Zoals altijd installeer ik de nieuwste iOS versie meestal s’avonds, vlak voordat ik naar bed ga. En zo ging het gisteren dus ook met de installatie van iOS 15. Maar waar ik niet over had nagedacht is dat mijn voorheen ‘do not disturb’ oftewel Niet storen niet meer werkte. Dus vanmorgen kreeg ik in één keer een aantal notificaties binnen waardoor ik mijn iPhone hoorde trillen en wakker werd (een beetje vroeger dan normaal).

En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Nadat je iOS 15 hebt geinstalleerd, is het belangrijk dat je de nieuwe Focus functie even na loopt. Focus is een nieuw onderdeel van iOS dat meldingen en apps filtert als je je op iets wilt concentreren of gaat slapen. Hiervoor kun je op je device een eigen Focus-optie instellen of een van de standaardopties kiezen.

Het kan dus ook belangrijk zijn om alvast een focus modus in te stellen, iedere dag op een bepaalde tijd, als je bijv gaat slapen.

Dat doe je als volgt:

  • Ga naar Instellingen > Focus
  • Kies bijv Slapen (Sleep)
  • Volg nu een voor een de opties en kies, indien je dat wilt een tijd dat ‘slapen’ in gaat
  • Die tijd kun je bijvoorbeeld zetten van 22.30u tot 7.00u
  • Daar kun je ook opgeven of je wilt dat bepaalde apps wel of niet door komen en of je favoriete personen (zo kan familie en bepaalde vrienden je altijd bereiken, ook als de telefoon op Niet Storen staat) je kunnen bereiken als zei bijvoorbeeld meermaals bellen.

Als je Focus hebt ingeschakeld en daardoor geen nieuwe meldingen krijgt, laat Berichten automatisch de bijbehorende status zien, zodat men weet dat je even niet bereikbaar bent. Dit kun je ook uit zetten bij de opties de Focus status uit te zetten.

Apps aan of uit

In principe als je slaapt hoeven er geen meldingen binnen te komen, maar misschien heb je een reden om een bepaalde app of apps wel door te laten komen. Bij elke focusmodus kun je daarom aangeven welke apps en personen toch meldingen mogen sturen. Dit doe je via Instellingen > Focus. Kies een gewenste focusmodus en tik bovenin het scherm op Personen of Apps.

Zodra een focus actief is, is deze zichtbaar op het home scherm van je iPhone of iPad. Onder de weergave van datum en tijd verschijnt een focus icoon. Je kunt dit icoon ingedrukt houden om snel naar de instellingen te gaan. Zo kun je gemakkelijk focus uitschakelen of een andere instelling kiezen.