Op veel plekken in Nederland (en zeker in Limburg) zijn een groot aantal mensen klant bij Ziggo (dat volgens ons nog altijd een prima provider is). Dat heeft vaak te maken met het feit dat het (in ieder geval voor nu) nog altijd de snelste verbinding is die je kunt krijgen in de meeste regio’s. ADSL/VDSL is een alternatieve optie, maar dat is op veel plaatsen net wat trager met een maximum van 200Mbit/download en 20-40Mbit upload. Misschien heb je hier genoeg aan, of misschien wil je meer…

Voor wat grotere bedrijven is er natuurlijk de keuze om een zakelijke glasvezel aansluiting aan te vragen. De kosten voor het aanleggen daarvan zijn vaak duizenden euro’s en de maandelijkse kosten zijn ook stukken hoger (dit begint meestal vanaf 250,- euro per maand) dan een particuliere (FTTH – Fiber To The Home) aansluiting. Dat is voor kleine bedrijven en particulieren nogal veel.

Maar de uploadsnelheid (de snelheid waarmee je bestanden naar het internet of naar diensten van bijv Google, YouTube, Dropbox etc kunt versturen) word steeds belangrijker, omdat we meer vanuit huis werken en met steeds grotere bestanden werken in ons digitale leven. Vooral als je veel met grotere video bestanden werkt is het natuurlijk heel erg belangrijk, je wilt tenslotte niet een half uur hoeven te wachten voordat er iets geüpload is.

De toekomst is wel duidelijk. Steeds meer apparaten worden verbonden met het internet; waar het eerst alleen nog je computer, laptop en mobiele telefoon waren, komen er steeds meer smart devices bij. Van lampen, airco’s, televisies en thermostaten tot wasmachines en robotstofzuigers. We maken meer en meer gebruik van diensten die via internet werken en de behoefte aan stabiel en snel internet word groter en groter.

Voor de meeste mensen is en zal een Ziggo of xDSL verbinding prima zijn van bijv 100Mbit download snelheid. E-mailen, websites bezoeken, wat filmpjes hier en daar of een Netflix film bekijken is geen probleem. Maar wil je meer uit je verbinding kunnen halen, grotere bestanden sneller kunnen uploaden, met meerderen in huis tegelijkertijd gamen, Netflix, YouTube en andere zaken willen streamen en een net wat betere response tijd krijgen dan is glasvezel de betere optie. Bij glasvezel zijn de meeste abonnementen ook full duplex, de uploadsnelheid is bijna altijd gelijk aan de uploadsnelheid.

En glasvezel is nog lang niet klaar, de mogelijkheden zijn enorm en snelheden kunnen nog vele malen hoger! Op een aantal plekken worden al 10Gigabit verbindingen getest over glasvezel.

Ziggo DOCSIS* (coax) of misschien straks toch ook glasvezel?

Bij Ziggo bestaat het gros van hun netwerk ook uit glasvezel, alleen het laatste stukje van de kast in de straat tot in huis is nog altijd een coax kabel. De techniek die daarvoor word gebruikt word zeker ook nog beter. Met standaarden als DOCSIS* 3.1 en 4.0 kunnen snelheden verder omhoog in de toekomst. Ziggo is begonnen met het overstappen naar de DOCSIS 3.1 standaard, maar dit gaat nog wel even duren, de uitrol is al een aantal jaren bezig voor DOCSIS 3.1 en dat zal in 2022 hopelijk klaar zijn. Pas met DOCSIS 4.0 worden snelheden gelijk aan elkaar. Kijk dus goed of dat voor jou van belang zou kunnen zijn of gaat worden.

Ziggo blijft beweren dat de upload snelheid niet zo belangrijk is, maar daar zijn wij het niet mee eens. Omdat men steeds vaker met grotere bestanden (video, foto’s in HD) en verschillende cloud diensten werkt en omdat men thuis of op de zaak een NAS (netwerk station) heeft staan, waar je op afstand ook snel aan je bestanden wilt kunnen. Een goede upload snelheid is dan steeds meer van belang.

Wel zijn er nu bij Ziggo een aantal nieuwe projecten aan huis geleverd met glasvezel direct tot in huis. De vraag is of Ziggo dit in de toekomst vaker zal gaan doen of misschien zelfs uiteindelijk het laatste stukje coax bij klanten gaat vervangen door glasvezel…. we weten het nog niet.

Televisie

Wat televisie betreft denken wij dat steeds meer mensen (maar ook providers zelf) gebruik gaan maken van apps. Uiteindelijk wil je natuurlijk ook niet allemaal extra kastjes per televisie in huis, om even tv te kunnen kijken. Wat je dus kunt doen, is een Televisie abonnement pakken dat werkt met een App zoals via NLZiet of indien je klant bent bij Ziggo kun je gebruik maken van de ZiggoGO app. Bij deze diensten krijg je een app die werkt op vrijwel alle televisies (SmartTV) van LG, Sony (AndroidTV), Samsung, Philips, Panasonic maar ook bijv met een AppleTV of Chromecast, nVidia Shield via je laptop of simpelweg op je iPad, iPhone of ander mobiel apparaat.

Meer zenders

Wil je net wat meer zenders en ook buitenlandse zenders kijken? Dan is Canaal Digitaal een betere keuze. Daar krijg je ook een app met ESPN, series en nog veel meer.

Zo’n app maakt dan gebruik van je internet verbinding. Het voordeel daarbij is ook nog dat je geen coax kabels of andere extra’s meer hoeft te gebruiken, je installeert simpelweg een app op je apparaat en kunt beginnen met kijken, waar je ook bent. Terug- of vooruit kijken en natuurlijk live kijken is allemaal geen probleem.

Providers kiezen

In de regio’s waar nu wel al glasvezel ligt, is het meestal mogelijk om zelf te bepalen welke provider je wilt gebruiken. Dit heeft wel te maken met de glasvezel aanbieder en welke providers daarbij aangesloten zitten. Is het glas netwerk aangelegd door bijv Reggefiber (nu KPN), dan werkt dit via het KPN glas netwerk. Je kunt dan vrijwel altijd kiezen uit KPN, T-Mobile, Online.nl, Tele2 en nog vele anderen.

Een alternatieve partij is E-Fiber, zei gaan nu bijvoorbeeld in de gemeente Sittard-Geleen beginnen met de aanleg van glasvezel. Via deze partij kun je kiezen uit meer dan 10 providers, waar je zelf kunt bepalen welke diensten je wilt gebruiken.

Let wel altijd goed op bij deze keuze. En bedenk wat je doet met je TV abonnement. Check of deze provider eventueel ook een APP aanbied, of je een vast IP adres kunt krijgen en/of je zelf je router kunt kiezen.

TechConnect en partners

Uiteraard zijn we bij TechConnect druk bezig om voor onze regio de juiste providers te kiezen. Een provider waar we goed mee kunnen samenwerken en waar we klanten kunnen voorzien van stabiele verbindingen, waar we onze eigen Routers kunnen plaatsen en goede oplossingen mee kunnen realiseren. Één van de eerste partijen waarmee we dit traject gaan starten is Tweak internet.

Later dit jaar zullen wij onze bevindingen hierover plaatsen en dan volgt ook meer nieuws over met welke partijen wij in zee gaan voor glasvezel in Sittard-Geleen en natuurlijk de rest van Limburg.

Stay tuned!

 

*. DOCSIS: Data Over Cable Service Interface Specification oftewel DOCSIS is een standaard voor de transport van gegevens over de kabel van een kabeltelevisie (of centrale antenne)-netwerk; de standaard specificeert zowel de data- als de managementinterfaces. De standaard wordt vastgesteld door de Amerikaanse CableLabs organisatie.

Docsis 3.0

 • Kwam uit in 2006
 • hogere datasnelheden door gebruik van parallelle downstream- en/of upstreamkanalen
 • ondersteuning IPv6
 • verbeterde beveiliging en monitoring

Docsis 3.1

 • Kwam uit in 2013
 • Verbeterde down/upstream (tot 10 Gbit/s downstream)
 • Herstructurering van kanaalspecificaties
 • Word bij Ziggo nog altijd uitgerold

Docsis 4.0

 • Kwam uit in 2017
 • Zowel 10 Gbit/s down- als upstream (symmetrisch)
 • De vraag is wanneer men hiermee start