Met de komst van de UXG Lite (UniFi Next-Gen Gateway Lite) van Ubiquiti, zijn er inmiddels verschillende opties verkrijgbaar voor het router / firewall stuk van het netwerk binnen de UniFi lijn. Omdat we regelmatig de vraag krijgen wat nu de verschillen zijn tussen bijv de Dream Machine Router, Dream Machine Pro (SE) en de UXG Lite of Pro hebben we hieronder een overzicht gemaakt met uitleg over de verschillen tussen de apparatuur.

Gateways

De Next-Gen Gateways zijn pure routers/firewalls zonder controller, wifi of andere UniFi apps (zoals bijvoorbeeld Protect voor camera’s of Connect voor domotica/display). De gateways UXG Lite en Pro dienen te worden geconfigureerd en beheerd via een Cloudkey of via een Netwerk controller (zoals bijv via een van onze abonnementen). Het zijn dus dedicated apparaten die zich puur en alleen bezig houden met het internet en netwerk verkeer en natuurlijk de beveiliging daarvan.

De UXG Lite is het beste te gebruiken thuis of in een klein zakelijke omgeving met snelheden tot 1gb/s, deze heeft: 1 internet aansluiting en 1 LAN aansluiting voor bijv een switch. Deze ondersteunt ook IDS/IPS. Tevens is het apparaat ongeveer net zo groot als een AppleTV of Airport Express en deze kun je dus makkelijk overal plaatsen. De Lite krijgt voeding via de meegeleverde USB-C adapter.
De UXG Pro is ideaal voor het Midden- en klein bedrijf, een krachtpatser. De pro heeft 2 internet poorten beschikbaar is (2x WAN; 1x UTP en 1x SFP+) en heeft hogere maximale snelheden tot 10gb/s. De Pro versie kan dus tot ca 10gb/s routeren en 3.5gb/s met IDS/IPS beveiliging aan. De pro heeft tevens een SFP(+) poort (glasvezel) en een backup power aansluiting.

UniFi Dream apparaten (Consoles)

De UniFi Consoles, zoals de Dream Router, Dream Machine Pro en SE zijn alles in 1 apparaten waar meerdere applicaties op kunnen draaien.

De Dream Router is een alles in 1 apparaat, compact, ideaal voor thuis en/of klein zakelijk. Het apparaat heeft 1 Internet poort (WAN), 4 LAN poorten waarvan 2 met POE (Netwerk), WiFi6 (AP) ingebouwd en tevens is ook de Netwerk controller app aanwezig. Daarnaast kun je tot maximaal 2 andere UniFi apps installeren (bijv Protect of Connect). Let wel; in de praktijk zitten er limieten aan de hoeveelheid verkeer en camera’s die je kunt gebruiken door de beperking van de processor en het geheugen. Prima als je een gigabit verbinding hebt met bijv 1 tot 3 camera’s.

De UniFi Express is een lichte instap router met netwerk controller en wifi ingebouwd. Ideaal voor thuis of in situaties waar je tot maximaal 1gb/s nodig hebt. Het apparaat kan verder ook als mesh wifi punt gebruikt worden in een bestaand netwerk. De Express ondersteunt ook geen verdachte activiteit checks (IDS/IPS), terwijl de UXG Lite dat wel kan.

De Dream Machine (Base), de originele Dream Machine is eigenlijk hetzelfde als de nieuwere Dream Router, alleen dan zonder extra UniFi apps en een wat ouder wifi punt en geen POE. Deze verkopen wij inmiddels niet meer.

De Dream Machine Pro en SE. Dit zijn krachtpatsers en eigenlijk neefjes van de UXG Pro. Zowel de Pro als de SE hebben dezelfde processor als de bovengenoemde UXG Pro maar hebben daarnaast nog een ingebouwde 8 poort switch en netwerk controller aanboord. Daarnaast kun je bij de Pro en SE meerdere UniFi apps installeren (zoals Protect, Connect, Access, Talk etc) en is er een slot om een harde schijf te installeren voor bijv opslag van camera beelden.

Het verschil tussen de Pro en SE zelf zit in 2 kleine dingen; De SE heeft 8 LAN netwerk poorten met POE (power over ethernet), zodat je bijv een wifi punt rechtstreeks aan kunt sluiten, die dan ook gevoed worden via de Dream Machine EN de SE heeft een 2.5Gb/s WAN (Internet) aansluiting zodat je qua internet tot 2.5gb/s kunt gaan ipv 1gb/s (zoals bij de Pro). Beide modellen hebben overigens een SFP(+) glasvezel poort die tot 10gb/s kan verwerken.

Last but not least is er nog de UniFi Dreamwall. Dit apparaat heeft dezelfde specificaties als de Dream Machine SE, maar dan in een formaat dat je in een meterkast kunt monteren of aan de muur kan bevestigen. Tevens heeft de Dreamwall 17 LAN poorten, een WiFi6 AP ingebouwd en POE++ LAN poorten.

De UniFi apps voor consoles (UDR, UDM-Pro, UDM SE):

  • UniFi Network; De netwerk controller voor het aansturen en beheren van netwerk apparatuur
  • UniFi Protect; Camera systeem
  • UniFi Access; Het toegangsbeveiliging systeem
  • UniFi Identity; Toegang en controle met VPN, WiFi en toegangsoplossingen
  • UniFi Talk; VOIP systeem (telefonie)
  • UniFi Connect; Domotica waaronder elektrisch laadstation, displays (schermen)
  • UniFi Innerspace; Een aankomende visualisatietool waarmee je de WiFi- en cameradekking van het UniFi-systeem kunt bekijken op een plattegrond

Zoals je hierboven ziet is er keuze genoeg. Ga je voor een dedicated router/gateway met maximale capaciteit en wil je gebruik maken van een dedicated netwerk controller, hosted of met een cloudkey? dan kies je voor een UXG (Pro). Wil je een alles in 1 apparaat? dan is een Dream Router of de Dream Machine Pro/SE misschien een goede optie.

Zelf werken wij het liefste met de UXG serie, zodat je bijvoorbeeld bij een defect eenvoudig kunt wisselen van apparaat en alles vanuit 1 plek kunt aanpassen. De UXG houd zich alleen bezig met het routeren van verkeer. Daarnaast is het qua beheer voor ons centraler en eenvoudiger, zeker icm meerdere vestigingen.

Je kunt het ook zo bekijken; Heb je alleen een goed netwerk nodig (UXG) of wil je ook gebruik maken van bijv camera’s? En heb je genoeg aan 1 tot 3 camera’s (UDR) of wil je meer kunnen en makkelijker uit kunnen breiden? Dan is de UXG een betere optie.

In de toekomst verwachten wij hier nog een aantal andere producten die worden toegevoegd om het assortiment aan keuzes compleet te maken.