Een van de meest irritante dingen die men ervaart tijdens het bladeren van internet pagina’s is natuurlijk vervelende advertenties die de ervaring gewoon stukken minder maken en soms zelfs irritant zijn. Er zijn verschillende manieren om dit te beperken zoals het gebruik van bijv NextDNS of Pi Hole, maar daar moet je wel wat dingen voor installeren en aanpassen op je netwerk en niet iedereen kan of wilt dit doen.

Daarom is Ubiquiti (de makers van UniFi) begonnen met het testen van ad blocking (oftewel advertenties blokkeren) voor het netwerk. Deze feature (onderdeel UniFi OS 3.0 waar tevens ook VPN Client routing en een hoop andere nieuwe verbeteringen in zitten) wordt op dit moment uitvoerig getest in een nieuwe early access versie en wordt later dit jaar verwacht voor alle UniFi consoles (UDM, UDR, UDM Pro, UDM SE).

Wij testen dit al een tijdje, je kunt dit per netwerk apart aan en uitzetten en de resultaten zijn best goed. Het gros van de advertenties wordt automatisch geblokkeerd en een hoop websites laden stukken sneller hierdoor. Het systeem maakt gebruik van een lijst die iedere nacht up to date wordt gebracht. Ook verwachten we nog een aantal extra opties om bijv bepaalde domeinen en websites toe te staan als dat nodig is, direct in de controller.

Meer nieuws binnenkort….