De Nederlandse Coronamelder app is vanaf vandaag beschikbaar in de App stores voor Android en iOS gebruikers. De app zelf werkt wel pas vanaf 1 september, maar gebruikers kunnen hem nu al installeren, zodat hij over 2 weken echt meldingen kan gaan geven.

De app maakt gebruik van de Exposure Notification-api die Apple en Google eerder dit jaar in iOS en Android hebben ingebouwd. Dit werkt via bluetooth. Telefoons wisselen sleutels uit en het signaal bevat ook informatie over met hoeveel vermogen een telefoon het signaal uitzendt. Aan de hand daarvan kan de app nagaan hoe dicht de telefoons bij elkaar waren

De app kan geen locatiegegevens opslaan en houdt dus niet bij waar gebruikers zijn geweest. De bluetoothsleutels zijn willekeurig gegenereerd en niet terug te herleiden naar een telefoon of een persoon. Als een persoon in de app aangeeft besmet te zijn, uploadt de app de willekeurige sleutels naar een server. Alle andere telefoons downloaden die sleutels en kijken of er een match is.

Volgens onderzoekers werken dit soort apps het beste als 60 procent (of meer) van de mensen de app installeert; dan zou het via de app mogelijk zijn om uitbraken van het coronavirus te stoppen.

Je kunt de app hier downloaden: IOS | Android

Meer informatie vind je hier.