Na de release van iOS 13 vorige week liet Apple al weten dat het niet lang zou duren totdat versie 13.1 beschikbaar zou worden gemaakt. En later vandaag (we verwachten na 19.00u) zal 13.1 dan ook beschikbaar zijn voor iPhone gebruikers.

Versie 13.1 verbetert een aantal zaken en brengt Shortcut Automations naar de iPhone. Met deze functie kunnen bepaalde dingen (taken) automatisch gebeuren. Daarnaast moet de optie om een aankomsttijd in Maps te delen beschikbaar worden gemaakt. Dynamische achtergronden worden toegevoeged en er zijn aanpassingen gemaakt voor de volume bar, deze laat na de update zien wat er wordt aangepast qua volume. Nieuwe Homekit icoontjes, betere iPad muis ondersteuning, alpha channel ondersteuning voor HEVC videos en nog veel meer zitten in de update.

Verder nog:

  • Nieuwe icoontjes in de Woning-app voor accessoires
  • Nieuwe iconen voor game controllers in batterij-widget die accustatus aangeeft (PS4 / Xbox)
  • Nieuwe teksten in paneel voor persoonlijke hotspot
  • Lettertypen beheren via Instellingen-menu brengt je nu naar een sectie van de App Store om fonts te downloaden (op moment van schrijven nog leeg)

Naast de release van 13.1 voor iPhone zal ook het nieuwe iPadOS live worden gezet vanavond.

Het is voor het eerst dat Apple een compleet eigen besturingssysteem voor de iPad uitbrengt. iPadOS 13 is sterk gebaseerd is op iOS 13 voor de iPhone, maar er zijn wel specifieke functies voor de iPad bij gekomen. Deze iPad toestellen kunnen updaten naar iPadOS 13:

  • iPad Air 2 en iPad 2019
  • iPad mini 4 en iPad mini 2019
  • iPad 2017 en iPad 2018
  • iPad Pro (alle modellen)

Je iPad tablet krijgt niet alleen alle nieuwigheden die de iPhone ook krijgt, maar ook een boel optimalisaties specifiek voor het grotere scherm van de tablet. Safari is op de iPad bijvoorbeeld niet langer een mobiele browser, maar wordt in iPadOS 13 een volledige desktop-klasse browser. Dat zorgt ervoor dat webapps zoals WordPress, Google Docs en Squarespace vlekkeloos werken.

Daarnaast is het home-scherm van de iPad vernieuwd. De bekende widgets van apps kunnen nu permanent op het scherm geplaatst worden en er zijn nieuwe mogelijkheden voor multitasken. Denk aan het twee keer openen van één app en het maken van setjes apps.

Installatie (voor later vandaag):

Op je iPhone / iPad en/of AppleTV: Instellingen → Algemeen → Software-update

Update 19:01: De updates zijn nu beschikbaar!

Blijf op de hoogte Informeer mij als het product weer leverbaar is: