Er zijn onderwerpen waarover de meningen nogal verdeeld zijn en die ook veel onrust geven. Een zo’n onderwerp is of WiFi en andere straling op bepaalde momenten en/of situaties wel of niet zou kunnen zorgen voor hoofdpijn, migraine en andere vage klachten. In een vorig artikel hebben we al een aantal zaken besproken hierover, maar vandaag een toevoeging. Ga je het daarover hebben, dan heb je vaak te maken met 2 soorten mensen; de een vind het totale onzin, de ander is er bang voor of heeft bijvoorbeeld last van Elektrohypersensitiviteit, ook wel EHS genoemd en neemt het echt wel serieus.
Veel mensen zijn bang voor onbekende dingen. Onbekendheid geeft ons vaak geen vertrouwen, maar zorgt er eerder voor dat je alert bent. Dat zit in ons als mens. Zaken waar je door kennis of ervaring meer grip op hebt, treed je makkelijker tegemoet.
Daarmee hangt ook samen dat wij heel snel dingen die vaak tegelijk optreden, aan elkaar verbinden. Of iets nu veroorzaakt wordt door dat andere wat ook toen gebeurde, of dat het een toevallige samenloop was, kunnen we erg moeilijk onderscheiden. Dan is het logisch dat je denkt: sinds die mast of dat wifi punt daar is heb ik hoofdpijn, dus ik heb last van die straling.
De straling die wordt gebruikt voor wifi heeft een lage frequentie (2,4 of 5 GHz tot nu toe). De sterkste WiFi-straling die wordt gebruikt bij draadloze netwerken is qua energie 100.000 keer zwakker dan zichtbaar licht! Veruit de meeste straling die door moderne technologie geproduceerd wordt is niet-ioniserend.
Er zijn een aantal andere effecten van elektromagnetische straling die mogelijk schadelijk zouden kunnen zijn. Deze effecten hebben hoofdzakelijk te maken met de opwekking van warmte (hetzelfde effect dat magnetrons gebruiken). Wat een magnetron doet is warmte opwekken door watermoleculen te laten bewegen. Deze effecten zijn gelukkig heel klein; als je een mobiele telefoon bij je hoofd zou houden, dan zorgt dat voor een opwarming van een fractie van een graad. Als je even in de zon zit, of je even inspant, is de opwarming een stuk groter. Een magnetron gebruikt heel veel vermogen om dat opwarm-effect te krijgen, een factor 1000-6000 meer dan WiFi punten of routers.
Het lastige is dat goed en uitgebreid onderzoek bijna onmogelijk is. Wil je dat echt goed doen, dan heb je twee grote groepen mensen nodig. De ene groep stel je 10 jaar (of langer) bloot aan de WiFi signalen en de andere groep niet. Na die 10 jaar kijk je dan naar de gezondheidssituatie van beide groepen. Dat zou je dan ook nog eens moeten doen met veel data en andere statistieken, inclusief eventuele andere gezondheidsproblemen. Bijna niet te doen dus.
En dus moeten we het doen met ander soorten onderzoeken en aannames. Net als bij WiFI worden ook mobiele masten regelmatig bekeken en onderzocht. Er zijn al tal van studies gedaan over dit onderwerp, maar eigenlijk komen ze bijna allemaal tot een conclusie; er is geen echt duidelijk bewijs dat het problemen geeft of dat het effect zou hebben op het lichaam.
Wat wel duidelijk mag zijn; de afgelopen 15 jaar is er steeds meer bij gekomen dat door de lucht gaat, van 3g, 4g, 5g en wifi t/m radio (AM/FM/DAB) en andere signalen, alles is overal aanwezig en ook al is de hoeveelheid bij de meeste dingen niet schadelijk gebleken toch kun je er iets van vinden.
Eigen ervaring
En toch is er iets aparts aan de hand als ik bijv even naar mezelf kijk. Uiteraard werk ik al jaren met WiFi om mij heen en ik heb het ook nodig voor mijn werk, maar ik heb altijd gezegd dat je een WiFi punt bijv niet op een (kinder) slaapkamer moet plaatsen, liever centraal in de hal (als het boven moet, liefst op 10 meter afstand). Waarom? Omdat ik ergens geloof dat iedere vorm van straling (zeker in een wereld waar we met enorm veel stralingen tegelijk te maken hebben) zover als mogelijk weg gehouden moet worden van ruimtes waar je slaapt, zeker bij kinderen.
Zelf heb ik met momenten last van ‘Aura’ Migraine aanvallen waarbij het gezichtsveld gedeeltelijk weg valt voor meestal een uur. Dit is begonnen rond 2009 en in het ziekenhuis kon men (na meerdere testjes te hebben uitgevoerd) niks vinden wat het veroorzaakte, behalve ‘waarschijnlijk’ een combinatie van slaapgebrek, stress, weersomstandigheden, hormonen en/of alcohol of een combinatie van die dingen.
Daarnaast houd ik ook via een app bij hoevaak, wanneer en hoe lang ik zo’n migraine aanval heb. Dat geeft inzicht. En vaak herken je bepaalde dingen en kun je het terug relateren aan iets of een bepaalde situatie.
Sneller WiFi 7
Sinds ongeveer een jaar heb ik zelf zitten testen met WiFi 7 hardware. De ‘wat oudere’ WiFi 6 punten heb ik begin dit jaar maar eens vervangen; simpelweg het oude punt uittrekken, de nieuwe ophangen, 6Ghz aanzetten en gaan met die banaan. Nog sneller WiFi, wow!
Maar wat viel op? De migraine aanvallen waren weer vaker aanwezig.
Is het toeval? of een samenloop van omstandigheden? Daar ben ik nog steeds niet helemaal achter. Inmiddels heb ik een aantal maanden getest met WiFi 7 in huis en daarna weer een maand of 2 met WiFi 6. En daar zit toch een bepaald patroon; Met de WiFi 7 punten krijg ik ‘opeens’ echt meer last van hoofdpijn en migraine (van 1x per 4 maanden naar 1-2x per week).
WiFi 7 maakt gebruik van een extra frequentie (6Ghz) naast de bestaande 2.4 en 5Ghz banden. De doorvoer van data is vele malen sneller en deze kan dus veel meer pakketjes door de lucht transporteren.
Zou het dat dan zijn? De producten zijn nog niet zo super lang verkrijgbaar, dus het vraagt om nog meer gegevens en testen om hier meer duidelijkheid in te krijgen. Op grote schaal zo’n onderzoek uitvoeren zou natuurlijk nog beter zijn, voor nu kijk ik alleen naar wat ik zelf ervaar en voel. En onthoud; wat voor de ene persoon van toepassing is, hoeft niet voor de ander ook zo te zijn.
Al met al zal ik de komende tijd hiermee blijven testen en ook afwachten of er nog meer onderzoeken worden gedaan. Specifiek ook kijkend naar die 6Ghz (WiFi) band.
We weten bijvoorbeeld ook niet of er effecten op de lange termijn zijn op heel tere weefsels of het brein. We hebben al jaren overal meer en meer straling van allerlei apparatuur om ons heen. En de vraag is en blijft natuurlijk of dit op de lange termijn wel zo goed is voor ons, als mens.
Moet je nu alles uittrekken en niks meer gebruiken? Nee, zeker niet. Maar het is wel goed om in de gaten te houden en mochten er klachten zijn hier inzicht in te krijgen….. je weet het tenslotte maar nooit.