Of je nu woont in de stad, op het platteland, in een appartement, een tussenwoning of een vrijstaand huis, er moet overal gekeken worden naar mogelijkheden om energie te besparen of op een andere manier te gebruiken om de kosten lager te krijgen en om langzaam maar zeker klaar te zijn voor de toekomst.

Er zijn tal van mogelijkheden om het gasverbruik zo laag als mogelijk te krijgen. De ‘makkelijkste’ maar duurste route is natuurlijk om bijv te kiezen voor een warmtepomp, elektrisch te koken en geen gebruik meer te maken van gas. Maar dat heeft op dit moment allerlei voor- en nadelen. Het kostenplaatje (van rond de 10.000-15.000 euro) maar ook zo’n enorme buiten unit ergens moeten laten staan is niet voor iedereen de meest ideale betaalbare oplossing.

Maar je kunt buiten een warmtepomp nog veel meer alvast doen om in ieder geval het verbruik wat bij te stellen. Hieronder een aantal tips op een rij;

  • Indien mogelijk laat zonnepanelen installeren, dit is nog altijd de beste optie om te besparen op elektriciteit. Je kunt ook zonnepanelen huren (er zijn verschillende bedrijven in de regio die dit doen.)
  • Heb je Airco in huis icm zonnepanelen? Als het straks kouder wordt dan is het een goede optie om eens te proberen de thermostaat op 18 graden maximaal te laten staan en dan in de ruimtes waar je het te koud vind bij te verwarmen met een airco of bijv een Duux Edge heater. Dit doe je dan per ruimte, want je hele huis hoeft echt niet constant flink verwarmd te zijn. Hierdoor kun je al een flink stuk besparen op je gas verbruik.
  • Zet de thermostaat snachts (of wanneer afwezig) op 15 graden. Heb je vloerverwarming? Zet de thermostaat dan niet lager dan 17 of 18, anders duurt het de volgende dag te lang voor je huis is opgewarmd.
  • Ben je de hele dag niet thuis? Waarom het huis verwarmen als je er toch niet bent? Laat de thermostaat op 15 graden als je overdag niet thuis bent. Het huis hoeft dan ‘s ochtends niet op te warmen en dat bespaart ook weer.
  • De cv-ketel staat ingesteld op een bepaalde temperatuur. Vaak is dat 75 of 80 graden. Met zo’n hoge temperatuur werkt je ketel minder zuinig. Zet de ketel temperatuur naar 60 of zelfs 50 graden. Zo hoeft het verwarmingswater niet zo heet te worden. Daardoor kan de ketel zuiniger branden en bespaar je op gas.
  • Vraag je CV installateur eens om te kijken naar een elektrische boiler. Deze kan aangesloten worden op je bestaande cv ketel en indien er gebruik wordt gemaakt van de douche of er is warm water nodig, dan is er bij een elektrische boiler geen gas nodig, behalve als je echt veel gebruikt.
  • Wil je de isolatie van je huis verbeteren, maar weet je niet waar je moet beginnen? De Isolatie-zelfscan helpt je om de verschillende onderdelen van je huis te checken: het glas, de buitenmuren, de vloer en het dak. Het beste is om te starten met het verbeteren van de onderdelen waar de isolatie het slechtst is. Dat heeft namelijk het meeste effect, zowel op je energieverbruik als het comfort! In veel huizen ontbreekt bijvoorbeeld nog spouwmuurisolatie en vloerisolatie.
  • Met de ISDE-subsidie kan je een aardig deel van de kosten terugkrijgen. Neem je 2 of meer maatregelen, dan kan je tot 30 procent subsidie krijgen. Je kan vanaf 2 april 2022 ook subsidie krijgen voor 1 isolatiemaatregel. Ook dit is een vast bedrag per vierkante meter. Het bedrag is wel lager: gemiddeld krijg je 15 procent van de kosten terug. Voorwaarde is dat de isolatiemaatregel op of na 2 april is aangebracht. De aanvraag kan je vanaf 1 januari 2023 indienen bij RVO. Meer informatie daarover vindt je hier.

Meten is weten

  • Om het verbruik te meten (Gas en Elektriciteit) kun je eventueel een apparaatje installeren waarmee je 24/7 kunt zien wat je verbruikt. De Homewizard P1 meter is een goede optie. Er is ook een watermeter deze vindt je hier.

Nog veel meer tips en informatie vindt je op de website van Milieucentraal.

Blijf op de hoogte Informeer mij als het product weer leverbaar is: