Steeds meer Nederlanders maken gebruik van slimme apparaten. In Nederland zijn er ongeveer 25 slimme apparaten per 100 inwoners. Daarmee staan wij wereldwijd op de vijfde plek wat betreft het gebruik van ‘Internet of Things’. Wat zijn slimme apparaten? En wat zijn de laatste ontwikkelingen?

Wat zijn slimme apparaten?

Slimme apparaten zijn met het internet verbonden. Zij kunnen de omgeving monitoren, gegevens en instructies ontvangen, statussen doorgeven én zelf actie ondernemen op basis van de verzamelde informatie. De slimme apparaten worden vaak bediend via een smartphone of tablet.

Slimme apparaten zorgen voor meer wooncomfort én inzicht. Een woning waarin verschillende slimme apparaten met elkaar in verbinding staan noemen we ook wel een ‘Smart Home’ . Een slimme beveiligingscamera en alarmsysteem, de koelkast, wasmachine, verlichting of robotstofzuiger: tegenwoordig kun je bijna alle apparaten aan het internet koppelen. Niet alleen erg handig, maar ook erg leuk!

Slimme thermostaat

Een van de meest populaire slimme apparaten is de slimme thermostaat. Met een slimme thermostaat kun je de verwarming op afstand bedienen. Daarnaast heb je inzicht in je energieverbruik. Op deze manier besparen de bewoners wel honderden euro’s per jaar op de energierekening.

Er hoeft dus minder betaalt de worden aan de energieleveranciers. Op dit moment zijn slechts 1 op de 9 huishoudens in het bezit van een slimme thermostaat. Dit is vrij weinig, maar het aantal is het afgelopen jaar wel met 38% toegenomen.

Beveiliging en privacy

Het is belangrijk om slimme apparaten te beveiligen tegen toegang van buitenaf. Als deze apparaten niet goed beveiligd zijn, dan kunnen cybercriminelen toegang krijgen tot deze zogenoemde plug-and-play apparaten, die via UPnP verbinding met internet maken. Op deze manier kunnen ze persoonlijke informatie in handen krijgen. Het zou natuurlijk vervelend zijn als inbrekers op deze manier vrij spel hebben, omdat ze bijvoorbeeld de code voor het slimme deurslot hebben achterhaald. Of dat ze beelden van jouw baby hebben, omdat ze bij de gegevens van de slimme babyfoon konden komen. Het is sowieso verstandig om het wifi netwerk te beschermen. Daarnaast hebben de meeste slimme apparaten een mac-adres. De meeste routers hebben de mogelijkheid om in de instellingen dit unieke identificatienummer toe te voegen. Hierdoor wordt het netwerk alleen toegankelijk voor apparaten waarvan het mac-adres is toegevoegd. Gebruik ook, waar mogelijk, versleutelde verbindingen zoals HTTPS om met deze apparaten te communiceren.

De toekomst van slimme apparaten

Uit een recent onderzoek van Motivaction onder 1.085 Nederlanders blijkt dat slechts 26% van de ondervraagde bekend is met de term ‘Smart Home’. Hier valt dus veel winst te behalen. Een goede stabiele netwerkverbinding is belangrijk in een Smart Home. In 2019 zien we dat de benodigde mesh-netwerken systemen beter en betaalbaar worden. Op deze manier kunnen veel meer mensen genieten van een stabiel draadloos netwerk.

Naar verwachting zullen dan meer mensen gebruik gaan maken van slimme apparaten. Vooral slimme keukenapparatuur en slimme geluidsinstallaties zullen een opmars gaan maken.