Al jaren is het Homey Domotica station van het Nederlandse bedrijf Athom een hele mooie totaal oplossing om alles aan elkaar te verbinden van domotica in huis zonder veel gedoe. Natuurlijk zijn er ook andere oplossingen zoals bijv Home Assistant, maar wij hebben de keuze gemaakt voor Homey (oa door het gemak, eenvoud, de enorme hoeveelheid opties en ondersteuning van tal van apparaten).

Na de aankondiging van de nieuwe versie (afgelopen jaar) van het apparaat hebben we zaterdag 11 maart dan de eerste Homey Pro 2023 in ontvangst mogen nemen.

Om te beginnen heeft Homey Pro 2023 een hoop verbeteringen. Zo is het design flink aangepast (ipv een witte bol is het nu een mooi rond apparaat dat makkelijker te plaatsen is), zit er een snellere processor in (van een Dual Core 1Ghz CPU naar een Quad Core 1.8Ghz CPU), meer geheugen (van 1Gb naar 2Gb) en is er ook meer Flash opslag geheugen aanwezig (van 4 naar 8Gb).

WiFi is ook aangepast, zo is er nu naast 2.4Ghz ook 5Ghz ondersteuning, is Z-Wave up to date gebracht naar Z-Wave Plus 700 en is er ondersteuning voor Bluetooth 5.0 LE. Ook kun je bij de nieuwe Homey Pro 2023 een LAN adapter krijgen (optioneel dus) die je Homey Pro eenvoudig en snel verbindt met het bekabelde UTP netwerk in huis.


Toekomst met Matter en Thread

Naast de ondersteuning van enorm veel apparaten via plugins wordt er ook gewerkt aan ondersteuning voor Matter.

Tot nu toe was het vaak kiezen met Domotica in huis. Ga je voor apparaten die ondersteuning bieden voor Google Home of Apple Homekit of toch voor Amazon Alexa? Door de samenwerking van een hele hoop merken (waaronder Apple, Google, Samsung, Philips en nog vele anderen) is er een nieuw protocol ontwikkelt dat ervoor kan zorgen dat apparaten allemaal met elkaar kunnen communiceren, via het zogeheten Matter platform.


Matter is nog vol in ontwikkeling maar Homey krijgt hier later dit jaar ook ondersteuning voor. Super handig als je al je apparaten ook wilt kunnen bedienen met Homekit van Apple of de Google Home/Assistent of andersom, vaak zonder extra plugin.

Daarnaast krijgt Homey ook ondersteuning voor Thread. Dit is een IP-gebaseerde netwerktechnologie voor het koppelen van smart home apparaten. Het verbruikt weinig energie en levert een goed beveiligd mesh systeem op voor smart home apparaten.

In dit blog artikel delen we nu onze eerste ervaringen met Homey Pro 2023.

Installatie en migratie

Check voordat je begint of alle plugins up to date zijn en of deze al werken met Homey Pro 2023. Dit is in veel gevallen al zo. Zie je bij een merk of plugin een melding bovenin staan dat die nog niet up to date is, dan weet je dat je of nog even moet wachten of een mail dient te sturen naar de maker.

Heb je al een Homey (Pro) (2016-2019) dan heb je de mogelijkheid bij de installatie van de 2023 versie om alles om te zetten. Dit doe je door een backup te maken (via de Homey backup service) van je huidige Homey Pro en deze daarna terug te zetten bij de installatie van het nieuwe model.


Om te beginnen dien je de tijdelijke nieuwe beta app van Homey te installeren op je mobiel (instructies krijg je bij de aanschaf van Homey Pro 2023 via e-mail). Maak een laatste backup van je huidige Homey als je die hebt en verwijder deze daarna.

Zodra je de nieuwe Homey hebt verbonden met je netwerk open je de Homey App en kies je ervoor om een nieuwe Homey toe te voegen.

Maak je gebruik van de ethernet LAN adapter, zorg er dan voor dat je deze juist aansluit! Instructies daarvoor vind je hier.

In eerste instantie hadden we de voedingskabel verkeerd aangesloten, waardoor de installatie wizard de ethernet adapter niet zag en we met wifi moesten verbinden. Heb je de ethernet adapter juist aangesloten dan krijg je de vraag bij installatie of je alsnog ook met wifi wilt verbinden of dit over wilt slaan. In ons geval slaan we dat over, omdat het niks extra’s toevoegt. We gaan voor een bekabelde Homey Pro verbinding.

Bij de installatie krijg je dan de vraag om een backup terug te zetten. Je kunt dan kiezen uit welke backup en daarna begint de installatie en worden updates automatisch geinstalleerd. Alle apparaten die gekoppeld zijn en flows (scenes) worden (in onze situatie) goed omgezet. Dit duurt ongeveer 10 minuten.

Het enige waar je op dit moment even op moet letten is dat je de Zigbee gekoppelde apparaten opnieuw dient te koppelen na de installatie. Heb je ook Z-Wave apparaten? In onze test werden die allemaal juist omgezet.

Dagen testen

Inmiddels hebben we Homey Pro 2023 een aantal dagen in gebruik en de eerste ervaringen zijn goed. Alle apps werken juist, er worden veel kleine bugs snel opgelost (updates) en door middel van de Homekitty app hebben we ook de apparaten meteen aan Homekit gekoppeld.

We gebruiken de Homekitty plugin hiervoor omdat je hier mooi kan selecteren welke apparaten via Homey naar Homekit beschikbaar moeten worden gemaakt. Apparaten die zelf al Homekit ondersteunen willen we namelijk niet via Homey nogmaals in Homekit zien.


Alles werkt snel, alle flows zijn goed omgezet en werken gewoon. De interface zowel mobiel (IOS) als via het web voelt sneller aan en het schakelen van apparaten is direct. Het voelt voor ons stukken sneller aan.

In onze situatie (in huis) gebruiken we circa 28 plugins en zijn er in totaal 86 apparaten aanwezig in huis die werken via onze Homey met een 42 tal flows. Zo maken we gebruik van de volgende plugins: Afval herinnering, Android TV, Brel, Daikin Onecta, Fibaro, Flow Checker, Google Nest, Homekitty (homekit koppeling), Homewizard, ICO (jacuzzi metingen), Ikea Tradfri, iRobot, LaMetric, MyAudi, Netatmo, Philips Hue, Power by the hour, Satel Integra Alarm, Shelly, SMA Energy, Somfy Tahoma, Sonos, Tedee, Tibber, Tuya Cloud (voor Duux apparaten), Ubiquiti UniFi Protect, Virtuele apparaten.

Hebben we dan ook dingen gevonden die nog niet goed werken?
Ja… zo werken bij ons de flows (nog) niet via de Apple Watch op dit moment en is de donkere modus nog niet aanwezig in de iOS app. Dit zal de komende tijd door Athom vast nog worden aangepakt.

We blijven de komende weken testen en zullen een nieuwe blogpost maken zodra er meer te melden is.

Blijf op de hoogte Informeer mij als het product weer leverbaar is:

No fields found, please go to settings & save/reset fields