goede series en films, of als archief.

En sinds 2013 hebben we dan in Nederland ook nog Dit is TV!. Een Nederlands bedrijf dat op een slimme manier gebruik maakt van de mazen in de wet. De formule is eigenlijk heel simpel: men neme een Raspberry PI mini computer (ca 35 euro) met een SD kaartje erin, en een HDMI kabel met afstandsbediening. Daarbovenop gebruik je software (XBMC in dit geval) die je helemaal uitkleedt totdat het puur is wat nodig is (het is eigenlijk gewoon een doorgeef luikje voor het aanbieden van ‘legale’ programma’s die beschikbaar zijn via Torrent/Nieuwsgroepen op het net) en je verkoopt het geheel (het apparaatje dus) als een totaal oplossing. Ja, het werkt, maar er zijn hier ook een paar haken en ogen aan die ik toch even met jullie wil delen.

Allereerst ben je met dit apparaatje afhankelijk van wat het aanbod is in het ‘illegale’ download circuit op het internet. Ja, volgens de makers mag ik het niet illegaal noemen, want het apparaat zoekt alleen op het net naar wat beschikbaar is, en streamt het dan je woonkamer in, dus ze bieden de films en series zelf niet aan, uuuuuh…. maar je kunt het wel kijken dus. En daarbovenop ben je ook nog afhankelijk van de snelheid van de verbinding van je DitisTV verbinding, en dan ook nog eens de verbinding naar de server van waar de inhoud af komt die je hebt ‘gevonden’ via het apparaatje. Oh ja, en je moet wel zelf even de juiste ondertiteling zoeken in het lijstje dat DitisTV je laat zien, bij het afspelen van de film of serie. Snap jij het nog?

TV

Simpelgezegd, je bent compleet afhankelijk van wat er beschikbaar is op het internet en dat is bijna altijd bij illegale websites, nieuwsgroepen, torrent sites of dergelijken die ook weer ‘take down’ requests krijgen van film studios, dus de programma’s zullen niet altijd beschikbaar zijn. Probeer je dan ook nog te kijken via je wifi verbinding dan wordt FULL HD toch wel heel lastig. Uit meerdere tests is gewoon gebleken dat je bijna geen 1080P programma’s (FULL HD dus) kunt streamen over WiFI, mits je al beschikt over zeer goede hardware en dure oplossingen.

Al met al, ja… Er zijn verschillende oplossingen en met nog meer partijen als Pathe, Videoland en meer die allemaal dit jaar nog beschikbaar zullen komen, wordt dit aanbod alleen maar meer. Maar, of het daar nu ook beter van word? En of jij als consument dalijk nog weet waar je voor wat moet zijn? Want vergeet niet…. iedere partij probeert exclusiviteit te krijgen voor bepaalde series en films. Dus niet alles zal altijd overal beschikbaar zijn.

Slot woord

En dus is nu de vraag, wat moet je pakken om te kijken wat jij wilt? Een simpel antwoord is er gewoonweg niet, maar er zijn wel oplossingen beschikbaar. Voor ieder wat wils. Van HBO tot Netflix, en van DitisTV tot Downloaden. De perfecte oplossing is er (nog) niet. Maar wie weet wat de toekomst ons nog zal brengen. Het wordt alleen nog maar interessanter, maar of het dan ook beter wordt?