Apple heeft in circa 92 landen iPhone gebruikers geinformeerd over mogelijke spyware aanvallen. Het gaat in dit geval om specifieke mensen die het volgende bericht hebben gekregen: “Apple heeft gedetecteerd dat u het doelwit bent van een spywareaanval die de iPhone op afstand probeert te compromitteren. Deze aanval is waarschijnlijk specifiek op jou gericht vanwege wie je bent of wat je doet. Hoewel het nooit mogelijk is om absolute zekerheid te bereiken bij het detecteren van dergelijke aanvallen, maar Apple heeft veel vertrouwen dat dit klopt.”

Meer informatie over de melding vindt je hier.

In dreigingsmeldingen van Apple wordt nooit gevraagd om op links te klikken, bestanden te openen, apps of profielen te installeren of het wachtwoord of de verificatiecode van je Apple ID te verstrekken via telefoon of e-mail. Om te controleren of een dreigingsmelding echt van Apple afkomstig is, log je in bij appleid.apple.com. Als Apple je een dreigingsmelding heeft gestuurd, is deze duidelijk zichtbaar bovenaan de pagina wanneer je bent ingelogd.

Neem bijvoorbeeld contact op met de Digital Security Helpline van de non-profitorganisatie Access Now. Deze organisatie kan je in noodgevallen snel beveiligingsondersteuning bieden. Wie een dreigingsmelding van Apple heeft ontvangen, kan 24 uur per dag, zeven dagen per week contact opnemen met de Digital Security Helpline via hun website of krijg hulp van TechConnect. Externe organisaties weten niet wat voor Apple de aanleiding is geweest om een melding te versturen, maar ze kunnen gebruikers die het doelwit zijn wel helpen met beveiligingsadvies op maat.

Richtlijnen voor alle gebruikers

Het wordt dringend aangeraden dat alle gebruikers zichzelf beschermen tegen algemene cybercriminelen en consumentenmalware door de volgende aanbevolen beveiligingsprocedures te volgen:

  • Werk apparaten bij naar de nieuwste software omdat deze software de nieuwste oplossingen voor beveiligingsproblemen bevat
  • Beveilig apparaten met een toegangscode
  • Gebruik twee-factor-authenticatie en een sterk wachtwoord voor je Apple ID
  • Installeer alleen apps uit de App Store
  • Gebruik sterke en unieke wachtwoorden op het internet
  • Klik niet op links of bijlagen van onbekende afzenders

Als je geen dreigingsmelding van Apple hebt ontvangen, maar reden hebt om aan te nemen dat je individueel het doelwit bent van aanvallen met in opdracht ontwikkelde spyware, kun je de isolatiemodus inschakelen op je Apple apparaten voor extra beveiliging.

Opnieuw inloggen bij een Apple ID met een ander emailadres

Vanmorgen (11 april 2024) hebben ook een aantal mensen, waaronder ikzelf, een melding om opnieuw in te loggen gehad op hun iPhone. Het aparte van de melding was dat het emailadres in sommige gevallen niet overeenkomt met het Apple ID zelf.

Indien je deze melding ook krijgt is het beste om voor nu annuleren te kiezen.
Waar dit precies vandaan komt is op dit moment nog onduidelijk, er is inmiddels navraag gedaan bij Apple.

Blijf op de hoogte Informeer mij als het product weer leverbaar is:

No fields found, please go to settings & save/reset fields