DNS diensten

De meeste mensen denken er eigenlijk nooit over na, het fenomeen DNS. Wil je een bepaalde internetpagina bezoeken, dan type je simpelweg de domeinnaam (bijvoorbeeld google.nl) in de adresbalk van je webbrowser, waarna de website ‘vanzelf’ wordt geopend. Het openen van een website lijkt heel eenvoudig, maar er gebeurt toch meer dan je denkt. Je internet browser moet namelijk eerst zien te achterhalen op welke server een website wordt gehost. Iedere server op het internet waar websites op worden gehost heeft een uniek IP adres. En zo’n IP adres is natuurlijk veel te moeilijk om allemaal te onthouden. Daarvoor gebruiken we DNS (Domain Name System).

Simpelweg, we koppelen een naam aan een IP adres (bijvoorbeeld www.google.com verwijst eigenlijk naar 74.125.136.94). Voor deze vertaalslag zijn alle domeinnamen met bijbehorende IP-adressen in een database opgeslagen welke toegankelijk worden gemaakt via zogenaamde DNS-servers. Met het IP-adres kan de computer of telefoon vervolgens contact leggen met de webserver van de betreffende website zodat deze in de browser kan worden geopend.

DNS

Voor iedere website die men bezoekt, maar ook voor ieder plaatje op een website en eigenlijk alle aanvragen die men doet die via het internet lopen, wordt dus gebruik gemaakt van deze DNS servers. Standaard gebruiken de meeste mensen de DNS servers van hun Internet provider. Deze worden namelijk standaard meegegeven via het modem/router die je van de provider in kwestie hebt gekregen.

Maar dat heeft soms ook zo zijn nadelen. Zo’n DNS server van een internet provider is een dienst die men erbij doet en kan wel eens tegen problemen aanlopen. In het verleden is het vaker voorgekomen dat bij grotere partijen zoals KPN, Ziggo etc de DNS servers tijdelijk niet werken waardoor men dus geen website op kan vragen en het lijkt alsof internet ‘plat’ ligt.

Cloudflare, NextDNS, AdGuard DNS, Google en OpenDNS

Er zijn ook hele mooie alternatieven, zoals Cloudflare, OpenDNS, NextDNS, Adguard of Google DNS. OpenDNS (inmiddels onderdeel van Cisco) is een bedrijf dat zich al jaren inzet als pure DNS service provider. Met andere woorden, ze richten zich op alles wat met DNS te maken heeft en voegen daar nog wat extra (handige) functies aan toe.

Cloudflare heeft sinds April 2018 een privacy gericht, veilig en snelle DNS dienst live gezet (via 1.1.1.1).
NextDNS geeft de mogelijkheid voor Advertentie blocking en nog veel meer, een soort Pi-Hole maar dan via het internet. Meer informatie over NextDNS vind je hier. Een goed alternatief is Adguard DNS.

Hoe kan ik Cloudflare, NextDNS, Adguard DNS of Google DNS gebruiken?

NextDNS en Adguard DNS

Hoe mooi zou het zijn als je advertenties kunt blokkeren, spyware, malware, websites met verkeerde content en andere dingen al kunt weren voordat ze op je computer terecht komen? Met NextDNS is dat mogelijk. Het is een soort Pi-Hole ad blocker systeem waar je zelf kunt bepalen welke websites/domeinen geblokkeerd worden, welke beveiligingen actief moeten zijn en je hele internet word ook nog stukken sneller. NextDNS is in de basis gratis en een unlimited abonnement kost 1.99$ per maand. Meer info vind je op de website.

Naast NextDNS is er ook nog Adguard DNS. Gebaseerd in Cyprus met een enorme hoeveelheid aan advertentie block lijsten. Voor circa 2.99 per maand krijg je 10 miljoen requests, meer dan genoeg voor gezinnen. Check de Adguard DNS pagina om te starten.

Advertenties blokkeren

Om vervelende advertenties enzo te blokkeren op het internet zijn er allerlei tools beschikbaar, ad-blockers voor je browser maar bijv ook Pi-Hole, een programma dat je op een Raspberry PI of NAS kunt draaien die als ‘lokale’ DNS server functioneert voor al je computers en mobiele telefoons in het netwerk en dan meteen advertenties blokkeert. En dat werkt best prima, maar er zijn ook een aantal nadelen te bedenken, zoals  dat je een enkele DNS server lokaal hebt staan, als deze computer uitvalt of niks meer doet, kan geen enkele computer meer iets op het internet opzoeken. En dat kan wel eens problemen geven voor de gemiddelde gebruiker.

NextDNS heeft onze voorkeur!

Het instellen:

  • Voor NextDNS hebben we een pagina geschreven met alle info, deze vind je hier.
  • Open de admin pagina van je modem/router en stel bij WAN een (of twee) van de volgende DNS servers in:

Een aantal DNS Providers:

Google DNS 8.8.8.8 8.8.4.4
Cloudflare
CloudFlare (No Malware)
CloudFlare (Family)
1.1.1.1
1.1.1.2
1.1.1.3
1.0.0.1
1.0.0.2
1.0.0.3
NextDNS 45.90.28.0
Via account krijg je eigen DNS IP adressen die met jouw blocklist werkt.
45.90.30.0
Via account krijg je eigen DNS IP adressen die met jouw blocklist werkt.
AdGuard DNS Account aanmaken

Hulp nodig? TechConnect kan je altijd helpen bij het ‘extra’ beveiligen van je computer netwerk. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op.

Blijf op de hoogte Informeer mij als het product weer leverbaar is: