Een NAS (een opslag apparaat dat via je netwerk werkt) is steeds belangrijker voor thuis of op de zaak. Het opslaan van belangrijke bestanden, foto’s, video’s, muziek, documenten en nog veel meer is snel, direct en altijd bereikbaar, waar je ook bent met een NAS. Er zijn nog steeds mensen die een USB harde schijf gebruiken om backups op te slaan, maar die moet je dan natuurlijk eerst insteken (in de computer waar je de bestanden wilt benaderen) om te kunnen gebruiken, daarbij, als die harde schijf kapot gaat is je data ook weg. Met een NAS voorkom je al dit soort zaken omdat er meerdere schijven in zitten, omdat ie altijd bereikbaar is via je netwerk (en dus ook via wifi) en je tevens automatische backups naar de cloud kunt maken.

NAS

Zo’n NAS (Network Attached Storage) is vaak naast een opslag station ook goed te gebruiken voor allerlei andere extra dingen zoals bijvoorbeeld een Plex Media Server, Mail server, Contacten, Agenda server en nog 100 andere dingen. Alles word centraal opgeslagen en is ten alle tijden goed bereikbaar op alle computers omdat het lokaal op je netwerk is, ze zijn super snel en je data is op alle computers en apparaten bereikbaar, ook als het internet niet werkt.

Daarnaast kun je eenvoudig bestanden delen met derden, je NAS ook via het internet (veilig) bereiken dankzij de Synology QuickConnect methode en kun je meerdere NAS systemen beheren vanaf 1 plek. Je kunt daarnaast ook nog medewerkers een kleine NAS mee geven voor thuiswerken en deze op afstand laten synchroniseren (en natuurlijk configureren) in combinatie met de NAS op zaak. Zo heb je meerdere plekken waar je bestanden veilig staan maar heb je wel het volledige beheer in handen.

NAS uitzoeken

Er zijn verschillende soorten NAS systemen. Je kunt beginnen met een kleine waar bijvoorbeeld 2 schijven in kunnen en je kunt altijd upgraden naar een groter model. Het aanschaffen van een NAS systeem vergt wel even wat planning en configuratie en daar kunnen we je bij TechConnect uiteraard goed mee helpen.

De Cloud

Opslaan in de Cloud is natuurlijk ook een optie. Door het gebruik van Dropbox, Google Drive, Microsoft 365 Onedrive, Amazon of een van de andere beschikbare Cloud diensten heb je ook een bepaalde opslag tot je beschikking. Wij zijn daar wel altijd wat kritisch over, je bestanden staan bij een derde partij in een data center, en vraag je zelf af, is dat ok voor jou? of heb je toch even net wat meer behoefte aan privacy en opslag waar je fysiek bij kunt? Plus het versturen van je bestanden naar zo’n cloud service is natuurlijk ook weer een extra stap. En als je internet snelheid niet zo hoog is, kan het uploaden soms ook nog wel even duren.

Hybrid Cloud

Dan is er een mooie ‘tussen’ oplossing namelijk Hybrid Cloud.
Bij Synology bijvoorbeeld (ons favoriete merk voor NAS systemen), kun je met een aantal handige apps automatisch belangrijke bestanden synchroniseren naar bijv Google Drive, Dropbox, Amazon, Onedrive of een van de andere diensten, maar ook naar Synology’s eigen C2 online backup dienst. Je bestanden blijven lokaal op je eigen NAS staan, maar worden bijv automatisch iedere nacht (of constant) bijgewerkt en automatisch gekopieerd naar een Cloud service. Dit kan volledig automatisch, je hoeft dan zelf niks handmatig te verplaatsen, de NAS regelt alles.

Daarnaast kun je de NAS ook nog automatisch iedere dag volledige backups van je lokale computers laten maken, dit gebeurt met het programma ‘Active Backup’ van Synology. Of het nu een Windows, Mac of Linux computer is, een virtuele machine of iets anders, je kunt automatisch backups laten maken. Mocht er dan iets met een computer gebeuren dan kun je met een paar klikken alle data, documenten, en programma’s (inclusief instellingen) terug laten zetten.

De Synology C2 backup via de cloud is een extra functie en kun je al gebruiken vanaf 9.99 euro per jaar voor 100Gb opslag of bijvoorbeeld 1TB voor 59,99 euro per jaar. Je kunt daarbij ook kiezen waar de data word opgeslagen (Europa, USA of op andere plekken) en alles word beschermd door AES-256-encryptie.

Later dit jaar worden daar nog extra’s aan toegevoegd zoals gebruikersauthenticatie via C2 en het automatisch synchroniseren van mappen of hele NAS systemen via C2 backup.

Wil je meer weten over NAS systemen of kun je wel wat hulp gebruiken bij de installatie of configuratie van een Hybrid cloud systeem? Neem contact met ons op via mail en we komen snel bij je terug!