We krijgen de vraag steeds vaker: “Kan TechConnect zorgen voor snel en goed WiFi in ons huis?”. En natuurlijk zijn er oplossingen voor iedereen. Maar een van de belangrijkste zaken die altijd weer van belang zijn en tevens een van de allereerste vragen die we stellen is: “Liggen er al netwerkkabels naar meerdere punten in huis?”. Dan hebben we het dus niet over Coax (Cai) kabels of stroom, maar over UTP (Netwerkkabels) voor het uitbreiden van het netwerk.

WiFi Repeaters enzo

Er word door providers vaak gegooid met termen als WiFi Repeaters en kastjes die via de stroom werken. Maar het nadeel van die oplossingen is altijd dat WiFi Repeaters het bestaande ‘vaak slechte’ WiFi signaal oppakken en het signaal opnieuw verspreiden. Daarbij word de snelheid gehalveerd. Dit komt omdat de antennes in de WiFi Repeater het signaal eerst moeten oppakken om het vervolgens dus weer opnieuw uit te zenden en dat proces zorgt voor vertraging en 50% snelheidsverlies.

Als men dan dus ook nog meerdere repeaters gebruikt blijft er uiteindelijk niks van de snelheid over.

Via het Stroom netwerk

En dan zijn er natuurlijk nog de WiFi repeaters en kastjes die via het stroom netwerk werken. Daar is dan weer het grote nadeel van dat je vantevoren niet altijd zeker weet of het wel werkt. Een groepenkast kan het signaal al stoppen, verstoren of traag maken en als het wel werkt (wat altijd weer de vraag is) dan krijgt men vaak last van een niet stabiele verbinding en gamen geeft ook vaak problemen omdat het signaal net niet goed genoeg is.

En dus?

En dus raden wij iedereen altijd aan: Als je een nieuw huis laat bouwen, laat aub netwerkkabels trekken naar iedere kamer voor zover mogelijk (liefst CAT 6(A) kabel, dan is men ook klaar voor de toekomst). Indien het een bestaand huis is, kijk of het mogelijk is om naar een aantal kamers vanuit de meterkast of kelder (waar het modem is geinstalleerd) alsnog kabels te laten trekken. Vroeg of laat is het nodig voor een extra WiFi punt (bekabeld) of om een stabiel signaal te krijgen in een slaapkamer, kantoor ruimte of andere omgeving.

Meestal belangrijke kamers waar een netwerkkabel heen moet:

  • Meterkast of Kelder (modem)
  • Woonkamer
  • Slaapkamer(s) en/of hal
  • Studeerkamer of kantoor
  • In sommige gevallen Keuken
  • Eventueel naar tuinhuis of gastenverblijf

Er zijn verschillende soorten netwerkkabels verkrijgbaar, CAT5, CAT5e, CAT6, CAT7 en verschillende variaties daar weer van. Dit heeft te maken met de kwaliteit en opbouw van de kabel. Met een CAT5e kan men gigabit snelheden halen tot ca 30 meter. Met CAT6 is gigabit mogelijk tot 100 meter zonder problemen. En met CAT6(A) is het ook mogelijk om straks 10 Gigabit snelheden te halen tot ca 30 meter. CAT7 is dan weer ideaal voor lange afstanden waarbij 10 gigabit nodig is (100 meter etc), maar is voor de meeste huizen overbodig.

Behalve de standaard UTP kabel (Unshielded Twisted Pair) is er ook nog de STP-kabel (Shielded Twisted Pair), de FTP kabel (Foiled Twisted Pair) en de en de SFTP kabel (Shielded Foiled Twisted Pair). Deze laatste drie kabels zijn de afgeschermde varianten van de UTP-kabel en worden voornamelijk gebruikt in omgevingen waarin veel storingsbronnen aanwezig zijn. Thuis zul je deze kabels niet snel nodig hebben.

Meer informatie over onze UniFi WiFi netwerk oplossingen kan men vinden op deze pagina.