Aangezien ik sinds vandaag eindelijk zelf over glasvezel beschik (via Freedom internet) kon ik eindelijk eens testen hoe dit allemaal werkt. Bij oa Freedom Internet maar bijv ook bij Trined krijg je een verbinding die met PPPOE werkt. Dit is een authenticatie manier om je een vast IP adres te geven en het stelt computers in staat verbinding te maken met het internet via ethernet. De provider kan hier dan bepaalde zaken aan koppelen. Dit authenticatieproces (PPPOE) zorgt ervoor dat de communicatie tussen de gebruiker en de internetprovider veilig en geïdentificeerd verloopt.

Of je nu een UDM SE of UXG Pro gebruikt, beide machines kunnen makkelijk gigabit verbindingen aan, maar om een of andere reden bleef mijn upload snelheid steken rond de 300Mb/s. De Download snelheid haalt wel de volle gigabit (ca 890-920Mb/s), maar die upload kreeg ik maar niet omhoog.

In eerste instantie dacht ik dat het iets te maken had met de MSS Clamping instellingen. Veel gebruikers melden dat daar iets op aangepast dient te worden, maar of ik dit nu handmatig in deed stellen of op automatisch (AUTO), dat maakte geen verschil.

Ook het aan en uitzetten van IDS/IPS deed niks en uiteindelijk kwam ik via de Tweakers forums op een andere ‘oplossing’.
Let op: Dit is niet voor iedereen nodig, het schijnt per situatie anders te zijn.

Smart Queues

In de UniFi interface kun je op je internet verbinding Smart queues aanzetten. Indien je een verbinding gebruikt die langzamer is dan 500Mbit/s kun je dit normaal aanzetten. Hiermee probeert de router/gateway om hoog prioriteit verkeer (VOIP bijvoorbeeld) voorrang te geven en pakketjes goed te verdelen. Maar bij verbindingen die sneller zijn dien je dit uit te laten.

Maar… wat blijkt? Een tijdelijke oplossing voor nu is dus om de Smart queues wel aan te zetten en dan met waarde 0 , 0. Daarna kreeg ik de volledige upload snelheid eindelijk werkend.

Zo hoort het natuurlijk niet, we hebben ook meteen contact opgenomen met Ubiquiti hierover en zijn in gesprek om dit hopelijk op te lossen. Voor nu, mocht je tegen deze situatie aanlopen zou dit een tijdelijke oplossing kunnen zijn.

Meer binnenkort….

Blijf op de hoogte Informeer mij als het product weer leverbaar is: