Iedereen kent het wel, het moment dat je computer steeds voller raakt met allerlei bestanden, programma’s en dingen die je hebt gedownload. Hoe langer je de Mac in gebruik hebt, hoe meer dingen er op staan die je misschien niet meer gebruikt, maar wel ruimte in beslag nemen.

Gelukkig is er voor Mac gebruikers een handige functie toegevoegd om te kunnen zien waar grote bestanden staan en ze eventueel te verwijderen.

Grote programma’s en andere bestanden vind je op de Mac via de Finder. Je gaat naar een map en daarna sorteer je op grootte. Maar dat zegt nog niks over alle andere locaties op de schijf. Om een beter overzicht te krijgen doe je het volgende:

  1. Ga naar  > Over deze Mac > Opslag
  2. Kies dan voor Beheer
  3. Onderin kies je Schoon documenten op
  4. Klik daarna op Bekijk bestanden

Dat scherm ziet er dan ongeveer zo uit dat je krijgt te zien (Engels):

Daar kun je onder andere vinden welke berichten, documenten, programma’s en foto’s het grootst zijn. De bestanden staan gesorteerd op grootte. Kies voor de knop Grote bestanden om alleen de allergrootste weer te geven.

Nadat je de bestanden of programma’s hebt gevonden en je zeker weet dat je ze niet meer nodig hebt kun je ze verwijderen door op het bestand of programma te klikken en vervolgens onderin op Verwijder te klikken.

Let wel dat sommige programma’s een eigen ‘uninstaller’ oftewel een eigen programma hebben om zich goed te verwijderen op je computer. Dit kun je meestal vinden in het applicaties mapje van het programma waar het over gaat. In dat geval gebruik je de uninstaller die erbij zit zodat je zeker weet dat alles juist is verwijdert.

Een alternatieve manier om grote bestanden te vinden op je Mac of Windows computer, met nog veel meer opties is bijvoorbeeld CleanMyMac of CleanMyPC van MacPaw of DaisyDisk. Deze programma’s zijn veilig en scannen je Mac (of Windows computer) op allerlei overbodige taal- en systeembestanden die je veilig kunt verwijderen. Vaak is er ook nog een optie om op onder andere malware en/of andere overbodige apps te zoeken.