The Things Network

The Things Network is een wereldwijd, open, crowd-sourced Internet of Things (Internet der Dingen) data netwerk. Dit netwerk kan worden gebruikt door sensoren en apparaatjes die voor van alles kunnen worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld het meten van de lucht, het lokaliseren van bijv je auto of een fiets, signalen doorgeven van allerlei apparaatjes (als er op de bel geduwd word) of simpelweg het monitoren van ‘iets’. Alles dat op stroom werkt word uiteindelijk verbonden met het internet.

The Things Network

The Things Network (TTN) is een initiatief van een paar ondernemers in Amsterdam, die inmiddels wereldwijd aan het uitrollen zijn. KPN en andere providers zijn zelf ook met zo’n soort netwerk bezig, maar de meeste providers zullen voor het gebruik ervan straks betaalde abonnementen willen afsluiten. Het mooie van The Things Network is nu net dat het open is en iedereen er gebruik van kan maken. Daarnaast kan iedereen ook meedoen om het netwerk bereik te vergroten.

TechConnect is een van de initiatiefnemers bij de uitrol van dit open LoRa-netwerk in Sittard, Geleen, Beek, Stein en omgeving (De Westelijke Mijnstreek). LoRa staat voor ‘Long Range Low Power’, een draadloze communicatietechniek met een bereik van 2,5 tot 15 kilometer per antenne. Hierdoor kan met weinig antennes snel een groot gebied van dekking worden voorzien. TechConnect wil ‘kastjes’ plaatsen waarmee sensoren verbonden kunnen worden met het internet.

The Things Network is een initiatief om een gratis toegankelijk netwerk te maken voor iot-apparaten. Met behulp van lpwan-techniek lora kunnen de apparaten een draadloos netwerk met een bereik van 2,5 tot 15 kilometer opzetten. De techniek werkt op lagere frequenties dan gebruikelijk is voor wifi-signalen, zoals 915MHz, 868MHz en 433MHz. Door de lage frequenties is het mogelijk om een groot bereik te realiseren, terwijl het stroomverbruik laag blijft. De bandbreedte is beperkt tot 0,3 tot 50kbit/s, wat voldoende is voor de kleine hoeveelheid data die de meeste iot-apparaten doorsturen.

Door het zeer lage energieverbruik kunnen sensoren meerdere jaren van stroom worden voorzien met één enkele batterij. Hierdoor is het volgens de betrokken partijen een ideaal netwerk voor het Internet of Things (IoT).

Voorbeelden

Denk bijvoorbeeld aan een sensor die doorgeeft wanneer de lucht vervuild is, een prullenbak vol is, waar je boot zich bevindt of je fiets. Maar ook dingen zoals het doorgeven van verkeersproblemen of bijv wanneer je brievenbus vol is of als er op de bel geduwt word. Je kunt van alles verzinnen, en via TTN is het gratis en open voor iedereen en meten is natuurlijk weten!

Het Netwerk

Het LoRa-netwerk maakt het mogelijk om op grote afstanden met simpele, snelle en zuinige sensoren allerlei zaken te meten of aan te sturen. De techniek zorgt voor een groot aantal nieuwe mogelijkheden, zowel voor zakelijke als particuliere toepassingen. De privacy is volledig gewaarborgd “aangezien alles tussen de verzender en ontvanger encrypted is, daar kan niemand anders tussen of bij”.

  • Het zal voor iedereen open en beschikbaar zijn om te verbinden met TTN en om zelf gateways bij te plaatsen
  • Een ieder die mee wilt doen is vrij om dit te gebruiken en zal hier verder geen kosten voor rekenen

Video (Engels)

Het Netwerk

Zoals eerder vermeld word dit open netwerk constant groter en doen steeds meer partijen mee met het mooie initiatief. Meer informatie en een interessante map van het netwerk vind je hier.

Meedoen

Meedoen kan natuurlijk altijd, hoe meer bedrijven en particulieren zich inzetten en ook een gateway willen plaatsen, hoe groter ons bereik word en hoe meer we samen kunnen doen. Check onze Community pagina en doe vandaag nog mee!

Sinds kort hebben we ook een pagina op Facebook, deze kun je hier vinden.