Apple is aan het proberen om de batterij die in de iPhone toestellen zit langer mee te laten gaan. Geoptimaliseerd opladen (Optimized Battery Charging) pakt de manier waarop de iPhone snachts oplaad aan, om ervoor te zorgen dat de batterij langer mee kan gaan. Sinds de update naar iOS 13 is ‘geoptimaliseerd opladen’ actief op de iPhone toestellen. Het kan voorkomen dat je ziet dat het opladen maar tot 80% is voltooid.

Waarom?

Alle iPhones maken gebruik van Lithium-ion batterijen. Het nadeel van Lithium-ion is dat deze na verloop van tijd steeds minder opladen. Dit komt door het aantal keren dat de batterij is opgeladen, maar ook door de manier hoe deze wordt opgeladen. De batterij heeft dus uiteindelijk (na jaren) minder capaciteit, waardoor de iPhone minder lang mee gaat, na het opladen. Het is dus van belang om ervoor te zorgen dat dit wordt aangepakt, maar hoe?

Daarom is dus Geoptimaliseerd opladen in het leven geroepen. De iPhone leert van je dagelijkse routines en zal proberen in te schatten hoe lang je hem zult gaan opladen als je in bed ligt. Na een aantal weken leert de iPhone dus wanneer je opstaat (qua tijd, bijv om 7 uur) en stopt dan kort daarvoor met laden. Met deze voorspelling zal Geoptimaliseerd opladen ervoor zorgen dat je telefoon niet altijd op zal laden tot 100% zodra je deze in steekt. In plaats daarvan zal de batterij tot ongeveer 80% opladen en dit blijft zo voor het gros van de nacht, ook al is deze verbonden met de oplader.

Dan word het dus bijna 7 uur smorgen’s (de tijd dat je bijna altijd op staat) en zal de iPhone de rest van de batterij automatisch opladen zodat het uiteindelijk wel 100% is. Wanneer de functie actief is kun je dit ook terug zien in de grafiek die wordt weergegeven bij de Instellingen > Batterij.

‘Geoptimaliseerd opladen’ staat standaard dus ingeschakeld na de update naar iOS 13 of wanneer je de iPhone configureert. Als je merkt dat de iPhone vaak gedeeltelijk is opgeladen, of als de iPhone bijvoorbeeld niet juist ‘s nachts oplaadt, ga je naar ‘Instellingen’ > ‘Batterij’ > ‘Batterijconditie’ om ‘Geoptimaliseerd opladen’ uit te schakelen.

TIP: Als de iPhone op 80% is opgeladen en wacht op het verder laden kun je dit tijdelijk overschrijven door lang te duwen op de notificatie die s’morgens in beeld komt en dan te kiezen voor opladen.

Blijf op de hoogte Informeer mij als het product weer leverbaar is: