Ziggo heeft een mail verstuurd naar een groot aantal klanten waarbij men aangeeft dat ze zijn begonnen met het uitrollen van IPv6 ondersteuning voor modems die in bridge mode staan. Een modem dat in bridge mode staat is in principe puur een modem en de router functie staat dan uit (bijv als je een eigen router gebruikt).

IPv6 staat voor Internet Protocol versie 6. IPv6 is de opvolger van IPv4 waarbij veel meer IP-adressen beschikbaar komen voor de apparaten die verbinden met het internet.

“Staat je modem thuis in de bridge-modus? Dan is het belangrijk dit bericht goed te lezen. We gaan namelijk IPv6 bij je activeren. Je modem in bridge-modus krijgt IPv6-ondersteuning om voorbereid te zijn op het moment dat de IPv4-adressen op zijn. Hiermee krijgt iedereen met Internet van Ziggo, los van hoe hun modem staat ingesteld, binnenkort de beschikking over IPv4 en IPv6. Je bent daarmee op de toekomst voorbereid.”

En verder….

Over 2 weken gaan we IPv6 voor je activeren. Zorg daarom dat je het volgende doet (pak voor de zekerheid de handleiding van je eigen router erbij):

1. Controleer in de instellingen van je router of IPv6 geactiveerd is.
Staat IPv6 uitgeschakeld? Dan gebeurt er niets, en blijft internet werken zoals je gewend bent. Wil je voorbereid zijn op de toekomst en/of heb je apparaten die alleen IPv6 ondersteunen, activeer dan IPv6.

2. Controleer de firewall-instellingen van je router.
Met een firewall voorkom je dat je apparaten rechtstreeks via het internet te benaderen zijn. Staan je firewall-instellingen niet goed? Dan kan een kwaadwillende via internet wellicht naar je IP-camera of netwerkschijf. Stel daarom ook de firewall goed in.

3. Bij sommige routers: zet Prefix Delegation aan.
Soms moet je Prefix Delegation (PD) expliciet aanzetten om IPv6-adressen in het thuisnetwerk te krijgen. Daarbij wordt mogelijk gevraagd om de waarde van de PD Size in te vullen. Die waarde is /56. Check hiervoor de handleiding van je router. Wordt er gevraagd om het type IPv6 internetconnectie? Kies dan voor automatisch of DHCPv6.

Staat IPv6 nu ingeschakeld en staan je firewall-instellingen goed? Wanneer je de aanpassingen hebt gedaan reboot je je router. IPv6 komt beschikbaar over 2 weken, wanneer we IPv6 hebben geactiveerd op je Ziggo modem. Reboot over 15 dagen ook je Ziggo modem. Daarna ben je klaar en veilig.

IPv6 ondersteuning

Het instellen van IPv6 ondersteuning doen wij automatisch voor alle klanten die een eigen Router (USG, UDM (Pro)) gebruiken via TechConnect icm een Ziggo verbinding. Voor vragen kun je altijd een e-mail sturen.

UniFi Instelling voor Ziggo:

Bij UniFi dien je op 2 plekken het volgende te doen:

Onder Networks > WAN, zet je bij IPV6 op DHCPv6 en prefix delegation size = 56 voor Ziggo.
Bij Networks > LAN kun je onderin IPV6 inschakelen. Hier kies je Prefix Delegation, WAN, Enable RA en dan opslaan. Klaar 🙂