Al een aantal jaren zijn er flink wat slimme deurbellen verkrijgbaar. Merken als Ring (van Amazon), maar ook Eufy zien we op steeds meer plekken hangen omdat ze ‘goedkoop’ en vaak ‘makkelijk’ zijn. En dat klinkt mooi, maar in werkelijkheid is er veel meer aan de hand.

Voor het opslaan van beelden zijn vaak kosten gemoeid zoals een abonnement. Zo slaat de Ring deurbel bijvoorbeeld de opnames van je de deurbel op in de cloud en dien je te betalen (per apparaat) als je terug wilt kijken of video historie wilt kunnen bekijken.

En de slimme camera’s en deurbellen van het merk Eufy (van het Chinese merk Anker dat al meerdere malen betrapt is op leugens over het beveiligingsprotocol) blijken bijvoorbeeld beelden naar de cloud te uploaden, zelfs als gebruikers daar geen toestemming voor hebben gegeven en zelfs als er staat dat de beelden alleen lokaal zouden blijven staan. En deze beelden kunnen op een vrij simpele methode door iedereen worden bekeken. In een nieuws artikel van oa RTL Nieuws is dit ook nog een keer goed uitgelicht.

Ook Ring blijkt beelden op te slaan in de cloud, en dit product is al meerdere keren in het nieuws geweest met medewerkers die gewoon mee kunnen kijken naar de beelden. Dit is alles behalve wat je zou moeten willen met zicht op je huis.

Maar uiteraard is de keuze altijd aan jezelf.

Dit en nog veel meer situaties zijn in ieder geval genoeg redenen voor ons om alleen te werken met deurbellen en camera systemen die lokaal werken en eventueel een cloud functie als extra optie hebben.

Onze favoriete deurbellen met 100% privacy en lokale opslag;

  • UniFi Protect G4 Deurbel (Pro) – wel een cloudkey g2 plus of video recorder (UNVR) nodig – perfect in combinatie met bijv andere UniFi hardware (geen abonnement!)
  • Netatmo Deurbel – werkt met SD kaartje, standalone (geen abonnement!)
  • Nest deurbel – slaat lokaal en/of in de cloud op (voor meer dan 3 uur opnames is een abonnement nodig!)

Let dus altijd goed op voordat je zomaar een goedkoop of onbekend merk deurbel koopt en installeert!