Als je een beetje kennis van IT hebt, dan heb je ongetwijfeld de term cloud hosting weleens voorbij zien komen. Deze hostingvorm is nog relatief nieuw, maar wordt steeds populairder. Deels omdat steeds meer organisaties hiervan gebruikmaken. Maar toch heerst er nog veel verwarring over cloud hosting en hoe weet je of dit voor jou geschikt is? In dat artikel beantwoorden we veelgestelde vragen over cloud hosting. 

Is cloud hosting voor mij geschikt?

Dit is afhankelijk van je specifieke situatie. Heb je een relatief kleine website en is de kans ook niet heel groot dat dit in de toekomst gaat veranderen? Staat er bovendien weinig op het spel als je website een tijdje uitvalt? Dan heb je deze hosting niet per se nodig. 

Als je echter een groot bedrijf runt en veel van je klanten en personeelsleden afhankelijk zijn van een goedwerkende website, dan is cloud hosting waarschijnlijk wel een geschikte optie. Dit geldt ook voor website-eigenaren die soms met zeer hoge bezoekersaantal te maken krijgen. 

Een onverwachte bezoekerspiek kan bij een reguliere hosting al vrij snel problemen veroorzaken. Denk aan een trage website, maar bijvoorbeeld ook dat bepaalde functies, zoals het virtuele boodschappenmandje, van een webshop niet meer werken. In het ergste geval kan door een exponentiële stijging zelfs je gehele website offline zijn. Cloud hosting vangt pieken gemakkelijk op en is dus met name ideaal voor grotere bedrijven en  organisaties. En bijvoorbeeld voor kleine en grote ondernemers die een webshop runnen. 

Wat is het grootste verschil tussen cloudhosting en ‘reguliere hosting’?

In de vorige alinea’s is het verschil al een klein beetje duidelijk geworden, maar in deze alinea maken we het even heel concreet. Het grootste verschil tussen cloud hosting en ‘reguliere’ hosting is dat cloud hosting onafhankelijk van hardware werkt. Normale hosting is altijd gekoppeld aan een fysieke server en cloud hosting niet. Bij cloud hosting verdeelt de centrale software alle processen.

Waarom is cloud hosting in 2024 zo populair?

Je leest steeds vaker over cloud hosting en dat komt omdat het helemaal bij de behoeften van 2024 past. Waar wordt tegenwoordig waarde aan gehecht door bedrijven en organisaties en hoe kan cloud hosting dan iets betekenen? 

In de eerste plaats wordt er veel waarde gehecht aan betrouwbaarheid. Bij traditionele hosting kan er sprake zijn van een zogenaamde ‘single-point-of-failure’. Een probleem bij de provider, denk aan een hack of storing, kan alles ineens offline zetten. Bij cloud hosting dus niet, omdat er van meerdere machines wordt gebruikgemaakt. 

Cloud hosting beveiligt ook goed bij het uitvoeren van bedrijfsactiviteiten en wel op verschillende lagen. Het biedt ook een goede firewall, gegevensencryptie, algehele afscherming en nog veel meer. Zeer relevant in een tijd waarin cybercriminaliteit veel voorkomt. 

Cloud hosting is bovendien groener dan reguliere hosting en past daarom bij een duurzaam bedrijfsbeleid. 

Blijf op de hoogte Informeer mij als het product weer leverbaar is: