Een configuratie fout in het backbone netwerk van Cloudflare (onze DNS provider) heeft vannacht voor een flinke storing van het internet gezorgd.

De storing, die ongeveer een uur duurde, zorgde ervoor dat honderdduizenden sites niet bereikbaar waren, waaronder ook die van TechConnect, GameConnect en meer. Volgens Cloudflare was de storing niet wereldwijd, maar beperkte deze zich tot bepaalde regio’s. De getroffen regio’s waren San Jose, Dallas, Seattle, Los Angeles, Chicago, Washington, DC, Richmond, Newark, Atlanta, Londen, Amsterdam, Frankfurt, Parijs, Stockholm, Moskou, St. Petersburg, São Paulo, Curitiba en Porto Alegre. Andere locaties bleven normaal functioneren.

De storing begon rond 22.25u uur lokale tijd. Ongeveer een uur later begon alles langzaam aan weer te werken. In het kwartier daarna kwam het internetverkeer weer op gang en om 0:10 uur werkte alles weer normaal.

De storing werd niet veroorzaakt door een aanval of inbreuk, maar trad op door werkzaamheden aan een segment van de backbone in de VS. Om vertragingen te voorkomen werd een deel van het internetverkeer omgeleid. Die instelling bevatte een fout waardoor al het internetverkeer over een router in Atlanta werd gestuurd. Die kon deze enorme toename aan internetverkeer niet lang aan. Alle Cloudflare-netwerklocaties, die op deze backbone router waren aangesloten, gingen hierdoor plat.

Bij TechConnect gebruiken we de Cloudflare DNS servers voor een groot gedeelte van onze klanten. Daardoor kan het zijn geweest dat internet niet bleek te functioneren toen deze storing begon.

Cloudflare heeft hiervoor hun excuses aangeboden in een blog en een verbetering aangebracht zodat dit hopelijk in de toekomst niet meer voor kan komen.