We krijgen de vraag behoorlijk vaak; hoe begin je met het opbouwen van een Domotica (Huis automatiserings) systeem?

Er zijn tal van merken die inmiddels apps hebben voor het bedienen van het apparaat, maar meestal werkt ieder merk met zijn/haar eigen protocol (de manier/de taal waarmee je iets aanstuurt) en ben je gebonden aan wat de leverancier heeft gemaakt.

Protocollen

In principe zijn er een aantal belangrijke protocollen die het meest gebruikt worden voor het aansturen van apparaten, dit zijn:

  • WiFi
  • Bluetooth (LE)
  • Infrarood (TV’s, radio’s etc)
  • Z-Wave (Fibaro, Aeotec, GE, Honeywell etc)
  • Zigbee (Philips Hue, Smartthings, Ikea Tradfri, Innr, Belkin etc)
  • 433Mhz RTS/IO (Somfy (Rolluiken), Velux, Klikaanklikuit etc)

Als een merk/apparaat geen app heeft of een app die gesloten is kun je deze vaak niet direct (via je eigen netwerk) aansturen. Dan dien je ofwel via een omweg (IFTTT, HTTP) deze aan te sturen of je gaat kijken naar plugins die door externe ontwikkelaars worden gemaakt.

Homey en anderen

Om al die protocollen wel aan te kunnen sturen heb je antennes of bijv een USB stick (Z-Wave, Zigbee) nodig om deze te kunnen gebruiken. Zo is het vrij eenvoudig om door middel van software als Home Assistant je eigen huis te automatiseren. Maar, hier is wel wat kennis en kunde voor nodig. Je dient zelf ieder protocol/merk toe te voegen en eventueel extra USB sticks te gebruiken voor bijv Z-Wave apparaten. Er zitten tal van mogelijkheden op, maar het is voor veel mensen nog wat onoverzichtelijk en moeilijk op een aantal punten.

Daarnaast is het koppelen van apparaten door scenes/flows nogal een gedoe bij Home Assistant. Heb je er de tijd voor en kun je regelmatig eventjes de scripts induiken dan is het zeker een prachtig stukje software, maar als je gewoon snel aan de slag wilt en een super mooie, duidelijke interface wilt voor alles, dan kiezen wij toch altijd voor Homey.

Homey is er nu met 3 opties; de Homey app zelf, waarbij je gratis een account aan kunt maken en dan (tot 5) apparaten aan kunt sturen. Of je voegt er een Homey Bridge aan toe, dan kun je een aantal basis protocollen, zoals z-wave, zigbee, infrarood en 433mhz aansturen. Homey bridge is vrij eenvoudig, kost ca 69,- euro en geeft je de mogelijkheid voor het aansturen van apparaten en verschillende plugins, energie inzicht, scenes (flows) maken en meer. Alles loopt en werkt via het web, de Bridge is dus een doorgeef luik, dat heeft zo zijn voor- en nadelen. De gratis Homey-app is standaard beperkt tot vijf apparaten en ook ontbreekt toegang tot Homey Insights. Wil je meer dan betaal je 2,95 euro per maand.

Maar wil je net wat meer en ook lokaal op je netwerk apparaten aan kunnen sturen, dan is er Homey Pro. Onze favoriet.

Voor Homey Pro zijn er inmiddels duizenden plugins beschikbaar, van Netatmo, Sonos, Sony en Siemens Home Connect t/m Google Assistant, UniFi (Netwerk en Protect), Homekit, Daikin, Lametric, Panasonic, LG en nog veel meer. Homey Pro kost 329,- euro ex btw bij ons, maar heeft alles ingebouwd (Z-Wave, Zigbee, Infrarood, Bluetooth, 433Mhz etc) om tal van apparaten te gebruiken en is net wat krachtiger.

Bij beide versies krijg je toegang tot de app die werkt op je iPhone, iPad, Apple Watch, Android telefoon of Android Tablet. En je kunt daarnaast ook gebruik maken van de web versie voor het configureren en installeren van apps en het maken van flows (scenes).

Daarnaast kun je via Homey Pro ook een koppeling maken met Apple Homekit (Woning app). Je bepaalt zelf welke apparaten door worden gegeven naar Homekit via de Homeykit plugin. En natuurlijk kan dat ook naar de Google Assistent (Google Home) en Alexa. Met Homey (Pro) maak je dus een schakel tussen alle apparaten in huis en heb je 1 station dat alles aanstuurt en apparaten ook onderling laat communiceren, lokaal.

Zo kun je eenvoudig flows (scenes) aanmaken waarbij je bijvoorbeeld de garage opent, een lamp aan laat gaan en gebruik maakt van je wifi punten van UniFi om te bepalen wie in huis is en daar waar iets op kunt aansturen. Ook is er een plugin voor allerlei alarm systemen waaronder Satel Integra. Zo kun je ook daar weer dingen schakelen.

Voor ons de 10 redenen waarom wij voor Homey Pro kiezen:

  1. Eenmalige aanschaf van hardware waarmee alles aangestuurd kan worden (Zigbee, Z-Wave, Bluetooth, WiFi, Infrarood, 433mhz (rolluiken bijv))
  2. Duizenden plugins voor allerlei merken zijn beschikbaar (Siemens, Bosch, Nefit, Samsung, Sony, Sonos, Netatmo, Philips Hue, Tradfri, Somfy, Velux, SMA solar etc)
  3. Prachtig mooie apps, interface voor alle apparaten en flows (iOS, Android, Web) die gewoon duidelijk is en makkelijk te bedienen voor iedereen
  4. Energie inzicht ingebouwd (alle apparaten die het ondersteunen geven door hoeveel stroom/gas er verbruikt word) – icm Homewizard P1 en Water meter
  5. Mogelijkheid voor koppeling met SMA en andere zonnepanelen en ook dit wordt automatisch weer gebruikt icm energie inzicht
  6. Meerdere gebruikers aanmaken en per gebruiker bepalen wie wat kan en mag (inclusief lokatie en aanwezigheids bepaling)
  7. Via de Homey Community store zijn er zelfs nog meer merken mogelijk (die niet in de standaard app store staan) om aan te sturen, waaronder Nest en Worx grasmaaiers
  8. Homey word gemaakt in Nederland en ondersteunt dus standaard ook veel meer Nederlandse apparaten
  9. Automatische backups met Homey+ voor 0,99 per maand waarbij je altijd kunt herstellen en eenvoudig kunt wisselen naar bijv een nieuwe Homey, alles blijft bewaard
  10. Bij het overzicht in de app kun je exact bepalen wat iedere tegel weergeeft (zoals bijv de CO2 of Temperatuur per kamer)

Een 2 tal foto’s van onze configuratie met een iPad centraal in het huis:

Korte introductie video van Homey (Engels):

Blijf op de hoogte Informeer mij als het product weer leverbaar is: