DNS diensten

De meeste mensen denken er eigenlijk nooit over na, het fenomeen DNS. Wil je een bepaalde internetpagina bezoeken, dan type je simpelweg de domeinnaam (bijvoorbeeld google.nl) in de adresbalk van je webbrowser, waarna de website ‘vanzelf’ wordt geopend. Het openen van een website lijkt heel eenvoudig, maar er gebeurt toch meer dan je denkt. Je internet browser moet namelijk eerst zien te achterhalen op welke server een website wordt gehost. Iedere server op het internet waar websites op worden gehost heeft een uniek IP adres. En zo’n IP adres is natuurlijk veel te moeilijk om allemaal te onthouden. Daarvoor gebruiken we DNS (Domain Name System).

Simpelweg, we koppelen een naam aan een IP adres (bijvoorbeeld www.google.com verwijst eigenlijk naar 74.125.136.94). Voor deze vertaalslag zijn alle domeinnamen met bijbehorende IP-adressen in een database opgeslagen welke toegankelijk worden gemaakt via zogenaamde DNS-servers. Met het IP-adres kan de computer of telefoon vervolgens contact leggen met de webserver van de betreffende website zodat deze in de browser kan worden geopend.

DNS

Voor iedere website die men bezoekt, maar ook voor ieder plaatje op een website en eigenlijk alle aanvragen die men doet die via het internet lopen, wordt dus gebruik gemaakt van deze DNS servers. Standaard gebruiken de meeste mensen de DNS servers van hun Internet provider. Deze worden namelijk standaard meegegeven via het modem/router die je van de provider in kwestie hebt gekregen.

Maar dat heeft soms ook zo zijn nadelen. Zo’n DNS server van een internet provider is een dienst die men erbij doet en kan wel eens tegen problemen aanlopen. In het verleden is het vaker voorgekomen dat bij grotere partijen zoals KPN, Ziggo etc de DNS servers tijdelijk niet werken waardoor men dus geen website op kan vragen en het lijkt alsof internet ‘plat’ ligt.

Cloudflare, NextDNS, Google en OpenDNS

Er zijn ook hele mooie alternatieven, zoals Cloudflare, OpenDNS, NextDNS of Google DNS. OpenDNS (inmiddels onderdeel van Cisco) is een bedrijf dat zich al jaren inzet als pure DNS service provider. Met andere woorden, ze richten zich op alles wat met DNS te maken heeft en voegen daar nog wat extra (handige) functies aan toe.

OpenDNS heeft namelijk servers staan over de hele wereld die aan elkaar gelinkt zijn en zorgen voor de snelst mogelijke overdracht van gegevens met betrekking tot domeinnamen (hieronder kaartje met puntjes waar servers van OpenDNS zich bevinden).

Cloudflare heeft sinds April 2018 een privacy gericht, veilig en snelle DNS dienst live gezet (via 1.1.1.1).
NextDNS geeft de mogelijkheid voor Ad blocking en nog veel meer, een soort Pi-Hole maar dan via het internet.

OpenDNS map

Hoe kan ik Cloudflare, NextDNS, Google DNS of OpenDNS gebruiken?

OpenDNS biedt twee gratis DNS-servers: OpenDNS FamilyShield en OpenDNS Home/Standaard. OpenDNS FamilyShield is het eenvoudigst in te stellen maar biedt qua filterniveau geen afstelmogelijkheden: alleen de door OpenDNS als kindonvriendelijk bestempelde websites (waaronder ook malware en phishing websites) worden geblokkeerd. Wil je liever zelf bepalen welke (categorieën) websites moeten worden geblokkeerd dan kun je beter gebruik maken van OpenDNS Home. Met dit filter kunnen namelijk zo’n 60 verschillende categorieën websites onafhankelijk van elkaar worden geselecteerd (desgewenst aangevuld met individuele websites). Dit kun je via de OpenDNS aanmaken

NextDNS

Hoe mooi zou het zijn als je advertenties kunt blokkeren, spyware, malware, websites met verkeerde content en andere dingen al kunt weren voordat ze op je computer terecht komen? Met NextDNS is dat mogelijk. Het is een soort Pi-Hole ad blocker systeem waar je zelf kunt bepalen welke websites/domeinen geblokkeerd worden, welke beveiligingen actief moeten zijn en je hele internet word ook nog stukken sneller. NextDNS is voor nu gratis en zal naar verwachting 1.99$ per maand gaan kosten. Meer info vind je op de website.

Het instellen:

  • Open de admin pagina van je modem/router en stel bij WAN een (of twee) van de volgende DNS servers in

DNS Providers:

OpenDNS 208.67.222.222 208.67.220.220
Google DNS 8.8.8.8 8.8.4.4
OpenNIC 31.220.43.191 151.236.29.92
Cleanbrowsing 185.228.168.9 185.228.169.9
Cloudflare
CloudFlare (No Malware)
CloudFlare (Family)
1.1.1.1
1.1.1.2
1.1.1.3
1.0.0.1
1.0.0.2
1.0.0.3
NextDNS Via account Via account
Quad9 9.9.9.9

Hulp nodig? TechConnect kan je altijd helpen bij het ‘extra’ beveiligen van je computer netwerk. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op.