Vanaf vandaag is het dan zover, Microsoft heeft officieel de ondersteuning gestopt voor Windows 7. Dit betekent o.a. dat er geen nieuwe beveiligingsupdates meer worden uitgebracht voor Windows 7 en dat er ook geen ondersteuning meer is van Microsoft voor deze versie van het Windows besturingssysteem.

Gebruik je nog Windows 7 op je computer, dan heb je als het goed is onderstaande melding ontvangen. Hoewel je deze melding voor nu in principe nog kan negeren, is het verstandig om langzaam maar zeker over te stappen naar Windows 10.

Vooralsnog gratis updaten

Tot nu toe is het nog steeds mogelijk om zelf gratis een update te doen naar Windows 10. Maar houd er rekening mee dat een ‘oudere’ computer langzamer kan worden en/of dat niet alle hardware misschien wordt ondersteunt. Verder is het van belang dat de computer meer dan 4Gb intern geheugen heeft en dat er genoeg schijfruimte aanwezig is op de C: schijf (meer dan 30Gb).

Om de risico’s op compatibiliteits- en upgradeproblemen te beperken, is het tevens verstandig eerst alle ongebruikte en overbodige software te verwijderen van je computer. Dit kun je doen via het configuratiescherm, onderdeel Programma’s en onderdelen. Verwijder sowieso virusscanners en/of beveilingssoftware voor je begint met de upgrade.

Vervolgens volg je de stappen hieronder:

  • Ga naar de Windows 10 upgrade pagina
  • Ga akkoord met de licentievoorwaarden en klik vervolgens op de knop Deze pc nu bijwerken om de setup bestanden te downloaden en klaar te zetten zodat de upgrade naar Windows 10 uitgevoerd kan worden.
  • Voordat de installatie in gang wordt gezet, moeten nog een aantal schermen worden doorlopen. Als controle van de hardware ok is en aanvullende updates zijn gedownload, moeten wederom licentievoorwaarden worden geaccepteerd. Standaard worden persoonlijke bestanden en geïnstalleerde apps (inclusief instellingen) behouden. Via de link Wijzigen wat u wilt behouden kan je dit wijzigen in alleen persoonlijke bestanden, of helemaal niets.
  • Via de knop Installeren wordt de upgrade naar Windows 10 in gang gezet. Gedurende het installatieproces zal de computer meermaals opnieuw worden opgestart. De complete installatie kan gerust een uur of zelfs langer in beslag nemen. Neem er dus de tijd voor! De installatietijd is onder meer afhankelijk van de snelheid van de computer, het aantal over te zetten apps en de beschikbare schijfruimte. Onderbreek dit proces niet en wacht rustig af, zelfs als er geen beweging meer in lijkt te zitten. Zolang het lampje van de schijfactiviteit af en toe knippert, is het installatieproces in ieder geval nog gaande.
  • Wordt tijdens de installatie gevraagd hoe Windows 10 ingesteld moet worden, kies dan voor Instellen voor persoonlijk gebruik (de optie Instellen voor een organisatie is niet voor thuisgebruik). Aan het einde van de setup worden een groot aantal vragen over de privacy-instellingen voorgelegd. Wees verstandig en lees goed wat je wel of niet toestaat!
  • Ontstaat er tijdens de upgrade een probleem, dan wordt de oude Windows 7 installatie automatisch teruggezet.
  • Na afronding van de setup kan gelijk met Windows 10 aan de slag worden gegaan.

Let op: Bij de upgrade wordt de nieuwe Windows 10-licentie automatisch geactiveerd en gekoppeld aan de hardware in de computer. Het is daarom niet nodig om de productcode op te geven wanneer Windows 10 opnieuw wordt geïnstalleerd. Tijdens de setup kan de vraag om de productcode simpelweg worden genegeerd door aan te geven dat je geen productcode hebt. Het is dus niet nodig om de productcode van Windows 7 te onthouden of (voorafgaande aan de herinstallatie) de productcode van Windows 10 te achterhalen!