De laatste tijd komen er steeds meer meldingen binnen van mensen die appjes krijgen van bijvoorbeeld PostNL met een track & trace code waar je op kan klikken / een link dient te openen. Open deze links nooit, want dit is bijna altijd een manier om je ergens naartoe te sturen en dus op een nep website terecht te komen.

Daarnaast heb ik zelf ook inmiddels een aantal keer gehad dat ik werd gebeld door een willekeurig 06 nummer, je neemt op en je hoort iets wat lijkt op bijv de politie (internationale politie), belastingdienst of iets anders. Ze zeggen vervolgens dat ze bellen namens een instantie of bedrijf, nationaal of internationaal, zoals de Belastingsdienst, de politie of de Hoge Raad. Zo proberen ze informatie over je persoonsgegevens of geld los te krijgen. Bijvoorbeeld door te zeggen dat er nog een betaling openstaat, je een app moet downloaden of dat er een zaak tegen je is aangespannen en je je burgerservicenummer moet geven. Kan in het Engels of Nederlands zijn.

Het nummer waarmee deze oplichters bellen, kan van een onschuldig iemand zijn. Zijn of haar nummer wordt hiervoor misbruikt, spoofing noemen we dat. De criminelen hebben die nummers vermoedelijk bemachtigd bij eerdere oplichtingspraktijken.

Wat te doen?

Ga er altijd van uit dat als je het nummer niet kent of als er dingen worden gezegd die eigenlijk niet kunnen dat het nep is. Er moeten alarmbellen afgaan als een bedrijf iets van je wil, vooral onder een bepaalde tijdsdruk. En als ze bellen met een 06-nummer, dat is vrijwel altijd niet correct. Een officieel bedrijf doet dat niet. Hang meteen op en blokkeer het nummer op je telefoon.

Heb je een iPhone dan kun je eenvoudig een nummer blokkeren.

In de Telefoon-app tik je onder ‘Recent’ op de knop ‘Info’ naast het telefoonnummer of contact dat je wilt blokkeren. Scrol omlaag en tik op ‘Blokkeer deze beller’.
In de Berichten-app open je het gesprek, tik je op de contactpersoon bovenaan het gesprek en vervolgens op de knop ‘Info’. Tik op ‘Info’ , ga omlaag en tik op ‘Blokkeer deze beller’.

Bij een Android telefoon:

Open de app Telefoon, Tik op Meer Meer en dan Gespreksgeschiedenis . Tik op een gesprek van het nummer dat je wilt blokkeren. Tik op Blokkeren/spam melden.