In een tijd waarin energie (stroom en gas) duurder zijn geworden en steeds meer energiebedrijven stoeien met de tarieven is het een goed idee om rekening te gaan houden met pieken en dalen van het energieverbruik en de energietarieven en te kijken naar alternatieve opties.
Tot nog niet zo lang geleden konden we in Nederland kiezen uit een energieleverancier met een vast of variabel contract, maar sinds de crisis en het gedoe met het plafond wordt het steeds onduidelijker en schieten de prijzen van die contracten door het dak. Bij beide varianten staan de tarieven vast voor een vooraf bepaalde periode. Daarnaast is het voor steeds meer mensen moeilijk om uit te zoeken waar je het beste energie kunt afnemen en fluctueren de bedragen nogal.
De toekomst is dynamisch
Maar de toekomst van energie wordt anders.
Leveranciers van dynamische prijzen doen het anders en berekenen de inkoopprijs van stroom en gas een-op-een aan jou door. Je betaalt dus altijd de werkelijke prijs voor je energie. Voor stroom verschilt de prijs per uur, voor gas per dag. Je ziet soms ook dat deze energie tarieven negatief kunnen worden op bepaalde momenten, -5 cent per uur is zeker niet raar. En dat zijn de momenten waarop je bijvoorbeeld je elektrische auto kunt opladen en/of je wasmachine het beste kunt laten werken.
De dynamische leveranciers verdienen dus niks op je stroom of gas, maar tellen meestal een vast bedrag per maand (dat varieert van 4 tot 6 euro per maand) voor de ‘dienst’ of de leveringskosten.
Sommige partijen rekenen afhankelijk van het type contract een inkoopvergoeding en verder onderscheiden deze partijen zich door verschillen in de hoogte van de de vaste leveringskosten.
Uiteenlopende energierekeningen
Vanwege de constant veranderende energietarieven zullen je energierekeningen elke maand anders zijn. Met name in de winter zul je een hogere energierekening krijgen en in de zomer ben je een stuk goedkoper uit. Aangezien de meeste energieleveranciers werken met vaste voorschotbedragen, zullen de energierekeningen niet helemaal als een verrassing komen. Maar dit is wel iets om rekening mee te houden.
Om gebruik te kunnen maken van Dynamische prijzen is het wel van belang dat je een slimme meter in huis hebt.
Hieronder zie je een voorbeeld van Januari 2023 bij EasyEnergy.com, een van de aanbieders van dynamische prijzen:

Maar ook voor gas werkt het precies hetzelfde, zie hieronder:

Als je deze prijzen dus bijvoorbeeld vergelijkt met de ‘normale’ aanbieders zoals Eneco, Essent, Vattenfall en anderen dan zie je een behoorlijk verschil dat kan oplopen tot honderden euro’s per maand.
Hoe het werkt
De manier van handelen geeft in alle prijsscenario’s met een zo betrouwbaar mogelijke voorspelling van de handelsprijzen en dus van de vast te stellen voorschotten. De dynamische energieleveranciers maken een inschatting van de handelsprijs door te kijken naar de futuresmarkt (Futures zijn financiële contracten waarbij twee partijen, een koper en een verkoper, afspreken om een onderliggende markt te handelen voor een vaste prijs op een toekomstige datum.) van de komende 12 maanden, waarna ze corrigeren voor de volgende effecten:
- De handelsprijs kan historisch lager uitvallen dan de futureprijs
- Door vraagsturing wordt een lagere gemiddelde handelsprijs gerealiseerd
- De handelsprijs kent minder risico’s dan ingeprijsd in de futureprijs
De prijzen worden door alle leveranciers van dynamische contracten eens per maand gecontroleerd en zonodig aangepast. Zo houden ze het voorschot in lijn met de verwachte kosten.
Als we van een aantal dynamische energieleveranciers de prijzen van de afgelopen 6 maanden bekijken dan zien we dat de prijzen vrijwel constant zijn rond de bedragen die je in bovenstaande tabellen ziet. Dat is een goed teken en betekent dat je dus flink kunt besparen, als je er naar handelt.
Hieronder lichten we 3 bedrijven uit waar we goede ervaringen mee hebben en al duizenden mensen gebruik van maken:
Tibber
Tibber is een van oorsprong Scandinavisch bedrijf dat zich enkel richt op stroom (geen gas dus!). Het mooie van Tibber is dat ze een app hebben ontwikkelt waarin je los van het verbruik van de stroom een koppeling kunt maken met slimme apparaten in en om je huis.
Zo zijn er koppelingen (Power Ups zoals Tibber ze noemt) met Homey, Audi, SMA, BMW, Hyundai, Jaguar, Kia, Land Rover, Mill, Mini, Mitsubishi, Netatmo, Panasonic, Philips Hue, Polestar, Sensibo, Solaredge, Tesla en nog veel meer.

Door die koppelingen kan Tibber er bijvoorbeeld eenvoudig voor zorgen dat je auto automatisch gaat laden als de energieprijs het laagste is. Ook kan Tibber advies geven mbt luchtkwaliteit, het juiste moment om de was te doen en nog veel meer. Tibber hanteert een opzegtermijn van een dag. Bij Tibber betaal je 3,99 euro vaste leveringskosten per maand.
- Variabel maandbedrag gebaseerd op daadwerkelijk maandverbruik
Meer weten over Tibber? Check eens de website. En wil je toch ook een contract afsluiten voor gas dan zou je dit bij een andere leverancier kunnen doen (bijv EasyEnergy.com), je kunt dus zelf bepalen wat je bij welke aanbieder afneemt. En het maakt niks uit om 2 verschillende bedrijven te kiezen voor je stroom en gas. De keuze is aan jou!
ANWB
Ja, de welbekende ANWB doet ook mee met de dynamische tarieven!
Bij de ANWB betaal je dus ook een dynamisch tarief voor de energie die je verbruikt. Dat betekent dat er, als tarief voor een kilowattuur (kWh) stroom of kuub (m³) gas, de inkoopprijs wordt gerekend op het moment van jouw verbruik. Die inkoopprijs verschilt voor gas per dag en voor elektriciteit zelfs per uur. Alle energieleveranciers betalen op dezelfde energiemarkten dezelfde inkoopprijzen voor de energie die zij daar inkopen voor hun klanten.

De ANWB doet het dus ook anders dan de grote energiebedrijven. Die hanteren namelijk al sinds jaar en dag een vast of variabel tarief met een bepaalde winstmarge op elke kWh stroom of m³ gas die je verbruikt en rekenen ook nog eens maandelijks aansluitkosten (het ‘vastrecht’). De ANWB hanteert een opzeg termijn van een maand en wordt door vele ervaringen van duizenden mensen nu al als heel goed beoordeelt. Bij de ANWB is het bedrag voor leveringkosten tussen de 5,00 en 7,00 euro per maand.
- Vast maandbedrag, voorschot op geschat jaarverbruik
Meer informatie vind je op de website van de ANWB.
EasyEnergy
EasyEnergy, onderdeel van De Nieuwe Stroom en tevens het zusje van EasyJet.
Net als alle andere energieleveranciers koopt easyEnergy haar energie in op de Europese Gas- en Elektriciteitsmarkt. Het grote verschil is dat ook easyEnergy deze inkoopprijs één-op-één doorgeeft aan al haar klanten, zonder verborgen kosten, nu én in de toekomst. Ze rekenen een minieme opslag, en brengen, net zoals elke energieleverancier, vaste leveringskosten in rekening. Bij EasyEnergy is dat per maand 5,00 euro voor groene stroom en 5,00 euro voor gas.

- Variabel maandbedrag gebaseerd op daadwerkelijk maandverbruik
Meer informatie en tarieven kun je vinden op de website.
Meer energiebedrijven die werken met dynamische tarieven
Er zijn nog een aantal andere leveranciers zoals: EnergyZero, Frank Energie, Mijndomein, NextEnergy, Vrijopnaam en Zonneplan. Neem altijd eens een kijkje op alle websites om voor jezelf te bepalen waar je een goed gevoel bij hebt.
Engie is aan het onderzoeken of ze ook mee gaan doen met Dynamische tarieven. De verwachting is dat ze hier ook later dit jaar mee gaan komen. En omdat er vanuit Europa een verplichting gaat komen dat energiebedrijven met meer dan 200.000 klanten ook dynamische contracten dienen aan te gaan bieden verwachten we dat er nog meer zullen gaan komen.
Hoe kun je het beste kiezen?
1: Kijk naar de prijzen die men over de afgelopen maanden heeft gehanteerd
2: Check hoe men doet factureren; vooraf/achteraf, vast voorschot door het jaar en/of met correcties.
3: Zoek naar reviews op google of stel hier bij ons een vraag in het discussie stuk onder dit bericht
4: Kijk naar hoe ze het plafond toepassen, per maand of per jaar?
5: Check welke apps er beschikbaar zijn, of ze inzicht geven en/of hulp bieden met stroom verbruik: Easyenergy heeft bijvoorbeeld geen app, maar je kunt wel checken via de website, Tibber loopt voorop met de app en de rest zit er ergens tussenin.
6: Controleer welk bedrijf erachter zit en hoe groot het is om voor jezelf een goed beeld te geven
7: Check wat de terugleververgoeding is indien je zonnepanelen hebt
Opzegtermijn
De meeste dynamische energieleveranciers hebben nog een groot voordeel; de opzegtermijn.
Waar je bij de gevestigde orde meestal vast zit voor 1 tot 3 jaar is dit bij bijna alle dynamische bedrijven per dag of per maand opzegbaar. Je zit dus eigenlijk nooit echt vast voor langere tijd, je kunt opzeggen en overstappen wanneer je wilt.
Vragen?
Heb je vragen of wil je met anderen erover praten? Je kunt een comment achter laten onder dit bericht: