Stel je hebt een aantal Macs, iPhones en iPads in huis en iedere keer als er een update word binnengehaald voor iOS of macOS, maar ook wanneer apps worden gedownload, dan verbind ieder apparaat (Mac, iPhone, iPad) apart naar het internet om dezelfde data weer opnieuw op te halen. Dat is natuurlijk mooi, maar dat kan beter!

Content Caching Service

Met de introductie van macOS High Sierra is er nu een optie beschikbaar om dit allemaal wat sneller en beter te maken binnen je eigen netwerk. De Content Caching Service (voorheen beschikbaar als onderdeel van macOS Server), zorgt ervoor dat alle updates, OS downloads en app store downloads worden opgeslagen op de Mac computer naar keuze. Zodra een apparaat op je LAN netwerk (iPhone, iPad, Mac) een nieuwe app binnenhaalt of update, slaat de Mac een kopie op die lokaal blijft staan. En nu komt het mooie… zodra een andere apparaat op je netwerk dan ook weer die update of app wilt downloaden, word het bestand automatisch van die Mac waar Caching op aanstaat binnengehaald. De apparaten hoeven dan dus niet meer een voor een allemaal apart hetzelfde vanaf het internet op te halen. En dit scheelt bandbreedte en is natuurlijk veel sneller, omdat het lokaal via je Mac beschikbaar is.

Naast dit alles wordt er nog meer lokaal opgeslagen, zoals Internet herstelbestanden voor Mac, iCloud bestanden, updates voor AppleTV’s en nog veel meer.

Inschakelen van de Caching dienst:

Heb je dus een Mac die is geupdate naar de laatste versie van macOS (High Sierra) 10.13, dan ga je naar Systeemvoorkeuren > Delen (System Preferences > Sharing) en daar vind je Content Caching. Zet dit aan, klik op geavanceerde opties en zet het maximale op bijv 100Gb (meer is echt niet nodig):

Meer informatie (in het Engels) over de Caching Service vind je hier.