We hebben het er inmiddels al een aantal jaar over, een ‘slimme’ deurbel. Een manier om eenvoudig op je mobiele telefoon, tablet of computer te zien als er iemand aan de deur staat. En natuurlijk ook om snel even te kunnen praten tegen degene die aan de deur staat of simpelweg te zien wie of wat er is.

Bij TechConnect hebben we inmiddels een aantal merken van deurbellen onder de loep genomen. Of het nu gaat om de Nest deurbel, Ring, Eufy, Netatmo of UniFi, ze hebben allemaal zo hun voor- en nadelen.

Transformatoren en voltages

De meeste deurbellen worden nog altijd aangesloten op 2 draadjes die bij de voordeur uitkomen. Bij veel huizen komen die draadjes in de meterkast uit en zijn daar verbonden met een gong en een transformator. De ‘transformator’ of kortweg ‘trafo’ zorgt ervoor dat er geen hoge spanning (230 Volt) op de kabels komt te staan, dat het voltage word aangepast en dus dat er bijv 8 tot circa 24 volt spanning op staat. Het probleem is alleen vaak dat iedere deurbel zo zijn eigen standaard aanhoud en dat het niet altijd werkt in combinatie met een bestaande gong.

Bijna iedereen heeft nog wel een gong ergens hangen in huis, meestal vlakbij de meterkast of in de gang. De meeste oudere gongen werken op 8 volt in Nederland, maar een Nest, Ring of Unifi deurbel heeft meer vermogen nodig. Bijna alle getest deurbellen vragen minimaal 12volt en kunnen tot circa 24volt aan zonder problemen. In de meeste situaties is de gong onderdeel van het circuit. De transformator, deurbel en de gong zijn aan elkaar gekoppeld, meestal volgens onderstaand schema:

Als men dus op de deurbel duwt sluit de schel oftewel gong het circuit, waardoor er dus ‘tijdelijk’ geluid word geproduceerd. Als je een slimme deurbel gebruikt ziet het schema er vrijwel hetzelfde uit, alleen word er meestal een module of kastje tussen geplaatst zodat de slimme deurbel constant word voorzien van spanning.

De onderste plaatjes van Netatmo en Nest laten zien hoe de aansluitschema’s werken:

Zoals je ziet gaat een van de twee draadjes van de transformator naar de deurbel (de min of plus maakt niet uit), en de andere naar de gong. En daartussen komt dus de module te zitten (of in het geval van de Netatmo deurbel word de module parallel geschakeld ipv ertussen). Bij de UniFi deurbel kun je hetzelfde schema gebruiken als bij Nest, de module komt ertussen. In de meeste gevallen gaat het allemaal prima werken, maar je zult altijd per situatie moeten bekijken wat er al aanwezig is en hoe het aangepast dient te worden voor de nieuwe bel.

Compatibiliteit

En dan is er ook nog het stukje compatibiliteit. Wil je bijvoorbeeld dat je nieuwe slimme deurbel samenwerkt met de Google Assistent, Homekit van Apple of andere Domotica in huis, dan zul je van tevoren goed moeten bekijken hoe en of dit mogelijk is. Zo weten wij inmiddels dat alleen de Netatmo Deurbel op dit moment 100% direct werkt met Apple Homekit, maar (nog) niet met Google. Bij Nest is het precies andersom, deze werkt standaard wel met de Google Assistent, maar kun je niet zomaar gebruiken binnen het Apple eco systeem (mits je zelf wilt gaan knutselen met tools zoals Homebridge). Daarnaast is de Nest moeilijk te koppelen met andere Domotica systemen omdat Google nog altijd niet de ontwikkelaars tools heeft aangepast. Update 01-03-2021: Dit is inmiddels wel beschikbaar via de nieuwe Google Cloud API.

De deurbel van UniFi (van het merk Ubiquiti) is op dit moment nog altijd alleen in de USA verkrijgbaar en werkt alleen standaard binnen het eigen UniFi Protect systeem. Wil je deze koppelen met Homebridge dan zul je een plugin zoals Homebridge UniFi Protect moeten gebruiken en dit installeren op een NAS, Raspberry PI of computer in huis. De huidige versie werkt overigens met een transformator van 24v.

Verder werkt de UniFi deurbel ook uitstekend zonder gong. Je kunt hem dus ook direct aansluiten, zorg er wel altijd voor dat de module ertussen zit. Een handleiding voor het aansluiten vind je hier.

Abonnementen of niet

Als laatste punt voor deze blog wil ik nog even melden dat een aantal van de ‘slimme’ deurbellen standaard wel werken als bel, maar dat specifieke functies of langer terug kijken vaak alleen met een abonnement beschikbaar is. Zo heeft de Nest bijvoorbeeld een gezichtsherkenningsoptie (werkt alleen met abonnement) en kun je zonder abonnement beelden maar van 1 dag terug kijken. Wil je meer terug zien? dan is een abonnement van 5 euro per maand nodig.

Bij Ring is dat ongeveer hetzelfde, je betaalt een 3 euro per maand om beelden langer terug te kunnen zien (in het geval van Ring is dat tot 60 dagen).

De Netatmo Deurbel heeft eigen lokale opslag (met een SD kaart) en heeft tevens de optie om op te slaan op dropbox of via FTP. Bij de UniFi Deurbel geld dat je een UniFi NVR of Cloudkey G2 Plus nodig hebt (met Protect) om deze te kunnen gebruiken, maar alles blijft ook lokaal staan.

De beeldkwaliteit van de camera’s is bijna overal gelijk, alhoewel we uit verschillende tests zelf concluderen dat de Nest en UniFi deurbellen het beste beeld geven in vrijwel iedere situatie. Kwaliteit is 1 ding, de kijkhoek en nacht functies weer iets anders. De kijkhoek van de Netatmo is rond de 140 graden terwijl deze bij Nest 130 is, maar het beeld van de Nest Hello en UniFi G4 vinden wij wel net wat scherper en minder blokkerig.

De UniFi deurbel heeft een 138 graden kijkhoek en heeft tevens aan de onderkant een LED als extra verlichting voor bezoekers en een display om berichten weer te geven. De deurbel is de beste keuze als je al UniFi Camera’s gebruikt. Er word nog altijd verwacht dat deze voor het einde van het jaar ook in Europa te krijgen is. Houd onze blog in de gaten voor het laatste nieuws hierover.

Alle bellen werken overigens ook als internet even niet beschikbaar is, de bel functie werkt altijd. Berichten krijgen of beeld bekijken werkt alleen in het geval van de UniFi deurbel als internet down is (als je op je eigen netwerk zit).

Een gong en een transformator

Voor ons zijn er op dit moment 2 deurbellen die boven de rest uitsteken; De Nest Hello en de UniFi G4 deurbel. De UniFi raden we aan als je al camera’s hebt van UniFi of wilt starten met Protect. In het geval van Netatmo en de Unifi hebben beiden geen abonnement nodig en werken met lokale opslag, met de mogelijkheid om ook nog ergens anders op te kunnen slaan. Bij Nest is dit optioneel.

Onze (voorlopige) Top 4:

  1. UniFi G4 Deurbel 
  2. Nest Hello
  3. Logitech Circle View
  4. Netatmo Deurbel

De komende maanden blijven we testen en bekijken we welke deurbel het meest onze voorkeur heeft. In een 2e deel van deze blog post zullen we ook dieper in gaan op alle specificaties en test beelden laten zien.

Vergeet ons ook niet te volgen op Instagram en Facebook. Foto’s, videos en handige tips worden regelmatig gedeeld. Tot snel!

Blijf op de hoogte Informeer mij als het product weer leverbaar is: