Sinds de opkomst van Digitaal TV kijken en apps als Netflix, Videoland en HBO Max is er een hoop verandert. Het kijken van TV ‘zenders’ kan op allerlei verschillende manieren. Nog geen 15 jaar geleden keek bijna iedereen via de coax kabel (met of zonder CI module) of met een kastje naar tv zenders. En waar de afgelopen 10 jaar hard is gewerkt aan hogere kwaliteit, zijn er, met de oudere techniek, ook een aantal nadelen.

De coax kabel die meestal word gebruikt voor het TV signaal heeft vaak last van blokjes of andere storingen. Met de komst van 4G en 5G van de mobiele netwerken (die kunnen storen op een slechte kabel) en de verandering van frequenties is het destemeer van belang dat de afscherming van coaxkabels, connectoren en splitters perfect is, omdat deze allemaal kunnen zorgen voor slechter beeld.

Daarnaast zijn er TV apps beschikbaar zoals Canal Digitaal of NLZiet (maar ook Odido TV, Ziggo TV en KPN TV) waarbij je simpelweg via een abonnement televisie kunt kijken op je computer, tablet, telefoon of smart TV. Wat natuurlijk wel belangrijk is, is de kwaliteit, welke zenders je krijgt en de bediening om het voor iedereen zo makkelijk mogelijk te maken.

De afgelopen jaren hebben we op verschillende manieren getest wat nu de fijnste en handigste manier is van TV kijken (ervanuit gaande dat lineaire tv natuurlijk op een bepaalde manier blijft bestaan) en dat je uiteindelijk af wilt van de oude manier van TV kijken. Alle apps hebben zo hun voor- en nadelen.

Hieronder een 6 tal redenen (wat ons betreft) waarom je TV wilt kijken via een app;

  • TV kijken werkt via internet ipv via oude kabels die gevoelig zijn voor storing (blokjes, zwart beeld etc)
  • Een app kan ten alle tijden up to date worden gehouden met nieuwe opties en verbeteringen
  • Je bent met een app natuurlijk niet afhankelijk van een module of kastje (extra stroom, extra input nodig)
  • Met de meeste TV apps kun je eenvoudig programma’s terug kijken wanneer je maar wilt (zonder dat je hoeft op te nemen)
  • Je kunt kijken op meerdere apparaten (telefoon, tablet, TV, computer etc)
  • Vaak is een app goedkoper dan een heel TV abonnement (in het geval van NLZiet)

Keuze 1: NLZiet

Met de NLZiet app kijk je naar ruim 40 zenders (NL/BE), heb je toegang tot het aanbod van NPO Plus, RTL en Kijk, kun je profielen voor het hele gezin aanmaken en betaal je op dit moment 8,95 per maand (tot 2 apparaten tegelijk, 5 apparaten totaal per abonnement). Daarnaast kun je zonder reclame’s terug kijken. Let wel; NLZiet heeft geen buitenlandse zenders (op een aantal uit Belgie na), maar heeft wel een plus pakket voor 4,95 per maand meer met oa BBC 1,2,3,4, History, Crime, Curiosity, E! Entertainment en Euronews.

NLZiet werkt oa op Android TV (Google TV/Sony, Philips), Apple TV, Chromecast, Fire TV, Samsung TV, LG, Mac, Windows, Android, iPad en op Android of iPhone (Mobiel) en natuurlijk via de browser.

Keuze 2: App van Provider

De meeste grote providers hebben ook hun eigen apps om TV te kunnen kijken, maar let op; deze hebben allemaal hun eigen restricties en beperkingen. Meestal is het zender aanbod daarintegen wel groter, maar vraag jezelf eens af; hoeveel zenders kijk je nu echt daadwerkelijk?

Odido

Wil je gemak en gebruik kunnen maken van de afstandsbediening van je TV (+/- knoppen) en maak je gebruik van Odido internet? Dan is de Odido TV app een goede optie. Deze integreert goed met bijv een Android (Google) TV (Sony/Philips) waarbij je kunt schakelen tussen kanalen op dezelfde manier als dat je dat deed via de kabel. De Odido TV app kun je op 3 apparaten tegelijk kijken.

Ziggo

Zit je bij Ziggo en heb je toch al een TV abonnement lopen? Kijk of je deze om kan laten zetten naar het Ziggo GO abonnement, je bespaart kosten en kunt via de ZiggoTV app prima TV kijken. Met de ZiggoGO app kun je met 3 apparaten tegelijk kijken.

KPN

Heb je een abonnement bij KPN dan is de KPN TV app eventueel een optie. Let wel; deze kan maar op 1 apparaat tegelijk gebruikt worden!

Canaal Digitaal

Providers zoals bijv Freedom en Online gebruiken TV van Canal Digitaal. Dit is optioneel en iets duurder, maar je krijgt wel meer zenders (ca 75!) hiervoor terug incl Sport, allerlei series en ESPN. Bij Canal Digitaal kijk je via de app met maximaal 2 tegelijk.

De keuze is reuze in TV land. Wat kies jij?

Blijf op de hoogte Informeer mij als het product weer leverbaar is: