Veel mensen hebben een Nest thermostaat en/of protect (rookmelder) in huis. De spullen van Nest werken enorm goed en zijn al jaren erg populair. De producten werken uitstekend met Google Home (Assistent), maar als je ze wilt gebruiken met je Apple apparaten is het toch wat moeilijker.

Als je gebruik wilt maken van de integratie met Apple Homekit (de Woning app en bijv Siri) dan is dat niet zo eenvoudig te realiseren omdat de Nest producten zelf geen directe ondersteuning bieden voor Apple Homekit. Gelukkig zijn er wel 3 manieren om dit voor elkaar te krijgen. Hieronder een korte uitleg over wat mogelijk is.

Optie 1: Starling Home Hub of Homebridge

  • Het makkelijkst en de meeste opties krijg je door het kopen van de Starling Home Hub. Deze kost ca 75,- euro via de webite Starling Home Hub. Dit is een plug en play apparaatje dat je simpelweg verbind met een modem/router, waarna je eenvoudig met een paar kliks alles verbind van Nest met je Apple omgeving. Rookmelders, de Nest Hello en ook de Thermostaat werken perfect in Homekit en je kunt zelfs zien waar beweging is bij Rookmelders.
    Verder heeft de Starling hub ook nog API extra’s, handig voor developers en benader je alles lokaal ipv dat alles via de cloud moet gaan.
  • Daarnaast is er een plugin voor Nest verkrijgbaar voor het Homebridge platform. Op de website vind je alle informatie hierover. Homebridge kun je installeren op een Raspberry PI, NAS of Computer. Na de installatie krijg je via een web interface de optie om plugins toe te voegen, als je dan zoekt op Nest kun je deze installeren. Je volgt eenvoudig de wizard stap voor stap en daarna kun je Homebridge toevoegen aan je Woning app zodat de apparaten in je Apple omgeving beschikbaar worden gemaakt.

Optie 2: via Homey

  • Inmiddels is er een Homey plugin gemaakt voor de Nest Ontwikkel omgeving. Deze plugin kun je installeren via de Homey Community store. Dit is een door de Homey community opgerichte app store waar plugins staan die of nog niet in de echte app store van Homey staan of nog in ontwikkeling zijn. Meer informatie en de installatie procedure vind je hier.
    Het installeren is niet heel erg eenvoudig, maar als je goed kunt lezen en een beetje overweg kunt met verschillende tools moet het mogelijk zijn om alles van Nest in de Homey app te krijgen. Vanaf dan kun je dus uiteraard ook al die apparaten weer laten verbinden via de Homeykit plugin naar de Apple Woning app.
    Hopelijk word deze plugin uiteindelijk ook verkrijgbaar via de officiële Homey app store.

Optie 3: Home Assistant

  • En dan is er nog Home Assistant, een opensource door de community gebouwd domotica systeem. Het is even wat meer werk om in te richten maar er zijn tal van mogelijkheden inclusief een handige Nest module. Meer informatie over Home Assistant vind je hier.

Het is dus zeker mogelijk om je Nest producten te laten werken in de Apple omgeving. Het is even wat werk, maar dan werkt het ook heel erg goed.