Al een hele tijd werken we met Sonos speaker systemen. Omdat ze veelzijdig zijn, allerlei diensten ondersteunen en modulair zijn, je kunt uitbreiden hoe en wanneer je zelf wilt vinden wij het op dit moment een van de betere opties om je huis of zaak te voorzien van goede audio. De speakers ondersteunen daarnaast ook Apple Airplay 2 en Spotify Connect wat altijd handig kan zijn om even snel een favoriet nummer of iets te laten horen zonder al te veel gedoe. Daarnaast kun je (optioneel) Alexa of de Google Assistent activeren zodat je ze eenvoudig kunt bedienen.

Home Theater keuzes

Voor een perfecte Home Theater setup in bijv je woonkamer is het een goede optie om te kiezen voor de volgende combinatie van producten:

 • Sonos Beam of Sonos Arc onder de TV (Beam voor klein tot midden groot, Arc voor midden tot grotere kamers)
  (Als je een woonkamer hebt die meer dan 35m2 is, word de Arc aanbevolen)
 • 2x de Sonos One (of nog beter, de One SL = zonder microfoon) als achter speakers
 • Eventueel een Sonos Sub als subwoofer

Als surround achter speakers kun je het beste gaan voor de One SL, die zijn iets goedkoper dan de One omdat er geen microfoon in zit en dat heb je toch niet nodig want je beam of arc word (eventueel) de hoofd microfoon in een surround setup.

Installatie:

Zodra je de speakers hebt, zet je ze op de juiste plaats neer;

 • De Beam of Arc plaats je onder de TV (optioneel: je kunt ervoor kiezen om deze met een LAN kabel aan te sluiten op je netwerk)
 • De Sonos One (SL) plaats je achter de bank (eventueel met een speaker standaard zoals de Vogel’s Sound 4301)
 • De Sonos sub plaats je het liefst naast je TV meubel, links of rechts van je TV op de grond
  (zorg ervoor dat er aan de voorkant en liefst ook aan de zijkanten minimaal 5-10cm ruimte is)

Open daarna de Sonos app en installeer de speakers, als de app vraagt of je ze samen wilt voegen tot 1 groep kies je uiteraard voor ja. Je installeert de Arc eerst, voegt daarna de sub toe en daarna de surround speakers. De app vraagt ook welke links en welke rechts is. Volg al die stappen en je bent klaar, het systeem word dan een 5.1 surround setup.

Tip voor het netwerk:

Het beste advies is om alle speakers te laten verbinden met je eigen WiFi netwerk. Je kunt de beam of arc (als je de mogelijkheid hebt) eventueel met een LAN kabel verbinden zodat je home theater gedeelte de beste connectie mogelijk heeft, maar let op; het is beter om niet meerdere Sonos producten met een LAN netwerkkabel te verbinden, dit kan problemen veroorzaken in je netwerk. Het Home theater systeem zal automatisch proberen gebruik te maken van 5Ghz WiFi als het kan en 2.4Ghz waar nodig voor de speaker verbindingen onderling.

Fine tuning

Trueplay

Als alles klaar is gaan we beginnen met fine tunen van je setup, na veel testen zijn wij tot de volgende conclusie gekomen mbt de beste instellingen voor deze combinatie:

 • Start altijd eerst Trueplay nadat alle speakers geinstalleerd zijn, dit calibreert de speakers al behoorlijk goed!
 • Na een Trueplay sessie hoef je verder ook niet naar de EQ instellingen te gaan van Sonos
 • Als je in de instellingen zit van de ‘groep’ speakers ga je naar Surround Audio, zet hier Muziek afspelen (Music) op Volledig (Full) en kies voor TV Level: 0 en Muziek Level: -2. Bij het afspelen van muziek wil je namelijk dat de voor speakers het meeste werk doen, de achter speakers dienen puur als ondersteuning!
 • Bij Sub kies je voor Level +3 of +4. Dit geeft een uitstekend bas volume in combinatie met de Arc of Beam. Vind je het bas geluid te hard, kun je deze optie iets verlagen waar nodig.

Gefeliciteerd, je kunt beginnen met luisteren naar super goed geluid van films, series en muziek!