In de wereld worden al veel verschillende talen gesproken en dan heb je natuurlijk ook nog de vele programmeertalen. Hoe meer het internet evolueert, hoe meer talen erbij komen. Tegenwoordig heb je een aanzienlijke lijst. Sommige talen zijn al relatief oud en worden nog steeds veel gebruikt, terwijl er ook veel nieuwe talen zijn bijgekomen. Je hebt vast van enkele bekende programmeertalen gehoord, maar toch is het interessant om er eens wat dieper op in te gaan. 

Java

Als je van middelbare leeftijd bent, dan is de kans groot dat je de ontwikkeling van internet nog hebt meegemaakt. Je weet ongetwijfeld ook dat er toen veel spelletjeswebsites waren. Tamelijk simplistisch van aard, maar toch erg verslavend en ze werden dan ook veel gespeeld. Denk bijvoorbeeld aan een spel als Ping Pong, alwaar een hele reeks van kwam. Vrijwel al deze simpele spelletjes werden met de programmeertaal Java gemaakt. Maar niet alleen ‘simpele’ spelletjes, maar ook een bekend spel als Minecraft is gebaseerd op Java. 

De programmeertaal Java is verschenen op 23 mei 1995 en kent verschillende voordelen. In de eerste plaats is het een relatief makkelijke taal om te leren en daarom toegankelijk voor een groot publiek. Wanneer je als bedrijf overigens met Java wilt programmeren, dan doe je er goed aan om voor managed kubernetes te gaan. Dan wordt je organisatie ontzorgd, waardoor het personeel zich volledig op code-ontwikkeling kan richten. 

Python 

Een andere bekende programmeertaal die nog veel wordt gebruikt is Python. Je denkt wellicht dat de naam vernoemd is naar de slang Python, maar dit is niet het geval. De ontwerper van Python was namelijk een groot liefhebber van Monty Python’s Flying Circus en daar dankt deze programmeertaal zijn naam aan. De eerste versie van Python dateert van 20 februari 1993. Python is echter nog steeds populair en de laatste versie is 6 juni 2024 verschenen. Dit is versie 3.12.4. 

Python is een wat je noemt dynamische programmeertaal. Gegevenstypen hoeven niet gedeclareerd te worden en dit maakt het gemakkelijker om te gebruiken. Python is vanwege de relatief simpele syntaxis ook gemakkelijk te leren en te combineren met andere eenvoudige programmeertalen , zoals, de net besproken Java, en de andere bekende programmeertaal C. 

PHP

PHP is een van de bekendste talen, maar we moeten gelijk de lucht klaren. Veel mensen noemen PHP een programmeertaal, maar eigenlijk is dit het niet. PHP is namelijk een scripttaal. De verwarring is wel te begrijpen, want in theorie kan een scripttaal ook een programmeertaal zijn, maar andersom werkt het niet zo. Toch hebben we hem in de lijst opgenomen om dit leuke feitje te delen. Bovendien is PHP zo populair, ook nog in 2024, dat die zeker niet kan ontbreken.

Blijf op de hoogte Informeer mij als het product weer leverbaar is:

No fields found, please go to settings & save/reset fields