Al jaren werken wij met Televisies van het merk Sony. Voornamelijk om de kwaliteit van de apparaten, maar ook door de goede integratie met AndroidTV van Google als besturingssysteem van de TV’s.

Sinds 2015 hebben de midden en high end range televisies van Sony AndroidTV ingebouwd, waar de goedkopere (7 series en lager) varianten nog op een ander systeem draaien. Bij Sony bestaat de TV reeks uit verschillende nummers. Zo heb je bijvoorbeeld; KD-55XH9299 als type. het getal 55 staat voor de afmeting van de TV (55 inch dus), de X staat in dit geval voor 4K UltraHD (A word gebruikt voor OLED) en de letter daarna voor het jaar (H = 2020) en dan eindigt het uiteindelijk met het type nummer (hoe hoger in principe hoe beter, betere HZ van beeld etc).

Voorbeeld van de Jaartallen: de F staat voor 2018, de G staat voor 2019, de H voor 2020. In het geval van de OLED reeks is het bijvoorbeeld 55AG9 (55″ inch, OLED uit 2019).

Onze Sony TV Aanbeveling voor 2020 55″ of hoger:

– 4K LED TV: de 55XG8599 of 55XH90

– 4K OLED: de 55AG9

Daarnaast hebben deze televisies nog een mooi bijkomend voordeel; de afstandsbediening werkt via Bluetooth en werkt dus bijna overal in je huis. Je hoeft em dus niet meer te richten op je televisie.

Snelheid van het systeem

De televisies die tussen 2015 en 2018 zijn gebouwd zijn vaak traag in het gebruik, het AndroidTV systeem voelt ook langzamer aan en apps die je installeert kunnen soms haperen omdat de CPU die wordt gebruikt eigenlijk net niet goed genoeg is om alles lekker vloeiend te laten verlopen.

Vanaf 2019 is dat ‘eindelijk’ aangepast en de nieuwere modellen maken gebruik van een verbeterde CPU: MediaTek MT5893 (UR2/3). Sinds deze upgrade draait alles super vloeiend en kun je binnen enkele seconden wisselen tussen apps en ook FullHD en 4K films/series afspelen vanaf je eigen bibliotheek zonder gedoe. Wij raden dus aan om voor de AG9 (OLED) of XG (85 of hoger) of XH series te gaan (LED).

Airplay 2

Daarnaast hebben de 2019 en 2020 modellen ondersteuning voor Airplay 2 ingebouwd. Zo kun je eenvoudig muziek en video’s vanaf je iPhone of iPad naar de TV sturen zonder gebruik te hoeven maken van apps van derden. Een bijkomend voordeel van AirPlay 2 is dat het afspelen van muziek niet onderbroken wordt door meldingen of telefoontjes. Bij de eerste versie werd audio onderbroken als je gebeld wordt of als je bijv Siri gebruikt, maar bij AirPlay 2 is dat niet het geval. Bovendien is de buffer van AirPlay 2 een stuk groter. Dit betekent dat de muziek langer door kan blijven spelen als je de verbinding verliest of buiten bereik komt.

De eenvoudigste manier om AirPlay te gebruiken, is om dit via het bedieningspaneel van je i device te doen. Veeg hiervoor omhoog vanaf de onderkant van het scherm en tik rechtsboven bij de mediaknoppen op die twee boogjes. Daarna zie je de AirPlay-geschikte apparaten in de buurt. Kies het juiste apparaat om het materiaal op af te spelen. 

Homekit

Daarnaast kun je je Sony TV’s nu ook toevoegen aan homekit van Apple. Dat is handig want zo kun je de TV aan en uit zetten via de Woning (Home) app van Apple maar deze ook koppelen aan bepaalde acties.

Ook dit is vanaf de 2019/2020 modellen beschikbaar via een firmware update.

Later dit jaar zal er ook nog ondersteuning komen voor de AppleTV+ streaming dienst.