Zoals we allemaal wel weten is Whatsapp al jaren populair onder veel mensen met een mobiele telefoon.
Al een hele tijd is Whatsapp onderdeel van Facebook en door alle commotie rondom Facebook, privacy issues en nu de aankondiging van integratie van Facebook Messenger, Whatsapp en Instagram is het voor veel mensen steeds meer een reden om eens te gaan kijken naar alternatieve oplossingen, vooral naar apps die privacy hoog in het vaandel hebben staan.

Als je privacy en beheersing van je eigen data echt belangrijk vind word het misschien toch inderdaad echt tijd om eens wat verder te kijken dan Whatsapp voor al je berichten. Een goed alternatief is Signal. Hier zit geen commercieel bedrijf achter (het gaat om een non profit Stichting), de ontwikkelaars leven van donaties en de broncode is openbaar

Signal?

De stichting achter Signal, The Signal Foundation, doet er alles aan om het hackers moeilijk te maken. De software is open source, dus iedereen kan de code bekijken en de makers wijzen op eventuele fouten. Dat is tevens een uitstekende manier om bugs op te lossen en te voorkomen. Verder is er end-to-end-encryptie, dus gesprekken zijn van begin tot eind versleuteld. De sleutel wordt niet op de server van Signal opgeslagen, maar op het toestel van de gebruiker zelf. Daardoor kan Signal zelf de gesprekken niet ontcijferen, ook niet als ze daarvoor een verzoek krijgen van politie of inlichtingendiensten.

Daarnaast waarschuwt de Signal app bij zogeheten man-in-the-middle-aanvallen, een veelgebruikte aanvalstechniek om de beveiliging om de tuin te leiden. Dit alles betekent niet dat Signal ingewikkeld in gebruik is. Het is juist een overzichtelijke app waarmee je niet alleen veilig berichten kunt versturen, maar ook versleutelde telefoongesprekken kunt voeren met andere Signal-gebruikers. Ook is het mogelijk om groepen aan te maken, bijvoorbeeld voor werk of met je gezin. Om te weten wie Signal al gebruikt, wordt op dezelfde manier in het adresboek van de telefoon gekeken als bij WhatsApp, er word eenmalig een verbinding gelegd met je adressenboek van de telefoon. Dat is uiteraard een keuze of je dat wilt.

Signal is gratis. Er staan (en er komen) geen advertenties in de app. De app is beschikbaar voor Android, iOS, Windows, Mac en Linux. 

Telegram; Een mogelijk ander alternatief

Naast Signal is er dan ook nog Telegram, ook een handige app als alternatief voor Whatsapp. Telegram is open source en bevat diverse privacy opties. Gesprekken lopen over een versleutelde verbinding, maar zijn zelf standaard niet versleuteld, dus Telegram zou kunnen meelezen, als ze dat willen. Wie dat niet veilig genoeg vindt, kan gebruik maken van de ‘Secret Chat’. Dat zijn versleutelde 1-op-1-gesprekken die alleen op het toestel worden bewaard. Je kunt zelfs een ‘self destruct’ instellen waarbij berichten zichzelf na verloop van tijd (minimaal 2 seconden, maximaal een week) vernietigen.

Gerenommeerde beveiligingsonderzoekers hebben wel kritiek op de versleutelingsmethode van Telegram. Ze vinden de versleuteling van andere messengers beter. Ook is er al vaker een lek ontstaan bij Telegram.

Ja, maar iMessage…

Nu vragen iPhone en Mac gebruikers zich misschien af waarom je uberhaupt een 3rd party berichten app zou gebruiken. De meest eenvoudige reden hiervoor is simpelweg omdat mensen vaak niet alleen met Macs en iPhones werken, maar ook Windows, Linux of andere toestellen en computers gebruiken. iMessage van Apple is een mooi systeem maar werkt echt alleen binnen de Apple omgeving. Daarnaast werkt iMessage natuurlijk niet als je een bericht stuurt naar iemand met een andere mobiele telefoon. Dat word dan weliswaar een SMS berichtje, maar dan zijn de functionaliteiten een stuk meer beperkt.

De installatie van Signal

Om Signal te installeren ga je simpelweg naar je Appstore en download je de Signal app, of ga in de browser op je mobiele telefoon naar: https://signal.org/install

Tijdens de installatie van de app stuurt Signal een smsje naar je telefoon. Op deze manier koppelt Signal jouw telefoon en naam aan elkaar. Hierna vraagt de app toegang tot je adresboek op je telefoon om te kijken wie van je vrienden ook Signal gebruikt. Dit hoef je natuurlijk niet te doen, maar is wel zo makkelijk.

De personen verschijnen in je Signal contactenlijst. Klik op een naam om te chatten en foto’s of video’s te sturen. Je kunt ook met meerdere personen tegelijk chatten in een groepsgesprek.

Extra’s 

WhatsApp en Signal hebben vergelijkbare geavanceerde communicatiemogelijkheden. Je kunt berichten inspreken als een soort voicemailbericht en daarna verzenden. Je kunt ook een stukje video opnemen met de selfiecamera. Live bellen en videobellen kan ook: druk op het telefoonsymbool. 

Wil je langere chat gesprekken hebben dan kun je het beste ook de desktopversie van Signal op je Windows of Mac-computer installeren. Je koppelt deze eenmalig aan je telefoon (en je Signal-ID) door het scannen van een QR-code.

Vergeet vooral je vrienden niet te vragen Signal ook eens te proberen! Dit kan automatisch in de app via een e-mail of sms. Dan verschijnen ze in de contactenlijst van Signal en kun je met elkaar communiceren. 

Backups

Nu hoor ik je zeggen; ja en dan heb ik een nieuwe telefoon en ben ik alles kwijt, want tenslotte staan de berichten alleen op mijn eigen telefoon. Dat klopt 🙂 En ook kun je de berichten niet automatisch laten backuppen naar iCloud of Google. Maar gelukkig hebben ze daar wel over nagedacht. Dit is vrij eenvoudig.

Je kunt bestaande gesprekken over zetten van je oude naar je nieuwe telefoon door het volgende te doen:

– Open Signal op je nieuwe mobiel en houd de oude mobiele telefoon ook nog bij de hand,
– Bij iOS komt er automatisch een bericht in beeld om alles over te zetten van mobiel A naar mobiel B
– Bij Android kies je op je bestaande toestel voor Chats en Media > Chat backups, waarna je een wachtwoord zin krijgt, sla deze op want die heb je nodig om een backup terug te zetten. Daarna kun je op een nieuwe Android telefoon een ‘restore’ doen en word alles teruggezet.
 – Zodra alles is overgezet is je nieuwe apparaat automatisch het nieuwe signal apparaat, op het oude device word de historie automatisch gewist.

Succes!