WiFi zend uit op 2 banden, namelijk de 2.4Ghz (langzamer, maar hoger bereik) en 5Ghz (sneller, maar minder ver bereik) band. Per band heb je verschillende kanalen die je kunt gebruiken. Het is belangrijk om kanalen te kiezen per band die niet, of zo min mogelijk in gebruik zijn, om storingen te voorkomen.

Bij de installatie van UniFi wifi punten doen we altijd een scan van het hele pand of huis om te zien welke kanalen druk bezet zijn in de buurt en welk kanaal het beste gebruikt kan worden.

Alle WiFi punten worden door ons ten alle tijden geconfigureerd op 2.4 en 5Ghz (met dezelfde naam) zodat je mobiel, laptop etc zelf kan bepalen waarmee deze verbind.

Voor de 2.4Ghz band zijn er eigenlijk 3 kanalen die niet overlappen met anderen, dat zijn: 1, 6 en 11.
Voor de 5Ghz band zijn er in principe maar 2 kanalen die ‘nauwelijks’ overlappen met anderen en dat zijn: 36 en 48.
De 5Ghz frequentieband wordt op de Wi-Fi-kanalen 52 tot 140 echter niet alleen gebruikt door draadloze netwerkapparaten, maar ook door radarinstallaties (bijvoorbeeld voor luchtverkeerscontrole, militair gebruik en de weerdienst), de zogenaamde bevoorrechte gebruikers. Om deze bevoorrechte gebruikers niet te storen, schakelen wifi punten in Europa die gebruik maken van die 52 tot 140 kanalen tijdelijk het WiFi signaal uit als er een radarinstallatie of vliegtuig in de buurt is. Om deze reden  gebruiken wij nooit DFS kanalan, om storingen te voorkomen.

DFS staat overigens voor Dynamic Frequency Selection en houdt in dat wifi punten gebruik mogen maken van de kanalen die hieronder vallen, maar dat ze naar een niet-DFS-kanaal of een toegestaan DFS-kanaal moeten terugvallen op het moment dat er radarsystemen in de buurt zijn die gebruikmaken van dezelfde kanalen.

WiFi AI (Artificial intelligence) of noem het Slimme WiFi

Al meer dan een jaar lang is Ubiquiti (het merk achter UniFi) bezig om een systeem te maken dat automatisch en op specifieke dagen of tijden het hele netwerk scant en dan fine tuned waar nodig. De functie heet UniFi WiFi AI maar is nog altijd niet helemaal 100% perfect. Dat zal niet meer lang duren, want de huidige laatste test fase is bijna voorbij en het begint er nu echt goed uit te zien.

De WiFi AI staat los van de Auto Optimize Network functie (deze optie raden wij altijd aan om UIT te laten!) en biedt een handige pagina aan met allerlei instellingen waar je bijv kunt bepalen wanneer iedere wifi punt een scan gaat doen van zijn omgeving:

Hierboven zie je een overzicht van de opties zoals het er nu uit ziet, je kunt instellen of de AI dagelijks zijn werk doet, welke wifi punten (of allen) en op welke tijd.
Om 3 uur s’nachts is meestal wel een goede optie, omdat dan bijna niks meer echt aktief is op het netwerk. De WiFi AI begint dan met een scan van ieder wifi punt om te kijken welke kanalen het minst druk zijn en maakt langzaam maar zeker kleine aanpassingen waar nodig. Signaalsterkte, het kanaal en natuurlijk de band kan aangepast worden waar nodig.

In de nieuwere versies van de UniFi network controller kun je goed zien wat de AI iedere nacht heeft gedaan. Deze laat bijv zien dat er geen aanpassingen zijn gemaakt (als dat niet nodig is) of dat er een kanaal gewijzigd is op een WiFi punt. Zo kun je altijd in de gaten houden of dit goed gaat en zo nodig natuurlijk aanpassen waar dit noodzakelijk is.

In dit zelfde scherm kun je uiteraard ook opgeven of je dat op alle wifi punten of een specifiek wifi punt wilt laten doen en welke kanalen je wilt uitsluiten (exclude).
Zoals reeds eerder uitgelegd heeft het niet veel zin om bijv kanaal 2,3,4,5,7,8,9,10, 12 of 13 te gebruiken omdat deze overlappen in de 2.4Ghz band. Datzelfde geld (zoals uitgelegd) ook mbt de 52 t/m 140 kanalen voor 5Ghz en dus hebben we deze uitgesloten:

We zijn dit nog uitvoerig zelf aan het testen, maar het lijkt er nu op dat we dit op niet al te lange termijn bij onze klanten (waar dit kan) ook in zullen gaan stellen.
Zo blijft je wifi netwerk altijd up to date en houd je de best mogelijke prestatie, waar dan ook.

Meer info nodig mbt UniFi of het artikel hierboven? Je mag ons altijd een e-mail sturen.