Gebruikers van een Apple Watch (vanaf de 4e serie) hebben de mogelijkheid om een ECG te maken. Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft.

Deze functie is in principe niet bedoeld om een professionele diagnose te stellen. De app is gemaakt om te controleren op atriumfibrilleren (een onregelmatige hartslag) en je hartslag te tonen en in de gaten te houden gedurende de dag. De app kan bijvoorbeeld geen hartaanval, bloedstolsels of beroerte detecteren. Vertrouw dus nooit alleen op het resultaat van de ECG, maar neem bij twijfel altijd contact op met een huisarts.

Heb je een Apple Watch 4 of later dan kun je de functie wel gebruiken, dit doe je als volgt:

  • Open de Watch app op je iPhone
  • Ga naar beneden en kies ‘Hart’ in het app-overzicht;
  • Kies ‘Configureer ECG in Gezondheid’;
  • Open de Gezondheid app en kies ‘Configueer ECG-app’ in het venster dat verschijnt;
  • Vul je geboortedatum in en volg de stappen op het scherm.

Dan kun je nu bij onregelmatige hartritmes een melding krijgen via de Watch. Ga hiervoor naar de Watch app op je telefoon.

  • Ga opnieuw naar de Watch app en kies voor ‘Hart’
  • Hier kun je nu meldingen aanzetten wanneer de hartslag afwijkt van ‘normaal’

Je kunt op je Apple Watch nu ook handmatig een ECG starten door simpelweg naar de ECG app te gaan op de Watch en dan een meting te doen.
Zorg ervoor dat je wijsvinger van de andere hand de digital crown aanraakt aan de zijkant (het draai knopje) en houd deze vast zodat je een gesloten circuit maakt. Wacht af tot de meting gedaan is en het resultaat toont op het scherm.

Er zijn drie mogelijke uitslagen die je na het meten kunt krijgen:

  • Sinusritme: dit wil zeggen dat het hart in een gelijkmatig patroon klopt. Prima.
  • Atriumfibrilleren: dit wil zeggen dat het hart onregelmatig klopt. Dit is de meest voorkomende vorm van een ernstige hartritmestoornis. Ongeveer 2% van de personen onder de 65 jaar krijgen deze diagnose. Bij 9% van de personen boven de 65 jaar wordt deze diagnose gesteld. Krijg je dit resultaat? Dan kan een bezoekje aan de huisarts geen kwaad.
  • Onbeslist: het hartfilmpje kan niet worden geclassificeerd. Dat kan om meerdere redenen het geval zijn. Bijvoorbeeld wanneer de Apple Watch te los zit, je arm niet stil genoeg werd gehouden of je te zweterig bent.

Indien je een melding krijgt dat er iets afwijkends is, is het verstandig contact op te nemen met je huisarts.

Blijf op de hoogte Informeer mij als het product weer leverbaar is: