Bij het zoeken naar nieuwe manieren om het huis te verwarmen kom je allerlei dingen tegen. Een van de mogelijk interessante manieren om ruimtes te verwarmen is door middel van een ‘slimme’ kachel die werkt met convectie-technologie. Convectie is een overdracht van warmte door circulatie of verplaatsing van de warme deeltjes naar een koelere ruimte. Het is de overdracht van energie tussen het oppervlak van een materiaal en een vloeistof die wordt verspreid. Variaties in temperatuur resulteren in verschillen in vloeistofdichtheid, die beweging van moleculen veroorzaakt, waardoor de hete delen met een kleinere massa omhoog gaan, terwijl de koude delen het tegenovergestelde doen.

Langzaam maar zeker willen we zoveel mogelijk af van het gebruik van gas, dat is namelijk stukken duurder.

Is je huis redelijk geisoleerd of heb je ruimtes waar je anders wilt verwarmen dan is dit mogelijk een hele goede oplossing. Als we kijken naar het product van het Nederlandse bedrijf Duux, dat de naam Edge heeft, dan zien we dat dit een uitermate interessante oplossing is om bijv je badkamer, slaapkamer, keuken, garage of zelfs je woonkamer te verwarmen. Er zijn 3 versies van het product verkrijgbaar op dit moment van 15 t/m 30m2.

Een goede start om te beginnen met de Duux Edge is om bijvoorbeeld op de 1e etage de radiatoren te vervangen per slaapkamer of op de badkamer (of kantoor) door een slimme kachel. Maak je gebruik van zonnepanelen, dan is dit natuurlijk nog beter. Zo’n Duux Edge verbruikt gemiddeld 1000 tot maximaal 2000 Watt (in het krachtigste model). De verwarming gaat hier ook goed mee om, en bespaart automatisch als er niet verwarmt hoeft te worden.

De Edge series

Je kunt de Duux Edge ophangen (beugel word meegeleverd) of simpelweg neerzetten op de grond met de voetjes die erbij worden gelevert. Het apparaat is vrij compact, hij is 6,5cm diep en heeft een breedte van 81cm en een hoogte van 40cm. Hij is standaard leverbaar in wit, het high end model (2000W) is ook in donkergrijs leverbaar.

Het mooie is dat het verder ook totaal geen geluid maakt, er zitten geen bewegende onderdelen in en je hoort ook niet een of ander piepje, behalve als je natuurlijk met de bediening bezig bent.

Je kunt verschillende standen instellen, met elk een aparte tijd en temperatuur. Dit kan met de ingebouwde bedieningsdisplay of met de app. Edge heeft veel veiligheidsvoorzieningen: Bescherming tegen oververhitting, een kinderslot, een kantelschakelaar die automatisch uitschakelt en een onafhankelijke veiligheidsschakelaar.

Het convectie-verwarmingssysteem van Edge is behoorlijk snel maar ook efficient. Hij warmt ruimtes tot 20m² binnen no time op. Dankzij de IP24-kwalificatie is het apparaat ook spatwaterbestendig, zodat je hem zelfs in de badkamer kunt gebruiken. Zo hoef je dus niet meer te vrezen voor de kou wanneer je ‘s ochtends onder de warme douche uit stapt.

De app

Met de app van Duux kun je alles bedienen. Het in- en uitschakelen van de verwarming, het tijdschema bepalen en ook de koppeling leggen met bijv Google Home / Assistent en Homey. Ook kun je in de app alles in de gaten houden en krijg je meldingen bij eventuele problemen of updates.

De app is beschikbaar voor iOS en Android.

Problemen met WiFi

Bij de installatie hadden we wel wat problemen met de eerste keer verbinden met WiFi. Via de app dien je het wifi netwerk te selecteren en vervolgens te wachten totdat de app de wifi verbinding tot stand brengt. Dit kregen we in eerste instantie niet gekoppeld. Door uiteindelijk een apart wifi netwerk aan te maken die alleen op 2.4Ghz werkt, kregen we het wel werkend.

Hier hebben we inmiddels met Duux contact over gehad en ze zijn op de hoogte van dit soort problemen. Er word gewerkt aan een oplossing. Een update die later dit jaar beschikbaar word gemaakt, zal het makkelijker maken om het koppelen met WiFi beter te laten werken (dmv Bluetooth verbinding via je mobiel).

Ook de plugin die voor Homey beschikbaar is heeft nog geen ondersteuning voor de Edge serie, ook hier word hard aan gewerkt en men verwacht zeer binnenkort een update uit te brengen waar ondersteuning er is.

Als die eenmaal verbonden is met het netwerk kun je aan de slag met je mobiele apparaat.

In een korte test die we zelf hebben gedaan is het duidelijk dat het apparaat vrij snel op temperatuur is. Binnen een uurtje hadden we in ons kantoor de gewenste temperatuur (20) gehaald, terwijl het buiten ca 8 graden is.

De ingebouwde thermostaat werkt vrij nauwkeurig met een gemiddeld verschil in onze tests van 1 tot 1,5 graden in combinatie met een andere thermostaat en de netatmo home coach meting.

Kosten

De aanschaf van de Edge ligt tussen de 159,99 en 199,99 eenmalig. Voor het middelste model (de 1500Watt variant) betaal je 179,99 euro.

En dan heb je natuurlijk de elektriciteitskosten.

Als je gemiddeld 0,30 cent per Kwh zou betalen aan energie en je 1x 1500Watt Edge kachel hebt draaien voor circa 6 uur per dag, dan kost je dit voor een hele maand ongeveer 81 euro. Maar in die berekening ga je ervan uit dat hij 6 uur voor 100% staat te knallen en dat is natuurlijk nooit het geval, hij schakelt automatisch terug en bespaart als de temperatuur bereikt is, dus zijn de uiteindelijke kosten stukken lager.

Via de handige website van stroomkosten.net kun je berekenen wat het je daadwerkelijk kost. En houd er natuurlijk rekening mee dat je in combinatie met zonnepanelen ook weer bespaart op het verbruik.

To be continued…

Aangezien we het product nog niet heel erg lang in gebruik hebben (en nog veel meer willen testen) is dit een eerste overzicht van onze bevindingen. Over een tijdje zullen we een 2e stuk schrijven en meer inzicht geven aan jullie over de resultaten.

Blijf op de hoogte Informeer mij als het product weer leverbaar is: