Zoals eerder werd vermeld is het vanaf nu mogelijk om in de Verenigde Staten de Google Assistent toe te voegen aan Sonos speakers (One en Beam). De assistent van Google zal voorlopig alleen naar de Sonos One en Beam speakers komen. Dat komt omdat alleen deze speakers de benodigde microfoons voor spraak­ assistenten aan boord hebben.

Door het toevoegen van de Google Assistent (standaard staat dit uit), kun je spraak opdrachten sturen naar je Sonos speakers. Zo is het bijv mogelijk om te roepen “Speel Michael Jackson op Spotify” naar de Sonos waarna hij begint met spelen. Een simpel ‘stop’ commando zorgt er natuurlijk voor dat het weer stil wordt. Daarnaast kun je Google’s hulp gebruiken om muziek die via AirPlay 2 afgespeeld wordt te bedienen. Pauzeren of het vorige of volgende nummer afspelen. Of gewoon vragen of de muziek harder of zachter mag. Daarnaast kun je via één Sonos met ondersteuning voor Google Assistent muziek in alle kamers af laten spelen.

Met stembediening kun je ook diensten zoals Spotify, TuneIn en Deezer bedienen. Maar denk ook aan het laten afspelen van het nieuws van de NOS of Radio 10 of 538. Heb je een Sonos Beam soundbar bij je televisie? Dan kun je de Google Assistant vragen om je TV in te schakelen en het volume aan te passen. Uiteraard werken standaard functies van Google Assistent zoals agendabeheer en het weer ook.

De Google Assistent praat sinds eind 2018 ook Nederlands. En een combinatie van Nederlands en Engels is voor veel mensen in Nederland een super handige oplossing. En dat werkt ook bij Sonos!

Nu al in Nederland

Sonos heeft aangekondigd dat de VS eerst is en Nederland en andere landen in de EU volgen in Juli van dit jaar. Maar, er is wel een vrij eenvoudige methode om dit nu al te laten werken in Nederland. Volg de procedure hieronder om nu al Google Assistent op je Sonos speakers te gebruiken (Nederlands en Engels):

  • Je hebt een Sonos ONE of Beam nodig (werkt dus niet met de Play:1)
  • Zorg dat je eerst de Google Home en Assistent app hebt geinstalleerd en werkend (via telefoon of tablet) met je Google Account, zorg ook dat je de juiste taal aan hebt staan (Engels, Nederlands of beide)
  • Ga daarna in een browser venster naar My Sonos Account
  • Ga links naar Profiel, Klik op bewerken en zet het land van je account op United States (VS), klik opslaan
  • Update de Sonos app op je iPhone/iPad/Android telefoon
  • Sluit de app voor de zekerheid even af op je telefoon en start de app dan opnieuw op
  • Ga naar Instellingen > Systeem Updates in de Sonos app en zorg ervoor dat de laatste nieuwe update is geinstalleerd op je speakers
  • Ga nu naar Stembediening (Voice Services) en kies voor Google Assistent
  • Loop door alle instellingen en kies uiteindelijk voor Taal: Engels (USA)
  • That’s it, vanaf nu kun je de Google Assistent gebruiken op je Sonos speaker (In zowel Nederlands en Engels)

PS. het is verder niet nodig om je telefoon regio op Verenigde Staten te zetten! En je bepaalt de taal van de Google assistent simpelweg via de Google Home app op je telefoon. Daar kun je Nederlands en Engels selecteren en tegelijk gebruiken.