Aangezien we de vraag voor ‘de beste instellingen’ vaker krijgen bij, deze een blog post met onze bevindingen en ‘beste’ instellingen voor je UniFi apparatuur.

Uiteraard moeten we er even bij zeggen dat dit per gebouw, huis en lokatie kan verschillen en in het algemeen is het altijd het beste om een WiFi scan eerst uit te voeren om de kanalen te vinden die het minst worden gebruikt. Bij TechConnect doen wij dit standaard uitvoeren bij nieuwe en bestaande klanten. Het up to date houden van de beste kanaal en wifi instellingen is ook onderdeel van ons UniFi abonnement. Al voor 4,- euro per maand kun je via onze datacenter servers je unifi apparaten ook beheren met een eigen login.

Voor iedereen die zelf wilt experimenteren vind je hieronder een opsomming van instellingen die we vrijwel altijd gebruiken (UniFi Network controller 6.2 en hoger en firmware 5.60 en hoger) voor onze klanten en onszelf. We letten er altijd op dat Sonos speakers, Airplay, Chromecast etc goed blijft werken.

Open allereerst de settings van je UniFi controller en schakel naar de oude interface (Settings > System > New User Interface  uitzetten). Ga daarna opnieuw naar Settings en begin van boven naar beneden:

  • Menu Site

  • Menu Wireless Networks, open je wifi netwerk:

Heb je verder een aparte gasten netwerk dan kun je alles van hierboven aanhouden, behalve multicast enhancement en je kunt block wan to wlan aanvinken voor gasten.
De beacon controls laten we op standaard staan en passen we dus niet aan.

  • Menu: Networks

Bij Domain Name kun je een lokale naam opgeven zoals bijv jouwnaam.lan of iets anders.

Indien je de optie WIFI AI vind, kun je deze het beste uit laten, het is nog niet optimaal en veroorzaakt soms rare instellingen.

Verder zetten we onder Services de volgende opties nog aan:

  • MDNS
  • uPNP (Secure mode enabled, NAT Port mapping enabled) kan overal aan behalve op het gasten netwerk en/of andere netwerken als je een Playstation, Xbox of andere consoles in huis hebt die dit nodig hebben.

Als dit allemaal ingesteld is zorg je ervoor dat je per WiFi punt de beste kanaal instellingen gebruikt:

  • Ga naar Devices (Apparaten) links in het menu en klik op je wifi punt en kies in het menu voor Radios
  • Voor de 2.4Ghz band hou je channel width: VHT20 aan en kanaal: 1, 6 of 11 met een Transmit power van Medium of Low
  • Voor de 5Ghz band hou je channel width: HE80 aan en kanaal: 36, 44 of 48 (alles boven 48 kan tijdelijk worden gestopt bij radar systemen van vliegverkeer!), transmit power op HIGH
  • Airtime fairness kan in principe uit, dit veroorzaakt vaak meer problemen dan dat het oplost

Ga er altijd van uit dat hoe korter de wifi punten bij elkaar zitten je de kanalen kiest die zover mogelijk uit elkaar liggen.

Bij de WAN instellingen (je internet aansluiting dus) raden wij aan om NextDNS of Cloudflare DNS te gebruiken als DNS servers!

Heb je nog vragen? Stel ze hieronder in de discussie sectie en we reageren zo snel als mogelijk.

Succes!