Nu er meer opties zijn mbt UniFi Routers en gateways als basis voor het netwerk, word het iets eenvoudiger om een goede keuze te maken voor verschillende situaties. In het vorige artikel UniFi Dream Machines vs Next-Gen Gateways hebben we al een overzicht gemaakt met alle opties, maar in dit artikel gaan we het nog eenvoudiger maken. Alle producten hieronder werken overigens prima met alle internet providers.

Eigenlijk zijn er 3 vragen van belang om de juiste UniFi router te kiezen;

  1. Wil je een router met ingebouwde netwerk controller?
  2. Wil je een apparaat dat ook andere apps kan draaien zoals bijv UniFi Protect (Camera’s)?
  3. Is je maximale internetsnelheid 1gb/s of hoger?

Ingebouwde netwerk controller

Het verschil tussen een router met of zonder ingebouwde netwerk controller hebben we in het vorige artikel al uitgelegd. Simpel gezegd; als je UniFi router een netwerk controller ingebouwd heeft kun je alles vanaf het apparaat zelf instellen en configureren.

Heb je geen andere UniFi Apps nodig, wil je geen hosted controller of cloudkey gebruiken en/of gebruik je een aparte UniFi Video Recorder (of ander merk systeem) voor beelden op te slaan van video camera’s? Dan is de UniFi Cloud Gateway Ultra de beste keuze. Deze heeft tot 1Gb/s ondersteuning (met beveiliging), 4 LAN poorten (geen POE!) en de optie voor een 2e internet aansluiting en krijgt voeding via USB.


UXG Max

Wil je een pure router en gebruik maken van bijv onze UniFi Cloud servers voor installatie, monitoring en beheer? Dan is de UXG Max or Pro variant een uitstekende keuze. Omdat deze puur en alleen het router gedeelte op zich neemt, hoeft de UXG geen andere taken zoals een netwerk controller te draaien waardoor dat alle CPU kracht voor het router stuk kan worden gebruikt. Ook een voordeel als je in de toekomst een nieuwere versie wilt installeren, dat gaat stukken sneller omdat deze via de Cloudkey of Cloud servers werkt.

De UXG Max heeft voor WAN en 4x LAN 2.5Gb/s aansluitingen. Buiten de standaard WAN aansluiting kun je daarnaast ook nog een 2e WAN aansluiting toewijzen.

Andere UniFi Apps

Heb je de router thuis of klein zakelijk in gebruik en wil je ook graag UniFi protect met 1 of 2 camera’s gebruiken? Dan is de UniFi Dream Router op dit moment nog steeds de beste keuze. 4 LAN poorten waarvan 2 met POE (voeding via het netwerk), ingebouwde opslag. Let op; deze kan maximaal 700Mb/s aan snelheid doorvoeren.


Sneller dan 1gb/s?

Indien je internet sneller dan 1gb/s is dan kom je (voor nu) automatisch op de volgende opties uit (Rack Mount, al deze routers hebben tevens ondersteuning voor een 2e internet aansluiting);

  • UniFi Gateway Max of Pro; 2.5Gb/s, 10Gb/s aansluitingen, dedicated Router (Gateway), cloudkey of unifi hosting nodig
  • UniFi Next Gen Gateway Pro (UXG Pro); heeft netwerk controller nodig (of cloud server), dedicated router
  • UniFi Dream Machine SE; Ingebouwde switch, tot 10gb/s poorten en ondersteuning voor meer UniFi Apps
  • UniFi Dream Machine Pro Max; Ingebouwde switch (geen POE!), tot 10gb/s poorten en ondersteuning voor meer UniFi Apps
  • UniFi DreamWall; Ideaal voor installatie in bijv meterkast, alles ingebouwd (WiFi, 17 poort switch, Protect etc)

Dit jaar worden er nog een aantal nieuwe producten verwacht in deze categorie. Daar zullen we tegen die tijd een nieuwe artikel over maken.

Blijf op de hoogte Informeer mij als het product weer leverbaar is:

No fields found, please go to settings & save/reset fields