Regelmatig krijgen we de vraag wat de juiste instellingen zijn mbt de UniFi Gateways (en Dream Machines) in combinatie met een van de Nederlandse providers zoals Ziggo, Odido, KPN, Freedom of Trined. Iedere provider heeft zo zijn eigen technieken die ze gebruiken maar om het een beetje overzichtelijk te houden hieronder een overzicht van de juiste WAN instelling voor UniFi Gateways.

Indien je je eigen router wilt gebruiken is het natuurlijk het beste om de modem/router van de provider ofwel ertussenuit te halen of deze in bridge mode te laten plaatsen (zoals bij Ziggo). Daarmee voorkom je dat je met 2 routers achter elkaar verkeer aan het doorsluizen bent.

Alle instellingen mbt de internet aansluiting vind je in de unifi netwerk controller onder het kopje Settings > Internet.
Hier kun je verschillende poorten instellen (uiteraard ligt het aan het model wat je gebruikt) voor internet.

Ziggo

Gebruik je Ziggo? Dan kun je alles op DHCP laten staan. In ons geval zetten we meestal de DNS servers voor IPV4 en IPV6 op Cloudflare, maar dat kun je ook AUTO laten staan of een andere DNS dienst gebruiken. Ziggo maakt tevens gebruik van IPV6 dus deze kun je aanzetten door DHCPv6 te gebruiken met een prefix van 56.

Ziggo Consumenten: DHCPv4 en DHCPv6
Ziggo Zakelijk Pro: Statisch vast IPv4 en IPv6

Vergeet daarna uiteraard niet bij de Networks ook IPV6 te activeren (Prefix Delegation).

Odido

Odido gebruikt voor consumenten DHCP, voor zakelijk glasvezel PPPOE. Hieronder de instellingen:

Odido Particulier / Consument: VLAN 300 en DHCP
Odido Zakelijk: VLAN 32 en PPPOE (de gegevens krijg je via de klantenservice)

Op dit moment heeft Odido nog geen IPV6 dus deze kun je uit laten staan.

Freedom en Trined

Bij Freedom internet (maar ook bij Trined) word er altijd gebruik gemaakt van PPPOE. Dit geeft iets meer overhead op de verbinding maar zou inmiddels prima moeten werken. Verder gebruiken ze beiden VLAN 6 voor internet en dien je onder het kopje IPV4 connection voor PPPOE te kiezen. De gebruikersnaam en wachtwoord heb je van je provider gekregen (bij freedom is dit meestal username: fake@freedom.nl en wachtwoord: 1234);

KPN

Gebruik je een glasvezel verbinding van KPN? Dan dien je ook VLAN 6 te gebruiken voor internet, ook bij KPN vul je een PPPOE gebruikersnaam en wachtwoord in (kpn en kpn);

In alle bovenstaande gevallen gaan we uit van Internet only.

TV werkt bij Odido en Ziggo (App) via Internet, dat kan ook bij KPN. Wij ondersteunen geen IPTV van KPN. Hier is wel documentatie online over te vinden.

Blijf op de hoogte Informeer mij als het product weer leverbaar is:

No fields found, please go to settings & save/reset fields