We horen, lezen en zien het steeds vaker…. computers worden overgenomen, een virus heeft zich verspreid of andere vervelende zaken gebeuren op het netwerk in huis of op kantoor. Ook ransomware is zo’n voorbeeld, waarbij de hele computer word vergrendeld en men moet betalen om weer gebruik te kunnen maken van het apparaat. De meeste mensen gebruiken een standaard virusscanner op hun computer (soms met firewall), maar dit verhelpt natuurlijk niet alles en deze moet constant up to date worden gehouden en beveiligt daarnaast alleen die computer, niet het hele netwerk. Licenties worden daarnaast ook vaak betaald per computer en mobiele apparaten zijn vaak niet beveiligd voor mogelijk verkeerde websites die malware, spam, spyware of andere vervelende dingen kunnen bevatten.

Naast dit alles is het natuurlijk ook nog mogelijk dat als een vriend, kennis, gast of bezoeker verbindt met hetzelfde wifi of bekabeld netwerk en deze computer of het mobiele apparaat een virus bevat, deze meerdere computers in het netwerk kan infecteren. Vaak ook nog zonder dat iemand het in de gaten heeft, totdat er opeens rare meldingen in beeld komen of mogelijke ransomware.

Alles verbonden

In een tijd waarin steeds meer apparaten worden verbonden met internet (denk aan thermostaten, camera’s, computers, telefoons, koelkasten en slimme lampen) is het steeds meer van belang om de beveiliging bij de bron van het netwerk al aan te pakken. Daarom zijn er Routers (met ingebouwde firewall) die dit soort zaken meteen al bij de internet verbinding zelf regelen. Web filtering, Content Filtering, Deep Packet Inspection en malware beveiliging zijn bij de standaard ‘consumenten’ routers vaak helemaal niet aanwezig en dus sluipt die data gewoon door de router heen en kan eenvoudig tot ieder aangesloten apparaat komen.

Aanpakken bij de bron

Bij TechConnect vinden we dat het gaat om het probleem aanpakken bij de bron, waar het internet binnenkomt, daar willen we alles dichtgetimmerd en beveiligt hebben. De nieuwe Cisco RV340 series routers zijn hier uitstekend voor geschikt. Naast het feit dat de Router een volwaardige firewall bevat die ongewenste bezoekers buiten de deur houdt, hebben deze routers ook de mogelijkheid voor Web filtering, Content Filtering, Deep Packet Inspection en nog veel meer. De Routers zijn geschikt voor Kabel en Glas netwerken. Hieronder een lijstje van zaken die mooi afgeschermd kunnen worden met de RV340 series:

  • Illegale content websites (hacks, illegale software met mogelijke virussen etc)
  • Malware sites (die virussen, trojans, scripts, en andere codes bevatten)
  • Phishing en Fraude sites (sites die gegevens ‘stelen’ en gebruiken voor andere ‘verkeerde’ zaken)
  • Spyware en Adware (sites die informatie bevatten voor het bijhouden van gebruikersdata en mogelijk software installeren via de browser of email)
  • Bot Nets (sites (meestal ip adressen) die bij een bot netwerk horen (onderdeel van servers overgenomen door hackers)
  • Categorieën van sites filteren (zoals bijv Porno, Dating, Social media, Shopping etc etc)
  • Applicatie filtering (blokkeer specifieke programma’s/apps binnen het netwerk)
  • DOS protectie (blokkeert Ping of Death, SYN Flood Detect Rate [max/sec], IP Spoofing, Echo Storm, ICMP Flood, UDP Flood, en TCP Flood aanvallen)

Al deze zaken kunnen dus standaard geblokkeerd worden op router niveau en ook bijvoorbeeld voor het gasten netwerk apart (of tijdens bepaalde tijden) worden ingeregeld. Daarnaast is het ook nog mogelijk om via verschillende VPN mogelijkheden (Anyconnect, EasyVPN, OpenVPN) het netwerk van buitenaf ‘veilig’ te benaderen, via mobiel, laptop of computer.

De Cisco RV340 serie

Op dit moment zijn er 2 modellen beschikbaar. Beiden modellen hebben meerdere netwerk poorten beschikbaar in Gigabit snelheden en hebben een doorvoersnelheid t/m 1Gb/s, inclusief beveiliging. De RV340 met 4 poorten LAN, 2 poorten WAN (internet) en de RV345, met 16 poorten voor het LAN en 2 voor het WAN (internet). De routers worden eenmalig geinstalleerd en geconfigureerd door ons en hebben een eenvoudige web interface om zelf ook wat dingen na te kunnen kijken (zoals bijv statistieken over het netwerk). Verder krijgen de routers automatisch updates binnen en kunnen deze ook op gewenste tijdstippen automatisch worden geinstalleerd. Later dit jaar komt daar nog een versie bij met WiFi ingebouwd en een versie met Power over Ethernet (POE), om apparaten via het LAN netwerk te voorzien van stroom.

Kortom, zorg er dus voor dat het netwerk thuis en op de zaak al bij de bron beveiligd is en voorkom dat apparaten worden geïnfecteerd met allerlei vervelende toepassingen. Voor meer informatie, neem een kijkje op onze Cisco MKB Router informatie pagina of neem contact op via onze contact pagina voor een persoonlijk advies.