Domotica

TechConnect is sinds eind jaren 90 bezig met ICT diensten, maar uiteraard gaan wij ook verder dan dat. Sinds een aantal jaren hebben wij ook een nieuwe specialisatie erbij: Domotica, oftewel automatisering van het huis. Van het installeren en configureren van geautomatiseerde verlichting en schakelingen voor garage, deur, poort etc die aangesloten worden op uw netwerk, tot en met het meten van energie, TechConnect doet het allemaal.

Domotica in en om het huis en kantoor

Automatisering in huis wordt tegenwoordig veelal domotica genoemd. Andere benamingen zijn “home automation’, ‘smart living’ en ‘the connected home’. Daarbij gaat het om functies in de woning voor bewoners (bijv. afstandsbediening en alarmering) of diensten die worden geleverd door derden (bijv. televisie en internet).

Domotica omvat een breed scala aan producten en diensten. Van applicaties tot infrastructuren met daartussen talloze communicatieve oplossingen, zowel draadloos als bedraad. Deze producten en diensten worden gebruikt in diverse sectoren, van de zorg tot entertainment, van energiebesparing tot besturing, van educatie tot woondiensten. Bovendien kan Domotica een bijdrage leveren aan de oplossing van talrijke maatschappelijke problemen, zoals vergrijzing, duurzaamheid en veiligheid.

Het automatisch in- en uitschakelen van verwarming, verlichting of elektrische apparaten of systemen voor alarmering vergroten de zelfstandigheid van mensen in en om het huis. Deze aanpassingen in een woning zijn voorbeelden van domotica. Domotica zorgt voor meer eigen regie en inzicht. Businesscases en pilots tonen aan dat domotica niet weg te denken is in de toekomst.

Domoticz, Homekit en Home Assistant

Domoticz en Home Assistant zijn systemen die door de community worden ontwikkeld met enorm veel plugins en mogelijkheden.  Zo werken deze bijvoorbeeld met producten van oa: Nest, Apple, Sony, Samsung, Hue, Netatmo, Youless, Satel alarm systemen en meer.  Wij installeren deze systemen bij de klant op een Raspberry PI 3, Synology NAS of andere hardware die per project wordt aangepast. Het systeem wordt door ons uitgebreid met protocollen (Z-Wave, Zigbee, Somfy etc) wanneer dit nodig is. Daarnaast werken beide systemen goed samen met bijv Homekit.

Homekit is een eigen protocol van Apple waar inmiddels steeds meer apparaten zich mee kunnen verbinden (denk bijvoorbeeld aan je Apple Watch of iPhone die via Siri apparaten kan schakelen). Ze verbinden al je apparaten thuis, van verschillende merken en technologieën. Bestuur je huis vanuit één app en ontdek wat mogelijk is. Automatiseer je huis met scenes, groepen en bespaar energie met inzicht, waar je ook bent. De systemen zijn dé centrale plek voor je slimme huis.

In de basis werken wij altijd met Domoticz of Home Assistant en koppelen deze aan bijv Homekit, Google Home en/of Alexa voor extra’s zoals spraak bediening.

Energie inzichtelijk maken

Veel mensen hebben geen idee waar en wanneer het meeste elektriciteit en gas verbruikt wordt en hoeveel dat verbruik is. Het elektriciteitsverbruik lijkt iets onzichtbaars te zijn. De eindejaars energierekening met het totale verbruik is als mosterd na de maaltijd.

Door altijd en overal actuele informatie over je energieverbruik beschikbaar te hebben, word je je bewuster van wat je elektrische apparaten thuis allemaal verbruiken. Wanneer je inzicht krijgt in het verloop van je elektriciteitsverbruik, ontdek je al snel welke apparaten onnodig aan staan (sluipverbruik) en welke veel stroom verbruiken. Eenmaal bewust hiervan passen veel mensen vaak vanzelf hun verbruiksgedrag aan. Volgens milieucentraal vermindert het energieverbruik gemiddeld met 5 tot 15 procent wanneer er inzicht in het energieverbruik wordt gegeven. De besparing kan zo oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar! Daarom werken we bij TechConnect met Youless voor het meten van licht en gas.

Voorbeelden van Domotica oplossingen:

 • Schakelen van de Garage poort
 • Schakelen van Lampen in huis, per kamer (led strips, led lampen van Hue) of via Z-Wave oplossingen
 • Rolluiken van Somfy en andere merken bedienen en automatisch laten sluiten bij slecht weer
 • Zodra iemand van thuis binnenkomt automatisch verlichting aan laten gaan per ruimte
 • Met Nest Hello automatisch berichten krijgen wie er voor de deur staat en wie aan belt
 • Lampen automatisch dimmen bij afspelen van films en series
 • Zwembad rolldeck en/of pomp schakelen via telefoon / apple watch
 • Huidige elektra- en gas verbruik bekijken via de mobiele telefoon
 • Meten van CO, Luchtvochtigheid en Temperatuur per kamer en melden als er iets niet goed is via mobiele telefoon
 • Airconditioning automatisch in laten schakelen zodra thermostaat aan geeft dat het te warm wordt
 • Groeperen van lichten per kamer en deze laten werken met scenes en/of beweging
 • 30 minuten voordat zon onder gaat buiten verlichting aan laten gaan
 • In de nacht dan weer automatisch lampen in de tuin uit laten gaan
 • Sproeien van water (water systeem buiten) automatisch starten als er geen zon is
 • En ga zo maar door…….

Wij werken met de volgende merken en partners:

fibaro

Uiteraard kun je altijd contact met ons opnemen voor meer informatie en oplossingen op maat.